Pizza to jedno z najpopularniejszych na Å›wiecie daÅ„, które wystÄ™puje w rozmaitych odmianach. Poniżej kilka porad, dziÄ™ki którym przyrzÄ…dzimy jÄ… samodzielnie w domowej kuchni.

Ciasto to podstawa!

Ciasto na pizzę składa się z: mąki, drożdży, cukru, soli, oliwy oraz wody. Ich proporcje mają kluczowy wpływ na konsystencję oraz strukturę placka.

Jeżeli chodzi o mÄ…kÄ™, to najlepiej sprawdzi siÄ™ tu taka z dużą zawartoÅ›ciÄ… glutenu., jak chlebowa typ 720, 650 albo 550 lub specjalna mieszanka mÄ…ki pszennej i żytniej o nazwie 00. ChcÄ…c uzyskać ciasto lekkie i puszyste, siÄ™gnijmy po biaÅ‚Ä… mÄ…kÄ™ tortowÄ…, która jest drobno zmielona. Jeżeli chcemy przygotować pizzÄ™ chrupkÄ… i cienkÄ…, posÅ‚użmy siÄ™ mÄ…kÄ… grubiej zmielonÄ… lub mieszankÄ… 00. Åšrednio na grubÄ… pizzÄ™ zużywa siÄ™ jej okoÅ‚o 350 – 500 g, cienkÄ… – miÄ™dzy 200 a 300 g.

Kolejny ze skÅ‚adników, bez których nie może siÄ™ obyć żadne dobre ciasto na pizzÄ™ sÄ… drożdże. WystÄ™pujÄ… one w dwóch rodzajach – suszonych (które dzielÄ… siÄ™ na instant i wymagajÄ…ce rozpuszczenia) oraz Å›wieżych. Drożdże instant nie wymagajÄ… sporzÄ…dzenia zaczynu. Wsypuje siÄ™ je bezpoÅ›rednio do mieszaniny mÄ…ki, cukru oraz soli, zalewa wodÄ…, dodaje oliwÄ™ i wyrabia ciasto, które jest wówczas bardziej chrupkie i w którym gromadzi siÄ™ wiÄ™cej powietrza. Drożdże wymagajÄ…ce rozpuszczenia, jak sama nazwa wskazuje, rozpuszcza siÄ™ w wodzie, a nastÄ™pnie postÄ™puje jak wyżej. Jeżeli chodzi o drożdże Å›wieże, to praca z nimi jest nieco bardziej czasochÅ‚onna. Åšwietnie nadajÄ… siÄ™ do pizzy grubej i puszystej. W niektórych przepisach zaleca siÄ™ przygotowanie rozczynu, czyli zawiesiny drożdży z wodÄ… i cukrem, niekiedy z dużą iloÅ›ciÄ… mÄ…ki, co sprawia, że ciasto jest lepiej wyroÅ›niÄ™te.

Do przyrzÄ…dzenia ciasta na pizzÄ™ bÄ™dziemy potrzebować również soli – wpÅ‚ywa ona na jego smak, poprawia strukturÄ™ i ogranicza rozrost drożdży.

Równie ważnÄ… rolÄ™ odgrywa cukier, który razem z solÄ… ma wpÅ‚yw na rozmnażanie drożdży. Stymuluje je, sól natomiast – hamuje. ChcÄ…c uzyskać puszyste ciasto dodajemy go wiÄ™cej; jeżeli zależy nam natomiast na chrupkiej pizzy, wsypmy Å‚yżeczkÄ™ cukru i Å‚yżeczkÄ™ soli.

W skÅ‚ad ciasta na pizzÄ™ wchodzi również oliwa, która dodaje mu chrupkoÅ›ci i wilgotnoÅ›ci. Gdy zwilżymy je po wyrobieniu, znacznie lepiej wyroÅ›nie i nie wyschnie. Fani ciasta kruchego powinni dodać kilka jej Å‚yżek, grubego i pulchnego – jednÄ… lub dwie.

