Patelnia to podstawowy element wyposażenia każdej kuchni i bez dwóch zdaÅ„ każdy powinien jÄ… mieć. SÄ… patelnie teflonowe, granitowe, ceramiczne, żeliwne i emaliowane. Pokryte specjalnÄ… powÅ‚okÄ… uniemożliwiajÄ…cÄ… przywieranie i takie, dziÄ™ki którym smażona potrawa siÄ™ nie przypali. Wybór naprawdÄ™ nie jest prosty. Jedne lepiej sprawdzajÄ… siÄ™ na kuchenkach gazowych, kiedy inne przeznaczone sÄ… do użytku na pÅ‚ytach indukcyjnych. SÄ… też specjalne patelnie do przygotowywania konkretnych potraw jak np. naleÅ›niki. DziÅ› bliżej przyjrzymy siÄ™ patelniom granitowym i patelniom na indukcjÄ™.


Patelnia granitowa – wady i zalety

 

Patelnia granitowa w wielu wzbudza mieszane uczucia ze wzglÄ™du na swój wyglÄ…d. Co prawda nie wyglÄ…da jak typowa patelnia jednak jej niepowtarzalne wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci sprawiajÄ…, że bez dwóch zdaÅ„ powinna znaleźć siÄ™ także i w Twojej kuchni. Ma bardzo dużą odporność na uszkodzenia mechaniczne. Jej powÅ‚oka nie ulega uszkodzeniu nawet wtedy, gdy do mieszania potraw przyrzÄ…dzanych na patelni wykorzystuje siÄ™ akcesoria kuchenne wykonane z metalu. Dodatkowo patelnie granitowe bardzo czÄ™ste objÄ™te sÄ… kilkuletniÄ… gwarancjÄ… producenta. Warto też wspomnieć, że podczas smażenia potrawy nie przywierajÄ… do patelni, gdyż zostaÅ‚a ona pokryta powÅ‚okÄ… non-stick. DziÄ™ki temu potrawy sÄ… smaczniejsze i lepiej siÄ™ prezentujÄ…, a samÄ… patelniÄ™ znacznie Å‚atwiej jest utrzymać w czystoÅ›ci. Wbrew pozorom patelnie granitowe wcale nie sÄ… ciężkie. SÄ… bardzo funkcjonalne i reprezentujÄ… wysokiej jakoÅ›ci walory wizualne.

 

 

Patelnia na kuchenkÄ™ indukcyjnÄ…

 

Patelnia na indukcje, jak sama nazwa wskazuje, przeznaczona jest do użytku na kuchenkach indukcyjnych. Aby przekonać siÄ™, czy wybrana przez nas patelnia jest patelniÄ… indukcyjnÄ…, sprawdzamy jej dno. NajÅ‚atwiej ocenić to wizualnie przysuwajÄ…c do jej dna magnes, który powinien siÄ™ przyczepić. Samo dno powinno być też pÅ‚askie, gdyż patelnie z wybrzuszeniem nie bÄ™dÄ… dobrze wspóÅ‚pracować z kuchenkÄ… indukcyjnÄ….

 

Najlepiej wybrać patelnię z ceramiczną powłoką odporną na wysoką temperaturę, zapobiegającą przywieraniu potraw. Do użytku na kuchenkach indukcyjnych zdecydowanie nadają się patelnie żeliwne bądź wykonane ze stali. Wykonane z aluminium lub miedzi lepiej omijać szerokim łukiem. Nie poleca się także tradycyjnej ceramiki oraz nowoczesnego szkła. Zanim dokonasz zakupu patelni, sprawdź koniecznie, czy jest ona dedykowana płycie indukcyjnej, aby nie wyrzucać pieniędzy w błoto.

 

 


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku