Herbata towarzyszy człowiekowi od tak wielu wieków, że stała się w zasadzie podstawowym elementem w każdej kuchni. Niewielu z nas wie jednak, skąd tak naprawdę się wzięła i jak trafiła na nasze stoły. Legenda głosi, że herbata odkryta została już w 2737 roku p.n.e. w Chinach. Jednakże jak to zazwyczaj bywa, także i tym razem wszystko okazało się dziełem przypadku.

Cesarz Chin, Szen Nung, był wybitnym uczonym i zielarzem, który pił przegotowaną wodę ze względów higienicznych. Wypoczywając pewnego dnia pod herbacianym krzewem, oddawał się codziennym rozmyślaniom nad czarką wody, która nagle zmieniła swój smak. Wtedy też spostrzegł, że do czarki niespodziewanie wpadło kilka liści z krzewu i od razu zakochał się w tym wspaniałym smaku i aromacie. Tak podobno zrodził się zwyczaj spożywania herbaty.
A jak było naprawdę? Faktyczne pochodzenie herbaty wciąż nie jest do końca znane. Pierwsze wzmianki o krzewie herbacianym pochodzą z III w. p.n.e. Czemu tak późno? Przez stulecia herbata traktowana była wyłącznie jako środek leczniczy o właściwościach wzmacniających, a pozyskiwano ją z dziko rosnących krzewów. Aż sześć wieków musiało minąć, by ostatecznie doceniono jej walory smakowe i zaczęto sadzić krzewy herbaciane, suszyć liście i przetwarzać herbatę na większą skalę.
Do ok. 803 roku n.e. herbata pozostawaÅ‚a jednak tajemnicÄ… ChiÅ„czyków. Wówczas to wÅ‚aÅ›nie japoÅ„ski mnich Dengyo Daishi sprowadziÅ‚ nasiona krzewu herbacianego do swojej ojczyzny. Uraczony niÄ… na swym dworze Cesarz Saga, w peÅ‚ni zachwytu nad jej smakiem nakazaÅ‚ uprawiać drzewka w kilku prowincjach Chin. ByÅ‚ to jednak okres, w którym ze wzglÄ™du na dość napiÄ™te stosunki Kraju KwitnÄ…cej WiÅ›ni z Chinami odkrycia chiÅ„skie nie byÅ‚y nazbyt mile widziane. Dlatego też, by napój ten na dobre zadomowiÅ‚ siÄ™ w Japonii, musiaÅ‚o upÅ‚ynąć jeszcze kilka wieków. Do Å‚ask herbata powróciÅ‚a ponownie w XII w. za sprawÄ… japoÅ„skiego mnicha o imieniu Eisai. To tu wÅ‚aÅ›nie rozwiniÄ™to tradycjÄ™ celebrowania parzenia i spożywania herbaty jako rytuaÅ‚u, zwanÄ… Cha-no-yu. Obyczaj ten opiera siÄ™ na umiÅ‚owaniu piÄ™kna „istniejÄ…cego poÅ›ród przyziemnych realiów codziennej egzystencji”, jak powiedziaÅ‚ Okakura Kakuzo.


SkÄ…d jednak wzięła siÄ™ herbata w Europie? Powszechne skojarzenia z WielkÄ… BrytaniÄ… sÄ… bÅ‚Ä™dne, bowiem to Holendrzy oraz Portugalczycy jako pierwsi sprowadzili jÄ… na nasz kontynent już na poczÄ…tku XVII w. i to wÅ‚aÅ›nie od nich wiedzÄ™ tÄ™ zaczerpnÄ™li WÅ‚osi, Francuzi i Niemcy. W samej zaÅ› Anglii herbata pojawiÅ‚a siÄ™ w 1658 roku, za sprawÄ… Thomasa Garrawaya – kupca i wÅ‚aÅ›ciciela sklepu w Londynie. Warto zaznaczyć jednak, że dopiero w chwili, w której portugalska księżniczka Katarzyna Barganza – wielka miÅ‚oÅ›niczka herbaty – zostaÅ‚a żonÄ… króla Karola II, ów napój zagoÅ›ciÅ‚ w Wielkiej Brytanii na dobre.
PoczÄ…tkowo produkt ten, ze wzglÄ™du na wysokÄ… cenÄ™, dostÄ™pny byÅ‚ wyÅ‚Ä…cznie dla czÅ‚onków rodziny królewskiej i arystokracji. Z tego powodu angielski rytuaÅ‚ picia herbaty nieodÅ‚Ä…cznie kojarzony jest z dobrymi manierami i etykietÄ…. WedÅ‚ug przyjÄ™tych zasad, napój parzony byÅ‚ zawsze przez paniÄ… lub pana domu, nigdy przez sÅ‚użbÄ™, zaÅ› suszone listki przechowywano w salonie, a nie w kuchni. Podczas gdy po głównym posiÅ‚ku panie udawaÅ‚y siÄ™ na herbatkÄ™ i ploteczki, mężczyźni dyskutowali przy cygarach i winie. Pod wieczór doÅ‚Ä…czali jednak do kobiet, by wspólnie raczyć siÄ™ herbatÄ…, tym jakże wykwintnym napitkiem. Popularnym dodatkiem do herbaty staÅ‚y siÄ™ także ciasteczka smarowane masÅ‚em. PoÅ‚Ä…czenie to tak bardzo zasmakowaÅ‚o degustujÄ…cym, że z czasem nieoczekiwanej zamianie ulegÅ‚a pora obiadu i podwieczorku, czyniÄ…c „popoÅ‚udniowÄ… herbatkÄ™” nieodÅ‚Ä…cznym elementem harmonogramu każdego dnia. Anegdota gÅ‚osi, że nowÄ… porÄ™ jej serwowania zapoczÄ…tkowaÅ‚a Anna Maria VII – księżna Bedford, która to pewnego popoÅ‚udnia poprosiÅ‚a o przyniesienie do swej komnaty akcesoriów do parzenia herbaty i ulubionych ciasteczek z masÅ‚em. Z czasem zaczęła zapraszać także swoje koleżanki, spÄ™dzajÄ…c dÅ‚ugie godziny na wspólnych rozmowach.


W XIX w. brytyjska klasa średnia stała się znacznie liczniejsza i z upodobaniem naśladowała zwyczaje arystokratów. Przejęto również sam zwyczaj picia popołudniowej herbatki, który praktykowano w gronie znajomych, sąsiadów i rodziny. Z czasem herbata zdominowała wszelkie imprezy towarzyskie w Wielkiej Brytanii. Urządzano herbatki przy szyciu, herbaciane pikniki, a nawet herbatki dla dzieci z bogatych rodzin. Również serwowane dodatki stawały się coraz bardziej wymyślne i wykwintne. Podawano już nie tylko ciasteczka z masłem, ale także wymyślne kanapki, desery owocowe, babeczki i torty.
– Brytyjczycy coraz częściej wybierajÄ… kawÄ™, jednak ich zamiÅ‚owanie do tradycyjnego „five o’clock” nie minęło. Dużym zainteresowaniem w Wielkiej Brytanii cieszÄ… siÄ™ wysokiej jakoÅ›ci herbaty o wyrazistym smaku – mówi Beata Szumniak, General Manager Geralt Polska, wyÅ‚Ä…cznego dystrybutora brytyjskich herbat marki Newby. Co ciekawe jednak, to Polacy przodujÄ… w Europie w iloÅ›ci spożywanej herbaty. Może zatem warto wykorzystać ten potencjaÅ‚ i stworzyć wspólnÄ… tradycjÄ™ spożywania tego magicznego napoju?


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma ciasto tortowe
Ile kalorii ma serek almette
Ile kalorii ma ekler

Wersja do druku