Nauka pieczenia od podstaw – jak do tego podejść?
Pieczone potrawy cechują się jedynym w swoim rodzaju smakiem i aromatem. Podczas pieczenia wydzielają się związki, które nadają daniom niesamowitych walo
Owocowe LOVE - czyli letnie wypieki
Letnie miesiące to czas, w którym dojrzewają słodkie, pełne witamin i minerałów owoce. Wiele z nas robi różnego rodzaju przetwory - dżemy,
Butelka dobrego wina na prezent – jak wybrać i gdzie kupić?
Pomimo tego, że wina w Polsce nie są jeszcze tak popularne, jak chociażby we Francji czy we Włoszech, Polacy coraz chętniej po nie sięgają. Butelka dobrego wina
Jak przechowywać mrożonki? 5 praktycznych porad
Dobrej klasy zamrażarka przydaje się w każdym domu, bez wyjątku. Mrożenie jest najlepszą formą przedłużania świeżości jedzenia. Dzięki niemu unikniesz wyrzucani
Rodzaje patelni - sprawdź, jaką patelnie wybrać
Patelnia to podstawowy element wyposażenia każdej kuchni i bez dwóch zdań każdy powinien ją mieć. Są patelnie teflonowe, granitowe, ceramiczne, żeliwne i
Jak zrobić dobrą domową pizzę?
Pizza to jedno z najpopularniejszych na świecie dań, które występuje w rozmaitych odmianach. Poniżej kilka porad, dzięki którym przyrządzimy ją sa
Bez jakich składników ser koryciński nie powstanie?
Ser koryciński to jeden z regionalnych przysmaków Podlasia, wyrabiany według tradycji zachowanych w gminie Korycin. Jego produkcja opiera się na prostych, natur
Nie tylko w wakacje: urządź grillowe party na koniec lata
Wakacje powoli dobiegają końca. Ale nie przejmuj się, wraz z nimi wcale nie musi przeminąć ani dobra pogoda, ani dobry humor. By uprzyjemnić sobie i swoim blisk
Kulinarne trendy 2015 w Krakowie
Krakowska kuchnia jest zróżnicowana i… najlepiej smakuje w Krakowie. Planując wakacje w tym miejscu, warto pamiętać o zarezerwowaniu czasu na obia
Sekrety parzenia kawy za pomocą french pressu
French press, francuska praska, zaparzacz do kawy, zaparzacz tłokowy – to bardzo różne nazwy, pod którymi kryje się jednak to samo urządzeni
Potrawy mięsne inspirowane jesienią
Jesień to czas polowań i świąt myśliwskich – nic więc dziwnego, że w tym czasie zajadamy się potrawami przygotowanymi na bazie mięsa. Tym bardziej, że po
Jak gotować w garnkach na parę?
Gotowanie w garnkach na parę jest ostatnio coraz popularniejsze – wszyscy doceniają bowiem szybkość i smak przyrządzonych w ten sposób potraw! Jak je właś
Jak przechowywać sery dojrzewające
Polacy kochają sery. I to nie tylko tradycyjne, żółte. Coraz częściej bowiem sięgamy po nowe gatunki, szczególnie pleśniowe sery podpuszczkowe. Aby zachowały on
Szukaj
Maska na noc – kiedy warto ją zastosować?
Krem, serum czy maska – panie często stają przed dylematem, co najlepiej zastosować na noc. Każdy preparat oferuje bowiem inne właściwości i sposób
Jak powstaje wiskoza?
Produkcja wiskozy (rayon) to niejednorodny proces, który zawsze jednak rozpoczyna się od zawartej w drzewach celulozy. Ubrania z wiskozy są wyjątkowo prz
Kiedy częsta potrzeba bliskości przeradza się w uzależnienie od seksu? Podstawowe objawy seksoholizmu
Każda istota żywa potrzebuje bliskości. Nieważne, czy mówimy o ludziach, czy np. o zwierzętach. Człowiek, do prawidłowego funkcjonowania, potrzebuje czuć
Protetyka stomatologiczna - kiedy warto udać się do protetyka i jak może wyglądać leczenie?
Problemy z zębami mogą wynikać z różnych przyczyn. Najczęściej dotyczą osób starszych, jednak coraz częściej pojawiają się również u pacjen
Gastronomiczny ekspres do kawy – jaki wybrać?
Prowadzisz lub planujesz otworzyć lokal gastronomiczny, w którym będzie serwowana kawa? Chcąc zadowolić każdego gościa napojem o wyrazistym aromacie oraz