Wysmakowana książka kucharska dla łasuchów, która w każdym obudzi tęsknotę za słodkimi czasami dzieciństwa.

składniki:

71 sprawdzonych przepisów (surowych)
drugie tyle rozbrajajÄ…cych ilustracji
urok starej maszyny do pisania
2 tuziny smakowitych rodzinnych fotografii
szczypta pozytywnego wariactwa

Wszystko poÅ‚Ä…czyć z wyczuciem i fantazjÄ…, nie szczÄ™dzić ciepÅ‚a (aż bÄ™dzie purkotać). Mieszać i doprawiać do skutku. Testować na amatorach sÅ‚odkoÅ›ci i piÄ™knych książek. JeÅ›li leci im Å›linka – gotowe!     

Bardzo lubiÄ™ tÄ™ książkÄ™, bo, jak w niej piszÄ…, „każdy lubi kruszonkÄ™”. CaÅ‚e te „Ciasta, ciastka i takie tam” sÄ… wÅ‚aÅ›nie jednÄ… wielkÄ… pysznÄ… kruszonkÄ…. Okruchy wspomnieÅ„, uÅ‚amki dzieciÅ„stwa, które w nas wciąż żyje, drobny maczek z maszyny do pisania, takiej prawdziwej, starej, peerelowskiej, przeÅ›mieszne groszki polszczyzny (makowszczyki, tiramisio), kreseczki-rysuneczki i dopiski-ołóweczki. A miÄ™dzy tym wszystkim, nie wiadomo skÄ…d, mnóstwo ciepÅ‚a i dobrego ducha, który, choć ciut nostalgiczny, wesoÅ‚o pobrzÄ™kuje i z zapaÅ‚em gotuje. Niby książka kucharska, ale o wiele wiÄ™cej i lepiej. Trzeba jÄ… koniecznie mieć, co jakiÅ› czas rozpalać siÄ™ do 200 stopni, i opiekać jÄ… w sobie przez parÄ™ minut – doglÄ…dajÄ…c.
Marek Bieńczyk

Agata Królak
(ur. 1987) – ilustrator, grafik, artystka sztuk wizualnych. UkoÅ„czyÅ‚a WydziaÅ‚ Grafiki Akademii Sztuk PiÄ™knych w GdaÅ„sku. „Ciasta, ciastka i takie tam” to jej pierwsza książka.

Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku