Grzyby smażone na maśle 100g

W naszej kulturze i regionalnych kuchniach często sięga się po grzyby, jednak wydaje nam się, że robimy to jedynie z uwagi na ich smak. W wielu krajach grzybów nie zbiera się wcale, więc często w lasach są ich ogromne ilości. Okazuje się jednak, że grzyby, zależnie od konkretnego gatunku mogą mieć wiele cennych wartości odżywczych i w pozytywny sposób wpływać na nasze zdrowie. Co więc znajdujemy w grzybach?

Jakie wartości odżywcze są w grzybach?

Znajduje się w nich bardzo wiele witamin oraz składników mineralnych. Dzięki temu mogą one mieć korzystne oddziaływanie na nasze zdrowie. Dokładne wartości odżywcze w grzybach są uzależnione od tego po jaki ich rodzaj sięgniemy. Jednak zdaniem specjalistów jest bardzo podobna do wartości odżywczych kefiru.

W grzybach występuje dość znaczna ilość białka, które jest łatwo przyswajalne. Zwykle jego ilość znajduje się na poziomie od 2 do 5 %, jednak zależy to od gatunku ? najwięcej mają pieczarki, borowiki i prawdziwki. Węglowodany stanowią w grzybach od 35 do 54%, natomiast tłuszcze od 2 do 8%. Występuje w nich również wiele witamin oraz minerałów.

Ilość składników odżywczych jest znaczna. W grzybach znajdujemy bowiem duże ilości wapnia, potasu, fosforu i magnezu, ale to nie wszystko bo w mniejszych ilościach znajduje się w nich również żelazo, selen, miedź, cynk, molibden i mangan.

Znaczenie mają również witaminy, a pośród nich witamina A, której zdecydowanie najwięcej jest w kurkach. Poza tym grzyby zawierają również witaminy B1, B2, D, E i C. Antyoksydanty również są ważną częścią grzybów, a ponadto w ich składzie znajdujemy substancje antybakteryjne, które skutecznie wspierają odporność organizmu.

ZAPAMIĘTAJ! Grzyby są wyjątkowo smaczne i zdrowe, jednak nie mogą one być podawane dzieciom!

Grzyby a kaloryczność

Aż 90% składu przeciętnego grzyba to woda, w związku z czym można uznać je za lekkostrawne, a dodatkowo niezbyt kaloryczne danie. Warto jednak pamiętać, że dokładna kaloryczność będzie zależna od konkretnego rodzaju grzyba.

100 gram świeżych grzybów to około 34 kcal.

Jeśli podajemy grzyby w postaci smażonej na maśle, to również musimy brać pod uwagę, ile tego masła dodamy na patelnię i czy całość potem zjemy. W czasie smażenia tłuszcz wnika w potrawy, więc z pewnością część trafi na nasz talerz i kalorie będą się liczyć.

Według naszego kalkulatora grzyby smażone na maśle 100 gram to około 157 kcal i około 16,2 gram tłuszczu.

Według naszego licznika kalorii:
Grzyby smażone na maśle 100g ma w 100g
157 kalorii i 16.2 g tłuszczu.


Szukaj

Co powinnaś wiedzieć o ochronie przeciwsłonecznej? 3 fakty na temat SPF

Autor:
Co powinnaś wiedzieć o ochronie przeciwsłonecznej? 3 fakty na temat SPF

Czego potrzebuje skóra wiosną i latem? Zdecydowanie nawilżenia i regeneracji, ale także bardzo skutecznej ochrony przeciwsłonecznej. Kosmetolodzy wsk

Czytaj dalej
Udostępnij:

Jakie gadżety reklamowe na targi?

Autor:
Jakie gadżety reklamowe na targi?

Targi handlowe stanowią istotną platformę dla firm, aby promować swoje produkty i usługi, nawiązywać kontakty biznesowe oraz budować swoją markę. Jedn

Czytaj dalej
Udostępnij:

Glinka kosmetyczna - dlaczego warto wykorzystywać ten składnik?

Autor:
Glinka kosmetyczna - dlaczego warto wykorzystywać ten składnik?

Glinki kosmetyczne, stosowane już w starożytności, zapewniały piękną skórę i gładkie ciało zarówno kobietom, jak i mężczyznom. W składzie znajduj

Czytaj dalej
Udostępnij:

Produkty Danio – rozkoszna kremowość w kubeczku, saszetce lub butelce

Autor:
Produkty Danio – rozkoszna kremowość w kubeczku, saszetce lub butelce

Coraz więcej osób zwraca uwagę nie tylko na smak, ale również na jakość i wartość odżywczą produktów spożywczych. Producenci żyw

Czytaj dalej
Udostępnij:

Medycyna estetyczna - poznaj kilka przykładowych zabiegów

Autor:
Medycyna estetyczna - poznaj kilka przykładowych zabiegów

Dla niektórych osób wygląd zewnętrzny odgrywa znaczącą rolę w życiu społecznym oraz zawodowym. Dążenie do ideału piękna skłania wiele

Czytaj dalej
Udostępnij: