Późne lato i wczesna jesieÅ„ to idealny czas na leÅ›ne wÄ™drówki. To wÅ‚aÅ›nie wtedy wyruszamy na poszukiwania grzybów. JeÅ›li zrobimy to w ciepÅ‚y, sÅ‚oneczny dzieÅ„, najlepiej zaraz po deszczowym, możemy być pewni, że wyprawa zakoÅ„czy siÄ™ sukcesem i… pysznym obiadem.

W grzybobraniu ogromne znaczenie ma miejsce poszukiwań. Najlepiej wybrać się do lasu, w którym przeważają świerki i sosny. Idealne warunki wzrostu grzybów istnieją również w lasach liściastych, szczególnie tych, w których rosną buki i dęby. Najłatwiej znaleźć je tam, gdzie jest piaszczysta gleba, często na skrajach lasów i polanach.

Kiedy już znajdziemy interesujące nas - i bezpieczne do jedzenia! - okazy, pamiętajmy by nie wyrywać ich z całą grzybnią. Zasada ta pozwoli zachować prawidłowy ekosystem lasu, na który wpływają zarówno grzyby jadalne, jak i trujące. Dlatego tak ważne jest, by nie niszczyć nawet tych, których nie zerwiemy.

Jak jednak odróżnić grzyby jadalne od niejadalnych? Niestety uniwersalna metoda na ich rozróżnianie nie istnieje. Niektórzy kierujÄ… siÄ™ spodem kapelusza, inni chodzÄ… z atlasem grzybów pod pachÄ…. JeÅ›li nie jesteÅ›my pewni, czy dany grzyb nadaje siÄ™ do zjedzenia, lepiej po prostu go nie zrywajmy. Zebrane grzyby natomiast zawsze wkÅ‚adajmy do koszyka (najlepiej ogonkami do góry), nigdy do reklamówki ani torby papierowej, gdyż brak powietrza sprawi, że szybciej siÄ™ zepsujÄ….  

Po powrocie z grzybobrania, od razu dokładnie oczyśćmy grzyby i przepłuczmy pod bieżącą wodą. Nie namaczajmy ich jednak zbyt długo, bo nasiąknięte wodą szybko stracą swój specyficzny smak i aromat. Ponieważ grzyby są wyjątkowo nietrwałe, najlepiej szybko je ususzyć, zamarynować lub zamrozić, by jeszcze długo cieszyć się ich wyjątkowym aromatem. Możemy też od razu przygotować smaczne danie ze świeżych grzybów.

Podsuwamy ciekawą propozycję na leśny przysmak.

Składniki na 4 porcje:

100 g suszonych grzybów, 1l wywaru warzywnego, 2 łyżki Vegety Natur do dań z grzybów Podravka, 4 łyżki oleju roślinnego, 2 małe białe cebule pokrojone w kostkę, mąka pszenna, 100 ml śmietany 12%, sól, pieprz świeży mielony, natka pietruszki.

Sposób przyrządzania:

Grzyby obgotować w wodzie z solą ok. 10 min., następnie odcedzić. Cebulę z grzybami poddusić na maśle. Dodać Vegetę i dusić ok. 20 min. Dodać wywar oraz pozostałe przyprawy i dusić 15-20 min. Dodać śmietanę, połączyć z mąką i dusić, aż zupa zgęstnieje. Na koniec wkroić świeżą zieloną pietruszkę. Zupę podajemy z łazankami lub młodymi ziemniakami okraszonymi cebulką i boczkiem.

Nikogo chyba nie trzeba przekonywać, że grzyby warto zbierać i jeść. SÄ… one bowiem źródÅ‚em biaÅ‚ka i skÅ‚adników mineralnych. Zawarty w grzybach selen posiada dziaÅ‚anie antynowotworowe i chroni przed chorobami serca, jod dba o naszÄ… tarczycÄ™ i nerwy, a cynk wspiera pracÄ™ nerek, wÄ…troby i mięśni. DziÄ™ki zawartoÅ›ci potasu, miedzi, fosforu czy żelaza grzyby usuwajÄ… z organizmu trujÄ…ce substancje, obniżajÄ… poziom "zÅ‚ego" cholesterolu we krwi, zwalczajÄ… wirusy i pobudzajÄ… pracÄ™ jelit. SkÅ‚adniki zawarte w grzybach dodatkowo sÄ… odpowiedzialne za Å‚adny wyglÄ…d wÅ‚osów i skóry. Nie martwmy siÄ™ o ich kaloryczność i ciężkostrawność – te przypisać należy raczej sosom i zasmażkom, w których grzyby sÄ… podawane.  



Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma bułka z kruszonką
Zupa ziemniaczana ze śmietaną kcal

Wersja do druku