ABC mrożonek - jak zachować letnie aromaty?
Mrożenie to jedna z najzdrowszych metod długoterminowego przechowywania żywności. Dlaczego? Ponieważ nie wymaga dodawania konserwantów i jednocześnie gwarantuje najmniejsze straty wartości odżywczych. Pozwala także na zachowanie walorów smakowych i apetycznego wyglądu zamrażanych produktów. Aby mrożonki były źródłem cennych witamin i składników mineralnych, muszą być odpowiednio przygotowane, przechowywane oraz rozmrażane. Dlatego warto pamiętać o kilku zasadach.
Spośród warzyw, do mrożenia świetnie nadają się marchewka, groszek zielony, fasolka szparagowa, brokuły, kalafior. Jeśli chcemy zamrozić owoce, wybierzmy w tym celu jagody, jeżyny, maliny, truskawki, śliwki. Unikniemy ich sklejenia, rozkładając je najpierw w zamrażarce na papierowych tackach. Przesypmy je do woreczków dopiero wówczas, gdy się już zamrożą.
Pamiętajmy również o tym, by warzywa i owoce mrozić bezpośrednio po przyniesieniu ich ze sklepu lub ogródka. W ten sposób nawet po wielu miesiącach zachowają wartość odżywczą porównywalną do świeżych odpowiedników. Przed zamrożeniem warzywa należy zblanszować, czyli zanurzyć we wrzątku, a następnie ostudzić. Dzięki takiemu zabiegowi zginą bakterie, a warzywa nie stracą intensywnego smaku, aromatu oraz koloru. Osuszone, pokrójmy na niewielkie kawałki. Łatwiej je wtedy rozmrozimy i szybciej przygotujemy z nich pożądane danie. Jeśli warzywa lub owoce posiadają szypułki, należy je dokładnie usunąć.
Tak przygotowane dary natury pakujemy do specjalnych woreczków. Torebki na mrożonki powinny łączyć w sobie dwie cechy: być praktyczne w użyciu i gwarantować doskonały smak przechowywanych produktów nawet wiele miesięcy po zamrożeniu. Te wykonane z najwyższej jakości folii, całkowicie bezwonne i bezpieczne dla żywności, pozwalają na przechowywanie owoców, warzyw, mięsa czy całych gotowych dań przez wiele tygodni w warunkach gwarantujących doskonały smak i aromat po odmrożeniu – podkreśla Maciej Słojewski, reprezentujący markę Paclan. Warto zaopatrzyć się w torebki, które można tuż po wyjęciu z zamrażalnika umieścić w gotującej wodzie, nie ryzykując ich rozerwania. Pomocne mogą okazać się również praktyczne klipsy ułatwiające zamykanie oraz wydzielone na torebce pole, w którym można podpisać, co i kiedy zostaje przeznaczone do zamrożenia.
Warzywa i owoce powinny być zamrażane w jak najniższej temperaturze. W ten sposób ograniczymy ilość powstających kryształków lodu, a produkty zachowają dużą ilość soku. Podczas rozmrażania natomiast warto pamiętać o kilku ważnych zasadach. Warzyw i owoców nie należy rozmrażać w temperaturze pokojowej, ponieważ sprzyja to namnażaniu się bakterii. Najlepiej będzie, gdy rozmrozimy je bezpośrednio przed spożyciem w lodówce, wrzątku (dzięki tej metodzie, utracimy najmniej witamin) lub ewentualnie w mikrofalówce. Przygotowanie mrożonek nie jest ani skomplikowane, ani pracochłonne. Warto zatem sporządzić zapas, by móc cieszyć się smakiem aromatycznych owoców i warzyw przez okrągły rok.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma kompot z truskawekIle kalorii ma kalafior z bułką tartą
Ile kalorii ma fasolka po bretońsku
Ile kalorii ma czarne jagody
truskawki mrożone kcal
Jedna malina kcal
Wersja do druku
Szukaj
Kolekcja Ipanema Sempre Nova już dostępna w Polsce
Kolumbijska artystka i bizneswoman, Shakira, została nową ambasadorką brazylijskiej marki obuwia Ipanema i twarzą wyjątkowej kampanii kolekcji Ipanema Semp
Syfon do umywalki - jaki kolor wybrać? Krótki poradnik.
Wbrew pozorom syfon do umywalki nie jest wyłącznie elementem użytkowym wnętrza łazienkowego. Współczesne syfony są produkowane w taki sposób, aby preze
Czy pies będzie pasował do naszej rodziny?
Coraz więcej osób decyduje się na posiadanie psa. To ciekawy pomysł dla całej rodziny - pies z pewnością szybko stanie się niezwykle ważnym członkiem
Rozmowa z Mecenasem na temat prowadzenia postępowania o rozwód
W dzisiejszym wywiadzie rozmawiamy z Mecenasem Marcinem Grabowskim, doświadczonym prawnikiem specjalizującym się w prawie rodzinnym i sprawach rozwodowych w
Jak jogurty bez dodatku cukru mogą wspomóc Twoją dietę?
Czy zastanawiałeś się, jakie korzyści mogą płynąć z ograniczenia spożycia cukru? Przekonaj się, dlaczego warto sięgnąć po produkty bez cukru, jak z