Ostatni ze składników to woda, której temperatura powinna się tu wahać od 40 do 45 stopni Celsjusza. Zalewamy nią opisane wyżej produkty lub sporządzamy na jej bazie zaczyn. Ciasto o dużej ilości wody mniej wyrośnie i będzie pełne wolnych przestrzeni.

Wyrabianie pizzy

Ciasto powinno wyrabiać siÄ™ do momentu, aż stanie siÄ™ elastyczne i podatne na formowanie. To, które bÄ™dzie przeznaczone na grubszÄ… pizzÄ™ powinno być bardziej puszyste i lekkie, na pizzÄ™ cienkÄ… i chrupkÄ™ – twardsze. Jako że drożdżowy placek lubi ciepÅ‚o, wyrastanie powinno odbywać siÄ™ w pomieszczeniu o pokojowej temperaturze albo nad miskÄ… z ciepÅ‚Ä… wodÄ…. Równie dobre rozwiÄ…zanie to zatrzymywanie jej przykrywajÄ…c ciasto Å›ciereczkÄ… lub foliÄ…. Optymalny czas leżakowania pizzy to miÄ™dzy 30 a 60 minut.

Sos i dodatki do pizzy

Równie ważnym co ciasto składnikiem jest sos, który najlepiej przygotować na bazie gęstego koncentratu pomidorowego zmieszanego ze świeżymi ziołami takimi, jak oregano, bazylia czy majeranek. Dobrze sprawdzi się tu również ząbek czosnku i łyżka oliwy.

Jeżeli chodzi o dodatki, to podstawą jest tu biała mozzarella o łagodnym smaku lub żółta, która jest nieco twardsza i ostrzejsza. Reszta składników powinna być uzależniona od naszego indywidualnego gustu kulinarnego.

Nie zawsze mamy ochotÄ™ na samodzielne przygotowanie pizzy w domu. Wówczas możemy udać siÄ™ do pizzerii lub zamówić jÄ… z dowozem do domu. JednÄ… z popularniejszych w naszym kraju sieci pizzerii jest Domino’s Pizza, z informacjami na temat której zapoznać możemy siÄ™ pod adresem: https://www.entuzjascipizzy.pl/. W menu Domino’s Pizza każdy znajdzie coÅ› dla siebie. MiÅ‚oÅ›nikom miÄ™sa z pewnoÅ›ciÄ… do gustu wpadnie pizza Big Beat, w skÅ‚adzie której znajdziemy kieÅ‚basÄ™ pepperoni, woÅ‚owinÄ™, wÄ™dzonego kurczaka, wieprzowinÄ™ oraz boczek. PreferujÄ…cy pikantne smaki spróbować muszÄ… American Hot z kieÅ‚basÄ… pepperoni, cebulÄ… oraz ostrymi papryczkami jalapeno. Wegetarianom z pewnoÅ›ciÄ… do gustu przypadnie pizza Prowansalska z creme fraiche, mÅ‚odym szpinakiem, suszonymi pomidorami, Å›wieżą cebulÄ… i paprykÄ…, oliwkami oraz zioÅ‚ami prowansalskimi. Menu pizzerii zawiera także pozycje specjalne nawiÄ…zujÄ…ce do kuchni z caÅ‚ego Å›wiata. Z Bombay Chicken przeniesiemy siÄ™ do Indii, a to dziÄ™ki aromatycznemu kurczakowi tandoori oraz charakterystycznymi dla tego kraju przyprawami garam masala. Do Grecji zabierze nas natomiast pizza Greek Style z czarnymi oliwkami, pomidorkami koktajlowymi, mÅ‚odym szpinakiem, kurczakiem oraz serem typu greckiego. Menu Domino’s Pizza to jednak nie tylko pizze – dostÄ™pne sÄ… tam również wrapy, chicken wings, łódeczki ziemniaczane, a także coÅ› dla miÅ‚oÅ›ników sÅ‚odkoÅ›ci – cinna stix, lava cake czy specjalność lokalu – Domino’s cookies.


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma papryka zielona
Boczek wędzony wartości odżywcze
Ile kalorii ma makaron dwujajeczny
Leżak drewniany

Wersja do druku