French press, francuska praska, zaparzacz do kawy, zaparzacz tłokowy – to bardzo różne nazwy, pod którymi kryje się jednak to samo urządzenie. U nas słowo „zaparzacz” niekiedy rozumiane jest szerzej i podciąga się pod nie włoską mokę, ale zasady parzenia kawy są diametralnie różne, a jedyną wspólną cechą obu urządzeń jest ich włoski rodowód.


Zaparzacz został opatentowany przez włoskiego projektanta Attilio Calimaniniego w 1929 roku, a następnie udoskonalony w 1958 roku we Francji przez Faliero Bondaniniego. Dziś french press jest znany i ceniony na całym świecie. Umożliwia on szybkie i proste przygotowanie kawy oraz oddzielenie fusów od naparu. Kawa jest klarowna i smakuje wyśmienicie.

Zaparzacz kształtem przypomina dzbanek z pokrywką. Zbudowany jest z trzech głównych części: cylindra, obudowy i tłoka, na końcu którego znajduje się sitko. Cylinder, w którym parzy się napar zazwyczaj jest szklany, choć bywa również wykonany ze sztucznego tworzywa. Solidna obudowa z rączką pozwala bezpiecznie trzymać zaparzacz, co jest szczególnie ważne podczas opuszczania tłoka na dno dzbanka. Tłok to oczywiście clou french pressa, ponieważ dzięki niemu można odseparować fusy od zaparzonego naparu.

Parzenie kawy w prasce francuskiej jest intuicyjne i bardzo proste, ale warto trzymać się kilku zasad, by przygotowany w ten sposób napój był smaczny i aromatyczny. Pierwsza i podstawowa zasada, bez względu na to, jaki alternatywny sposób parzenia kawy wybierzemy, to dobra kawa i dobrej jakości woda. Kawa powinna być grubo zmielona młynkiem, czyli tak, by grudki kawy były dobrze widoczne. Ten stopień zmielenia porównuje się do wielkości ziaren piasku. Zbyt drobno zmielona kawa będzie zatykała pory sitka i stawiała bardzo duży opór tłokowi.

Przede wszystkim jednak sam sposób parzenia, w którym kawa ma długi kontakt z wodą wymaga grubiej zmielonej kawy, by wydobyć z niej wszystkie najlepsze walory smakowe i aromatyczne. Dobrze jest przed wsypaniem kawy ogrzać french press gorącą wodą. Woda użyta do parzenia kawy powinna mieć temperaturę około 95oC. Złota proporcja to 6 gram kawy, czyli jedna duża łyżka, na każde 100 ml wody.

Kawę powinno parzyć się etapami, czyli wsypać całą odmierzoną ilość kawy, ale zalać dzbanek tylko do połowy. Napój na początku parzenia zaczyna wydzielać dwutlenek węgla, „pienić się” dlatego też należy odczekać około minuty aż się „uspokoi”. Następnie trzeba zamieszać kawę, wlać pozostałą ilość wody, przykryć tak, by tłok pozostał u góry i odczekać jeszcze kolejne 3 minuty.

Ostatnim krokiem jest powolne, jednostajne opuszczenie tłoka, który zatrzyma wszystkie fusy na dnie dzbanka. Gotowe! Kawa zaparzona i pozostaje już tylko rozlanie klarownego naparu do filiżanek. Nie powinno się pozostawiać kawy na dłużej w dzbanku, ponieważ bardzo straci na walorach smakowych, zrobi się bardziej kwaśna i będzie zawierała więcej kofeiny.

French pressy mają  różną objętość. Zazwyczaj jest to 350 ml, 400 ml, 1 litr czy nawet 1,5 litra. Mają też najróżniejsze kształty i kolorystykę. Można znaleźć takie o klasycznym wzornictwie, ale i bardzo nowoczesnym. Każdy, bez względu na wystrój wnętrza, znajdzie coś idealnie pasującego do swojej kuchni.

Zaletą french pressu jest również to, że można w nim parzyć nie tylko kawę, ale również herbatę czy zioła. Jest to więc dość uniwersalny sprzęt dający możliwość cieszenia się smakiem idealnej kawy oraz wspomnianej wyżej klarownej herbaty liściastej.

Więcej ciekawostek znajdziesz na http://przepisynakawe.pl/


Podobne artykuły: