Grzyby smażone na maśle 100g

W naszej kulturze i regionalnych kuchniach często sięga się po grzyby, jednak wydaje nam się, że robimy to jedynie z uwagi na ich smak. W wielu krajach grzybów nie zbiera się wcale, więc często w lasach są ich ogromne ilości. Okazuje się jednak, że grzyby, zależnie od konkretnego gatunku mogą mieć wiele cennych wartości odżywczych i w pozytywny sposób wpływać na nasze zdrowie. Co więc znajdujemy w grzybach?

Jakie wartości odżywcze są w grzybach?

Znajduje się w nich bardzo wiele witamin oraz składników mineralnych. Dzięki temu mogą one mieć korzystne oddziaływanie na nasze zdrowie. Dokładne wartości odżywcze w grzybach są uzależnione od tego po jaki ich rodzaj sięgniemy. Jednak zdaniem specjalistów jest bardzo podobna do wartości odżywczych kefiru.

W grzybach występuje dość znaczna ilość białka, które jest łatwo przyswajalne. Zwykle jego ilość znajduje się na poziomie od 2 do 5 %, jednak zależy to od gatunku ? najwięcej mają pieczarki, borowiki i prawdziwki. Węglowodany stanowią w grzybach od 35 do 54%, natomiast tłuszcze od 2 do 8%. Występuje w nich również wiele witamin oraz minerałów.

Ilość składników odżywczych jest znaczna. W grzybach znajdujemy bowiem duże ilości wapnia, potasu, fosforu i magnezu, ale to nie wszystko bo w mniejszych ilościach znajduje się w nich również żelazo, selen, miedź, cynk, molibden i mangan.

Znaczenie mają również witaminy, a pośród nich witamina A, której zdecydowanie najwięcej jest w kurkach. Poza tym grzyby zawierają również witaminy B1, B2, D, E i C. Antyoksydanty również są ważną częścią grzybów, a ponadto w ich składzie znajdujemy substancje antybakteryjne, które skutecznie wspierają odporność organizmu.

ZAPAMIĘTAJ! Grzyby są wyjątkowo smaczne i zdrowe, jednak nie mogą one być podawane dzieciom!

Grzyby a kaloryczność

Aż 90% składu przeciętnego grzyba to woda, w związku z czym można uznać je za lekkostrawne, a dodatkowo niezbyt kaloryczne danie. Warto jednak pamiętać, że dokładna kaloryczność będzie zależna od konkretnego rodzaju grzyba.

100 gram świeżych grzybów to około 34 kcal.

Jeśli podajemy grzyby w postaci smażonej na maśle, to również musimy brać pod uwagę, ile tego masła dodamy na patelnię i czy całość potem zjemy. W czasie smażenia tłuszcz wnika w potrawy, więc z pewnością część trafi na nasz talerz i kalorie będą się liczyć.

Według naszego kalkulatora grzyby smażone na maśle 100 gram to około 157 kcal i około 16,2 gram tłuszczu.

Według naszego licznika kalorii:
Grzyby smażone na maśle 100g ma w 100g
157 kalorii i 16.2 g tłuszczu.


Szukaj

Sernik cynamonowy z miodem

Autor:
Sernik cynamonowy z miodem

Wielkanoc to radosne święta, których wyjątkowy charakter podkreślają też przygotowywane z tej okazji dania i wypieki. Jednym z ciast, które

Czytaj dalej
Udostępnij:

Prezent urodzinowy dla partnerki – jaki można zamówić w internetowej drogerii?

Autor:
Prezent urodzinowy dla partnerki – jaki można zamówić w internetowej drogerii?

Poszukiwania idealnego prezentu urodzinowego dla wybranki serca wcale nie muszą trwać wiele tygodni. Co więcej, wszystko załatwisz nawet podczas jednego pos

Czytaj dalej
Udostępnij:

3 fotele masujące, które odmienią wnętrze Twojego domu!

Autor:
3 fotele masujące, które odmienią wnętrze Twojego domu!

Jeśli szukasz oryginalnego elementu, który dopełni wystrój twojego salonu, a zarazem będzie funkcjonalny, nie ma lepszego wyboru niż nowoczesny fotel masu

Czytaj dalej
Udostępnij:

Strona Perfekcyjna: Jak budowa strony www Wpływa na Pozycjonowanie w Sieci

Autor:
Strona Perfekcyjna: Jak budowa strony www Wpływa na Pozycjonowanie w Sieci

W dzisiejszych czasach, obecność w internecie jest nie tylko przywilejem, ale przede wszystkim koniecznością dla każdego przedsiębiorstwa. Strona internet

Czytaj dalej
Udostępnij:

Profesjonalny cocktail bar na wesele - jak wybrać najlepszych barmanów?

Autor:
Profesjonalny cocktail bar na wesele - jak wybrać najlepszych barmanów?

Cocktail bar to dziś jedna z najczęściej wybieranych przez nowożeńców atrakcji weselnych. Decydują się na niego pary, które pragną zapewni

Czytaj dalej
Udostępnij: