Najnowsze badania, opublikowane w książce "Who Eats What" wskazują, że Polska jest jednym z krajów, znajdujących się w światowej czołówce pod względem spożycia mięsa. Zajmujemy bowiem wysokie, 12 miejsce.

Na pierwszej pozycji uplasowaÅ‚a siÄ™ Argentyna ze spożyciem miÄ™sa na poziomie ponad 115kg na osobÄ™; Polacy natomiast rocznie zjadajÄ… ,,jedynie” 74 kg . Z badaÅ„ wynika, że naszym ulubionym rodzajem miÄ™sa jest wieprzowina, zjadamy jej bowiem rocznie okoÅ‚o 40 kg. CaÅ‚y czas wzrasta spożycie drobiu, uważanego przez konsumentów za miÄ™so niedrogie i zdrowe. Najmniej spożywamy woÅ‚owiny – Å›rednio okoÅ‚o 3 kg. Powodem może być jej wysoka cena .  A dlaczego Polacy tak bardzo kochajÄ… miÄ™so?

OdpowiedziÄ… prawdopodobnie jest historia i zwiÄ…zana z niÄ… tradycyjna kuchnia sÅ‚owiaÅ„ska. Nasi przodkowie, nie majÄ…c dostÄ™pu do źródeÅ‚ biaÅ‚ka, takich jak np. mieszkaÅ„cy krajów Å›ródziemnomorskich (ryby, orzechy, oliwa z oliwek), musieli uzupeÅ‚niać je biaÅ‚kiem zwierzÄ™cym, takim które ,,byÅ‚o pod rÄ™kÄ…”, a pochodziÅ‚o przede wszystkim z trzody chlewnej, bydÅ‚a oraz dziczyzny. Instynkt podpowiadaÅ‚ nam, że biaÅ‚ko zwierzÄ™ce jest niezbÄ™dne do prawidÅ‚owego funkcjonowania organizmu; dziÅ› wiemy, że dostarcza ono Å‚atwo przyswajalnych witamin z grupy B oraz minerałów: żelaza, selenu i cynku.

Instynkt samozachowawczy, nakazujÄ…cy naszym przodkom korzystanie z zasobnoÅ›ci lasów w dziczyznÄ™, w XXI wieku przeksztaÅ‚ciÅ‚ siÄ™ w rozsmakowanie w tradycyjnych sÅ‚owiaÅ„skich potrawach, bazujÄ…cych głównie na miÄ™sie. Co wiÄ™cej, przygotowanie typowej staropolskiej potrawy nie wiąże siÄ™ już ze spÄ™dzaniem wielu godzin w kuchni: polski przemysÅ‚ mrożonkowy zdaje siÄ™ odpowiadać na zapotrzebowania konsumentów i podążać za wzrastajÄ…cym popytem na dania miÄ™sne, – oferujÄ…c pierogi, kartacze i pyzy. Powrót do tradycyjnych smaków wiąże siÄ™ z powrotem do tradycyjnych metod produkcji. Dlatego też dużym zaufaniem klientów cieszÄ… siÄ™ firmy, specjalizujÄ…ce siÄ™ w rÄ™cznej produkcji wyrobów gÅ‚Ä™boko mrożonych. Pierogi z miÄ™sem i kartacze to wÅ‚aÅ›nie jedne z najlepiej sprzedajÄ…cych siÄ™ produktów naszej firmy - przyznaje wÅ‚aÅ›ciciel Jawo, Jan Dziembor. Obrazuje to  pewne preferencje żywieniowe Polaków. My natomiast rozumiemy, że majÄ… oni coraz mniej czasu, dlatego staramy siÄ™, aby na ich stoÅ‚ach pojawiaÅ‚y siÄ™ prawdziwie domowe i naturalne produkty.

BiaÅ‚ko zwierzÄ™ce jest potrzebne do prawidÅ‚owego funkcjonowania organizmu, starajmy siÄ™ jednak zachowywać zdrowÄ… równowagÄ™ pomiÄ™dzy spożywanymi rodzajami miÄ™s. WoÅ‚owina jest gatunkiem, posiadajÄ…cym najwiÄ™kszÄ… zawartość Å‚atwo przyswajalnej witaminy B12, niewÄ…tpliwie najwiÄ™kszym atutem wieprzowiny sÄ… wysokie walory smakowe oraz niska cena, drób posiada wysokÄ… wartość odżywczÄ… przy stosunkowo maÅ‚ej zawartoÅ›ci tÅ‚uszczu; ryby zaÅ› sÄ… skarbnicÄ… biaÅ‚ka i witaminy D… BiorÄ…c pod uwagÄ™ zalety wszystkich rodzajów miÄ™s pamiÄ™tajmy, że tylko zbilansowana dieta pozwoli nam czerpać garÅ›ciami z dobrodziejstw odżywczych każdego rodzaju posiÅ‚ków.



Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma gotowana kaczka
Kiełbasa drobiowa Morliny kcal
Ile kalorii majÄ… pierogi ruskie

Wersja do druku