Herbaciany szlak: skąd przybyła do nas herbata i dlaczego tak uwielbiają ją Anglicy

Autor:

Herbata towarzyszy człowiekowi od tak wielu wieków, że stała się w zasadzie podstawowym elementem w każdej kuchni. Niewielu z nas wie jednak, skąd tak naprawdę

Czytaj dalej
Udostępnij:

Na pierwsze zupa, na drugie – makaron

Autor:

W październiku miłośnicy gotowania dostają od Wydawnictwa G+J Książki dwa wyśmienite dania: Zupy. Ponad 100 przepisów na smaczne, inspirujące zupy autorstwa Ann

Czytaj dalej
Udostępnij:

Studencki napój idealny – zielona herbata

Autor:

Nadszedł nowy rok akademicki, a wraz z nim nowe wyzwania dla studentów… i oczywiście zaliczenia, kolokwia, egzaminy. Pełna mobilizacja i koncentracja wyso

Czytaj dalej
Udostępnij:

Poznaj smaki świata

Autor:

Czy naprawdę znasz potrawy kuchni indyjskiej, chińskiej albo wietnamskiej? Jeśli nie, to książka Kuchnie świata, wydana nakładem Wydawnictwa National Geographic

Czytaj dalej
Udostępnij:

Zdrowe odżywianie w pracy

Autor:Natalia Tyszka

W ferworze pracy często zapominamy o regularnym, zdrowym odżywianiu. Często nawet, gdy zdążymy przygotować sobie rano kanapkę, nie mamy okazji znaleźć chwili, b

Czytaj dalej
Udostępnij:

Sezon na grzyby

Autor:

Późne lato i wczesna jesień to idealny czas na leśne wędrówki. To właśnie wtedy wyruszamy na poszukiwania grzybów. Jeśli zrobimy to w ciepły, słoneczny dzień, n

Czytaj dalej
Udostępnij:

Polacy – mięsożercy

Autor:

Najnowsze badania, opublikowane w książce "Who Eats What" wskazują, że Polska jest jednym z krajów, znajdujących się w światowej czołówce pod względem spożycia

Czytaj dalej
Udostępnij:

ABC mrożonek - jak zachować letnie aromaty?

Autor:

Lato zbliża się ku końcowi, a tym samym mija sezon na świeże warzywa i owoce. Jest jednak sposób na to, by cieszyć się ich smakiem znacznie dłużej. Tegoroczne

Czytaj dalej
Udostępnij:

Świat kawy w pigułce

Autor:

Łagodna czy mocna? Gorzka, a może o czekoladowym posmaku? Z cremą czy bez? Biała czy czarna? - rodzajów kaw jest wiele. Według szacunków - co roku wypijamy 400

Czytaj dalej
Udostępnij:

Zabierz ze sobą wakacyjne smaki

Autor:

Jeszcze kilkanaście lat temu, głównym kierunkiem wakacyjnych eskapad Polaków było Morze Bałtyckie, czasem góry. Dziś, zachęceni atrakcyjnymi ofertami biur podró

Czytaj dalej
Udostępnij:

Pogoda dla żywności

Autor:

Temperatura, światło czy wilgoć nie są sprzymierzeńcami żywności, zwłaszcza w letnie, upalne dni. Pod ich wpływem zmianom ulega skład mikrobiologiczny, chemiczn

Czytaj dalej
Udostępnij:

Kuchnia Żydowska Balbiny Przepiórko – Piotr Biknot

Autor:Paweł Miłosz

Jest to książka bardzo udana pod wieloma względami. Pierwsze co rzuca się w oczy to szata graficzna. Nie znajdziesz tu zdjęć potraw, nad którymi pracuje sztab

Czytaj dalej
Udostępnij:

Przygotuj tyle, ile trzeba

Autor:Natalia Tyszka

Świąteczne przygotowania zaczęły się na dobre w naszych domach. Wiele polskich rodzin wciąż wychodzi z założenia, że w święta nie może niczego zabraknąć. W dals

Czytaj dalej
Udostępnij:

Szukaj



Jak odmienić wygląd telefonu komórkowego?

Autor:

Dostępne na rynku telefony komórkowe są łudząco do siebie podobne. Producenci z reguły ulepszają i zmieniają ich wnętrza – dodając co raz to nowe funkcje.

Czytaj dalej
Udostępnij:

Sposoby na parkę damską

Autor:

Sezonowe trendy zawsze przykuwają naszą uwagę, jednak ich kupno nie zawsze jest najlepszym pomysłem, szczególnie wtedy, gdy sporo kosztują. Czasem warto

Czytaj dalej
Udostępnij:

Jak urządzić ładny i funkcjonalny pokój dziecka?

Autor:

Urządzenie pokoju dla dziecka, który będzie zarówno ładny, jak i praktyczny, może stanowić spore wyzwanie. Z jednej strony powinien stanowić ideal

Czytaj dalej
Udostępnij:

Prezent, dla stęsknionej mamy, czyli fotokalendarz

Autor:

Większość matek w pewnym momencie życia doświadcza syndromu opuszczonego gniazda. Dorosłe dzieci wyprowadzają się z domu, wyjeżdżają na studia, za granicę lub z

Czytaj dalej
Udostępnij:

Odchudzasz się? Pamiętaj, że kalorie nie są twoim wrogiem!

Autor:

Jednym z mitów dotyczących odchudzania jest konieczność dostarczania organizmowi jak najmniejszej liczby kalorii, a wręcz stosowanie głodówki. Ocz

Czytaj dalej
Udostępnij: