Sezon na grzyby
W grzybobraniu ogromne znaczenie ma miejsce poszukiwań. Najlepiej wybrać się do lasu, w którym przeważają świerki i sosny. Idealne warunki wzrostu grzybów istnieją również w lasach liściastych, szczególnie tych, w których rosną buki i dęby. Najłatwiej znaleźć je tam, gdzie jest piaszczysta gleba, często na skrajach lasów i polanach.
Kiedy już znajdziemy interesujące nas - i bezpieczne do jedzenia! - okazy, pamiętajmy by nie wyrywać ich z całą grzybnią. Zasada ta pozwoli zachować prawidłowy ekosystem lasu, na który wpływają zarówno grzyby jadalne, jak i trujące. Dlatego tak ważne jest, by nie niszczyć nawet tych, których nie zerwiemy.
Jak jednak odróżnić grzyby jadalne od niejadalnych? Niestety uniwersalna metoda na ich rozróżnianie nie istnieje. Niektórzy kierują się spodem kapelusza, inni chodzą z atlasem grzybów pod pachą. Jeśli nie jesteśmy pewni, czy dany grzyb nadaje się do zjedzenia, lepiej po prostu go nie zrywajmy. Zebrane grzyby natomiast zawsze wkładajmy do koszyka (najlepiej ogonkami do góry), nigdy do reklamówki ani torby papierowej, gdyż brak powietrza sprawi, że szybciej się zepsują.
Po powrocie z grzybobrania, od razu dokładnie oczyśćmy grzyby i przepłuczmy pod bieżącą wodą. Nie namaczajmy ich jednak zbyt długo, bo nasiąknięte wodą szybko stracą swój specyficzny smak i aromat. Ponieważ grzyby są wyjątkowo nietrwałe, najlepiej szybko je ususzyć, zamarynować lub zamrozić, by jeszcze długo cieszyć się ich wyjątkowym aromatem. Możemy też od razu przygotować smaczne danie ze świeżych grzybów.
Podsuwamy ciekawą propozycję na leśny przysmak.
Składniki na 4 porcje:
100 g suszonych grzybów, 1l wywaru warzywnego, 2 łyżki Vegety Natur do dań z grzybów Podravka, 4 łyżki oleju roślinnego, 2 małe białe cebule pokrojone w kostkę, mąka pszenna, 100 ml śmietany 12%, sól, pieprz świeży mielony, natka pietruszki.
Sposób przyrządzania:
Grzyby obgotować w wodzie z solą ok. 10 min., następnie odcedzić. Cebulę z grzybami poddusić na maśle. Dodać Vegetę i dusić ok. 20 min. Dodać wywar oraz pozostałe przyprawy i dusić 15-20 min. Dodać śmietanę, połączyć z mąką i dusić, aż zupa zgęstnieje. Na koniec wkroić świeżą zieloną pietruszkę. Zupę podajemy z łazankami lub młodymi ziemniakami okraszonymi cebulką i boczkiem.
Nikogo chyba nie trzeba przekonywać, że grzyby warto zbierać i jeść. SÄ… one bowiem źródÅ‚em biaÅ‚ka i skÅ‚adników mineralnych. Zawarty w grzybach selen posiada dziaÅ‚anie antynowotworowe i chroni przed chorobami serca, jod dba o naszÄ… tarczycÄ™ i nerwy, a cynk wspiera pracÄ™ nerek, wÄ…troby i mięśni. DziÄ™ki zawartoÅ›ci potasu, miedzi, fosforu czy żelaza grzyby usuwajÄ… z organizmu trujÄ…ce substancje, obniżajÄ… poziom "zÅ‚ego" cholesterolu we krwi, zwalczajÄ… wirusy i pobudzajÄ… pracÄ™ jelit. SkÅ‚adniki zawarte w grzybach dodatkowo sÄ… odpowiedzialne za Å‚adny wyglÄ…d wÅ‚osów i skóry. Nie martwmy siÄ™ o ich kaloryczność i ciężkostrawność – te przypisać należy raczej sosom i zasmażkom, w których grzyby sÄ… podawane.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma bułka z kruszonkąZupa ziemniaczana ze śmietaną kcal
Wersja do druku
Szukaj
Co powinnaś wiedzieć o ochronie przeciwsłonecznej? 3 fakty na temat SPF
Czego potrzebuje skóra wiosnÄ… i latem? Zdecydowanie nawilżenia i regeneracji, ale także bardzo skutecznej ochrony przeciwsÅ‚onecznej. Kosmetolodzy wsk
Jakie gadżety reklamowe na targi?
Targi handlowe stanowią istotną platformę dla firm, aby promować swoje produkty i usługi, nawiązywać kontakty biznesowe oraz budować swoją markę. Jedn
Glinka kosmetyczna - dlaczego warto wykorzystywać ten składnik?
Glinki kosmetyczne, stosowane już w starożytnoÅ›ci, zapewniaÅ‚y piÄ™knÄ… skórÄ™ i gÅ‚adkie ciaÅ‚o zarówno kobietom, jak i mężczyznom. W skÅ‚adzie znajdujÄ
Produkty Danio – rozkoszna kremowość w kubeczku, saszetce lub butelce
Coraz wiÄ™cej osób zwraca uwagÄ™ nie tylko na smak, ale również na jakość i wartość odżywczÄ… produktów spożywczych. Producenci żyw
Medycyna estetyczna - poznaj kilka przykładowych zabiegów
Dla niektórych osób wyglÄ…d zewnÄ™trzny odgrywa znaczÄ…cÄ… rolÄ™ w życiu spoÅ‚ecznym oraz zawodowym. Dążenie do ideaÅ‚u piÄ™kna skÅ‚ania wiele