Czy naprawdę znasz potrawy kuchni indyjskiej, chińskiej albo wietnamskiej? Jeśli nie, to książka Kuchnie świata, wydana nakładem Wydawnictwa National Geographic, stanie się niezbędnikiem w kuchni każdego pasjonata gotowania. Rick Rodgers, autor książki, zabiera czytelnika w podróż po świecie smaków oraz tradycji kulinarnych różnych zakątków naszego globu.

Enchilados z kurczaka, zupa mulligatawy, orecchiette z kieÅ‚basÄ… – czy te nazwy brzmiÄ… dziwnie? Dla niektórych, mniej wtajemniczonych w Å›wiat kulinarny, z pewnoÅ›ciÄ… tak. CzÄ™sto sama nazwa potrawy jest już trudna do wymówienia, ale prawdziwym wyzwaniem jest dopiero jej przygotowanie. Jednak okazuje siÄ™, że dziwnie brzmiÄ…ce nazwy przysmaków nie wymagajÄ… użycia trudno dostÄ™pnych skÅ‚adników, specjalnych urzÄ…dzeÅ„ kuchennych czy też skomplikowanych technik kulinarnych.
Kuchnie Å›wiata to zbiór 150 przepisów na potrawy z różnych krajów, które każdy z nas może przygotować w domu. Rick Rodgers podzieliÅ‚ Kuchnie Å›wiata na rozdziaÅ‚y, które przedstawiajÄ… cieszÄ…ce siÄ™ najwiÄ™kszym powodzeniem przepisy z danego kraju lub regionu – od przystawek, przez dania główne, aż po desery. Grillowane meksykaÅ„skie kanapki serowe, chiÅ„ska zupa pikantno-kwaÅ›na, tajska saÅ‚atka z woÅ‚owinÄ…, ciasto migdaÅ‚owe z kuchni basenu morza Å›ródziemnego, czy wÅ‚oskie pieczone truskawki – to tylko niektóre z wielu przepisów przedstawionych w prezentowanej publikacji. Książka stanowi idealnÄ… pozycjÄ™ dla wszystkich miÅ‚oÅ›ników nowych doznaÅ„, daleko wybiegajÄ…cych poza pamięć naszych kubków smakowych. Odkrywanie nowych smaków, aromatów i zwyczajów kulinarnych może stać siÄ™ niezwykle pasjonujÄ…ce i czÄ™sto inspirujÄ…ce. Czytelnik znajdzie tu wiele przydatnych przepisów na dania m.in. z kuchni wÅ‚oskiej, francuskiej, tajskiej, indyjskiej, które można przygotować na każdÄ… okazjÄ™: na spotkanie z rodzinÄ…, przyjaciółmi, a także na weekendowy wypad za miasto.


Autor, obok przepisów, zamieścił różne ciekawostki i porady dotyczące przygotowania potraw. Jak przystało na prawdziwą książkę o gotowaniu, nie zabrakło i tutaj smakowitych zdjęć, które cieszą oczy i rozwijają wyobraźnie kulinarną. Wystarczy spojrzeć na te zdjęcia, aby nabrać ochoty na gotowanie.
Mając tę książkę, można zaspokoić apetyt na potrawy z ulubionych restauracji etnicznych, używając świeżych składników i prostych technik kulinarnych. Może już nigdy nie będziesz musiał zamawiać jedzenia na wynos- pisze Rick Rodgers.


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku