Przełam lody w Walentynki z Zieloną Budką
Walentynki obchodzone sÄ… na caÅ‚ym Å›wiecie 14 lutego. Nazwa Å›wiÄ™ta pochodzi od imienia patrona zakochanych – Å›wiÄ™tego Walentego, biskupa rzymskiego obdarzonego mocÄ… uzdrawiania, który wbrew nakazom Cesarza udzielaÅ‚ Å›lubu zakochanym żoÅ‚nierzom rzymskich legionów. W Polsce Walentynki majÄ… zaledwie kilkunastoletniÄ… tradycjÄ™, ale za to obchodzi je każdy, bez wzglÄ™du na to ile ma lat i jakiej jest pÅ‚ci. Przodkiem współczesnego Dnia Zakochanych byÅ‚a w Polsce Noc KupaÅ‚y. W tÄ… wyjÄ…tkowÄ… noc panny na wydaniu stosowaÅ‚y magiczne sposoby, które miaÅ‚y im zapewnić szczęśliwy zwiÄ…zek z wybranym mÅ‚odzieÅ„cem. DziÅ› Walentynki to również okazja dla nieszczęśliwie i niefortunnie zakochanych, którym brakuje odwagi lub nie potrafiÄ… wyjawić swoich uczuć.
Walentynkowe wyznanie uczuć można wysÅ‚ać pocztÄ… w formie kartki, dostarczyć wraz z bukietem kwiatów lub podarunkiem. Jednak warto tego dnia wygospodarować trochÄ™ czasu i samodzielne przygotować dla ukochanej osoby walentynkowÄ… kolacjÄ™. Pyszne jedzenie i romantyczny nastrój sprawiÄ…, że nawet najbardziej nieÅ›miaÅ‚e osoby znajdÄ… w sobie odwagÄ™ do miÅ‚osnych wyznaÅ„. A planujÄ…c walentynkowy wieczór nie można zapomnieć o nieodÅ‚Ä…cznych atrybutach romantycznej kolacji - Å›wiecach, kwiatach i … pysznym deserze. Lody od Serca firmy Zielona Budka sÄ… wyjÄ…tkowym podarunkiem, który wyraża uczucia lepiej, niż sÅ‚owa. Sekretem lodowych kompozycji sÄ… najwyższej jakoÅ›ci skÅ‚adniki i specjalne receptury, oparte na wieloletnim doÅ›wiadczeniu firmy Zielona Budka.
Lody od Serca sÄ… naszym prezentem dla wszystkich, którzy kochajÄ… i sÄ… kochani, a swoim uczuciem pragnÄ… obdarzyć kogoÅ› bliskiego. Swój niezwykÅ‚y smak desery lodowe zawdziÄ™czajÄ… trosce i zaangażowaniu, które każdego dnia wkÅ‚adamy w ich produkcjÄ™. Z okazji Walentynek przygotowaliÅ›my też przepisy na pyszne lodowe desery, ponieważ chcielibyÅ›my, aby każdy mógÅ‚ obdarować ukochanÄ… osobÄ™ podarunkiem prosto z serca. – powiedziaÅ‚a Katarzyna Rylska, Marketing Manager firmy Zielona Budka (Mielec) Sp. z o.o.
Wyjątkowe desery dostępne są w dwóch propozycjach smakowych, cieszących się największym zainteresowaniem klientów: śmietankowo-truskawkowej i waniliowo-orzechowej. Lodowe serce ukryte jest w połączeniu lodów śmietankowo-truskawkowych z sosem truskawkowym i wiórkami białej czekolady lub kompozycji lodów waniliowo-orzechowych z sosem czekoladowym i kruszonymi orzechami. Desery dostępne są w eleganckich opakowaniach w kształcie serca z zamkiem bezpieczeństwa, gwarantującym świeżość produktów. Wykwintnie skomponowane lody mogą być gotowym deserem lub stanowić punkt wyjścia do przygotowania własnego słodkiego poczęstunku. Specjalnie z myślą o wszystkich zakochanych, mistrzowie firmy Zielona Budka przygotowali propozycje pysznych walentynkowych deserów, które staną się dopełnieniem romantycznej kolacji.
Zawijaniec naleśnikowo-lodowy (2 porcje)
• 6 kulek Lodów od Serca Zielonej Budki o smaku Å›mietankowo-truskawkowym
• 1 opakowanie bitej Å›mietany
• 1,2 opakowania budyniu waniliowego
• 500 ml mleka
• 100 ml Å›mietany 18%
• 50 ml Adwokata lub Beyleysa
• 150 g truskawek lub malin
• 200 g mÄ…ki
• 2 jajka
• 250 ml wody
• olej
Z mąki, 250 ml wody, 250 ml mleka oraz oleju przygotowujemy ciasto, a następnie smażymy z niego cienkie naleśniki. Bitą śmietanę przyrządzamy według przepisu na opakowaniu i ostrożnie mieszamy
z umytymi i pociętymi na małe kawałki truskawkami lub malinami. Budyń gotujemy według przepisu, studzimy i przecieramy przez gęste sito. Do budyniu dodajemy śmietankę i alkohol, dokładnie mieszamy. Przestudzone naleśniki rozkładamy na talerzu, na każdym rozsmarowujemy bitą śmietanę
z owocami i zwijamy w rulony. Obok naleśników układamy po 3 gałki lodów. Każdą porcję delikatnie polewamy sosem waniliowym i dekorujemy owocami.
Czekoladowe ciasteczka lodowe (2 porcje)
• ¼ opakowania (250 ml) Lodów od Serca Zielonej Budki
o smaku śmietankowo-truskawkowym
• ½ serka mascarpone
• cukier puder
• mielone migdaÅ‚y lub orzechy
• gotowe ciastka czekoladowe lub herbatniki
Odkładamy 2 kulki lodów, a do reszty dodajemy serek maskarpone, cukier puder oraz zmielone bakalie. Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Na ciastko czekoladowe lub herbatnik nakładamy od razu grubą warstwę przygotowanego kremu i przykrywamy drugim herbatnikiem - powstaną dwa ciastka z masą w środku. Gotowy deser wkładamy na dwie godziny do zamrażalnika. Po wyjęciu ciasteczka układamy na talerzu, na górę kładziemy kulkę lodów i dekorujemy deser owocami lub ulubiona polewą.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ekler z czekoladÄ…jedna truskawka kalorie
Ile kalorii majÄ… lody zielona budka
?wiece sojowe
Wersja do druku
Szukaj
Co powinnaś wiedzieć o ochronie przeciwsłonecznej? 3 fakty na temat SPF
Czego potrzebuje skóra wiosnÄ… i latem? Zdecydowanie nawilżenia i regeneracji, ale także bardzo skutecznej ochrony przeciwsÅ‚onecznej. Kosmetolodzy wsk
Jakie gadżety reklamowe na targi?
Targi handlowe stanowią istotną platformę dla firm, aby promować swoje produkty i usługi, nawiązywać kontakty biznesowe oraz budować swoją markę. Jedn
Glinka kosmetyczna - dlaczego warto wykorzystywać ten składnik?
Glinki kosmetyczne, stosowane już w starożytnoÅ›ci, zapewniaÅ‚y piÄ™knÄ… skórÄ™ i gÅ‚adkie ciaÅ‚o zarówno kobietom, jak i mężczyznom. W skÅ‚adzie znajdujÄ
Produkty Danio – rozkoszna kremowość w kubeczku, saszetce lub butelce
Coraz wiÄ™cej osób zwraca uwagÄ™ nie tylko na smak, ale również na jakość i wartość odżywczÄ… produktów spożywczych. Producenci żyw
Medycyna estetyczna - poznaj kilka przykładowych zabiegów
Dla niektórych osób wyglÄ…d zewnÄ™trzny odgrywa znaczÄ…cÄ… rolÄ™ w życiu spoÅ‚ecznym oraz zawodowym. Dążenie do ideaÅ‚u piÄ™kna skÅ‚ania wiele