Jesień to czas polowań i świąt myśliwskich – nic więc dziwnego, że w tym czasie zajadamy się potrawami przygotowanymi na bazie mięsa. Tym bardziej, że po okresie letnim, kiedy stawialiśmy raczej na dania lekkie i orzeźwiające, jesienią nasze organizmy mają większe zapotrzebowanie na tłuszcze i białka, które wpływają na rozgrzewanie ciała – jest to nam niezbędne w chłodniejsze dni. Co więc króluje o tej porze roku na naszych stołach?


Przepisów na dania mięsne jest całe mnóstwo – towarzyszy nam ono bowiem od zarania dziejów, więc w tym zakresie sztuka kulinarna rozwinęła się niebotycznie. Jesienią najlepiej jest podawać mięso wraz z warzywami oraz owocami, które daje nam matka natura w tym czasie.

Żurawina z mięsem – niezwykła fuzja smaków

Żurawina, choć sama w sobie słodko-kwaśna, idealnie komponuje się z mięsem. Od lat podawana jest do dziczyzny oraz indyka, lecz świetnie łączy się także z kurczakiem, jak i z wieprzowym lub wołowym mięsem mielonym. Najczęściej występuje w formie sosu, który podaje się wraz z pieczeniami, jednak coraz odważniej komponujemy ze sobą smak tego owocu i mięsa przetwarzanego na rozmaite sposoby. Uznanie zyskał drób faszerowany świeżą lub suszoną żurawiną – z tych składników wykonać można także domowy pasztet. Cielęcina smażona z dodatkiem owoców zyska zupełnie nowy aromat niż dotychczas. Jak połączyć żurawinę z mięsem wołowym? Można zrobić z nich niebanalny farsz do pierogów! Warto dodawać te owoce do potraw, ponieważ posiadają znakomite właściwości odżywcze oraz zdrowotne, więc śmiało można wymyślać własne propozycje podania ich z mięsem.

Dynia nie tylko na słodko

Dynia, choć wykorzystywana często do ciast oraz dżemów, jest także idealnym dodatkiem do mięsa – lub mięso może wzbogacić smak potraw z dyni. W przypadku zup dyniowych warto spróbować doprawić je mięsem mielonym – wówczas zyskasz pełnowartościowy obiad w jednym daniu, który będzie rozgrzewający oraz pożywny. Połączenie dyni oraz mielonej wołowiny doskonale będzie się komponował z makaronami. Jednak największą popularnością cieszą się zapiekanki mięsno-dyniowe. Można je robić z ryżem, kaszami, lub ziemniakami – pełna dowolność pozostałych składników sprawia, że każdy wykona danie idealne dla swoich smakowych kubków.

Rozgrzewające zupy

Wracając do domu z pracy lub szkoły w deszczowe jesienne dni marzymy o suchych pomieszczeniach oraz ciepłej strawie. Idealnie w takim przypadku sprawdzi się pikantna zupa z dodatkiem mięsa. Słuszna porcja zupy gulaszowej a'la Strogonow błyskawicznie nas rozgrzeje, ale także napełni, więc nie będziemy musieli przygotowywać drugiego dania. Mięso mielone świetnie sprawdzi się w zupach meksykańskich, lecz również możemy podawać je jako dodatek do zup w formie pulpetów. Kurczak pasuje do wielu kremów warzywnych, wzbogaca ich smak oraz zwiększa ich wartości odżywcze.

Mięso wcale nie musi być nudne, więc nie serwujmy ich jedynie w postaci kotletów, tym bardziej, że pora roku sprzyja kulinarnym eksperymentom. Szukając oryginalnych przepisów z wykorzystaniem mięsa warto zajrzeć na codogara.pl, gdzie można znaleźć nietuzinkowe inspiracje.


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Gulasz wieprzowy z pieczarkami kalorie
Pulpety wieprzowe gotowane kcal
Kaszka dla dzieci na odchudzanie
Ile kalorii ma Zupa z białej fasoli
Bryzol wołowy Jakubiak
Kasza kalorie po ugotowaniu
Zupa kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami kalorie
Ile kalorii ma strogonow
Ile kalorii ma strogonow
Ile kalorii ma kus kus
Ile kalorii ma pasztet

Wersja do druku