Polacy kochają sery. I to nie tylko tradycyjne, żółte. Coraz częściej bowiem sięgamy po nowe gatunki, szczególnie pleśniowe sery podpuszczkowe. Aby zachowały one pełnię smaku i aromatu, muszą być odpowiednio przechowywane. Jan Niezbędny podpowiada, jak zrobić to najlepiej.


    PleÅ›niowe sery podpuszczkowe to sery dojrzewajÄ…ce, które muszÄ… oddychać. Nie powinniÅ›my ich zatem przechowywać w plastikowych torebkach. Należy owinąć je luźno w papier pergaminowy tak, aby zapewnić obieg powietrza. W tym celu doskonale sprawdzi siÄ™ papier do pieczenia, np. marki Jan NiezbÄ™dny. Jest on idealny do pakowania nie tylko serów, ale także wÄ™dliny i ciasta.
    Optymalna temperatura do przechowywania serów dojrzewajÄ…cych to ok.  5°C, wiÄ™c w lodówce trzymajmy je na niższych półkach. Najlepiej w bliskoÅ›ci produktów zawierajÄ…cych wilgoć, jak na przykÅ‚ad warzywa. DziÄ™ki temu ser bÄ™dzie wolniej wysychaÅ‚.
    PamiÄ™tajmy także, że sery podajemy zawsze w temperaturze pokojowej. PowinniÅ›my je zatem wyjąć z lodówki na min. 30 min przed podaniem – nabiorÄ… wtedy peÅ‚nego aromatu i smaku.

www.janniezbedny.pl


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku