Grzyby smażone na maśle 100g

W naszej kulturze i regionalnych kuchniach często sięga się po grzyby, jednak wydaje nam się, że robimy to jedynie z uwagi na ich smak. W wielu krajach grzybów nie zbiera się wcale, więc często w lasach są ich ogromne ilości. Okazuje się jednak, że grzyby, zależnie od konkretnego gatunku mogą mieć wiele cennych wartości odżywczych i w pozytywny sposób wpływać na nasze zdrowie. Co więc znajdujemy w grzybach?

Jakie wartości odżywcze są w grzybach?

Znajduje się w nich bardzo wiele witamin oraz składników mineralnych. Dzięki temu mogą one mieć korzystne oddziaływanie na nasze zdrowie. Dokładne wartości odżywcze w grzybach są uzależnione od tego po jaki ich rodzaj sięgniemy. Jednak zdaniem specjalistów jest bardzo podobna do wartości odżywczych kefiru.

W grzybach występuje dość znaczna ilość białka, które jest łatwo przyswajalne. Zwykle jego ilość znajduje się na poziomie od 2 do 5 %, jednak zależy to od gatunku ? najwięcej mają pieczarki, borowiki i prawdziwki. Węglowodany stanowią w grzybach od 35 do 54%, natomiast tłuszcze od 2 do 8%. Występuje w nich również wiele witamin oraz minerałów.

Ilość składników odżywczych jest znaczna. W grzybach znajdujemy bowiem duże ilości wapnia, potasu, fosforu i magnezu, ale to nie wszystko bo w mniejszych ilościach znajduje się w nich również żelazo, selen, miedź, cynk, molibden i mangan.

Znaczenie mają również witaminy, a pośród nich witamina A, której zdecydowanie najwięcej jest w kurkach. Poza tym grzyby zawierają również witaminy B1, B2, D, E i C. Antyoksydanty również są ważną częścią grzybów, a ponadto w ich składzie znajdujemy substancje antybakteryjne, które skutecznie wspierają odporność organizmu.

ZAPAMIĘTAJ! Grzyby są wyjątkowo smaczne i zdrowe, jednak nie mogą one być podawane dzieciom!

Grzyby a kaloryczność

Aż 90% składu przeciętnego grzyba to woda, w związku z czym można uznać je za lekkostrawne, a dodatkowo niezbyt kaloryczne danie. Warto jednak pamiętać, że dokładna kaloryczność będzie zależna od konkretnego rodzaju grzyba.

100 gram świeżych grzybów to około 34 kcal.

Jeśli podajemy grzyby w postaci smażonej na maśle, to również musimy brać pod uwagę, ile tego masła dodamy na patelnię i czy całość potem zjemy. W czasie smażenia tłuszcz wnika w potrawy, więc z pewnością część trafi na nasz talerz i kalorie będą się liczyć.

Według naszego kalkulatora grzyby smażone na maśle 100 gram to około 157 kcal i około 16,2 gram tłuszczu.

Według naszego licznika kalorii:
Grzyby smażone na maśle 100g ma w 100g
157 kalorii i 16.2 g tłuszczu.


Szukaj

Poznaj zbawienne dla cery na twarzy kosmetyki z oliwą z oliwek!

Autor:
Poznaj zbawienne dla cery na twarzy kosmetyki z oliwą z oliwek!

Szybkie życie i stres znajdują odzwierciedlenie w stanie naszego zdrowia, ale również w wyglądzie. Ufamy reklamom, które widzimy kątem oka w

Czytaj dalej
Udostępnij:

Dlaczego warto kupować buty polskich producentów? Na przykładzie butów Maciejka

Autor:
Dlaczego warto kupować buty polskich producentów? Na przykładzie butów Maciejka

Markowe ubrania kojarzą nam się głównie z zagranicznymi domami mody i sławnymi projektantami, których kreacje możemy oglądać podczas najwi

Czytaj dalej
Udostępnij:

4 powody, dla których warto kupować ekskluzywną bieliznę damską

Autor:
4 powody, dla których warto kupować ekskluzywną bieliznę damską

Stanowi dekorację kobiecego ciała, eksponuje jego walory i tuszuje niedoskonałości. Odpowiednio dobrana bielizna damska pozwala zachować komfort, wspi

Czytaj dalej
Udostępnij:

Kiedy warto kupić rower elektryczny?

Autor:
Kiedy warto kupić rower elektryczny?

Dynamiczny rozwój sprzętów sportowych jest naprawdę widoczny. Doskonałym na to przykładem są coraz szersze oferty sklepów internetowyc

Czytaj dalej
Udostępnij:

Dlaczego warto jeść grillowane mięso?

Autor:
Dlaczego warto jeść grillowane mięso?

Grillowane mięso jest przede wszystkim pyszne. Jego smak ma wielu amatorów. Istnieje cała kultura grillowania wraz z arsenałem przypraw i możliwych d

Czytaj dalej
Udostępnij: