Z chemeksu? Z drippa? A może tradycyjnie, po turecku? Dzisiaj kawę pijemy, jak kto lubi. Wszystko wskazuje na to, że możemy ją pić bez obaw o niekorzystny wpływ na zdrowie. Najnowsze badania wskazują bowiem, że kawa nie tylko nie szkodzi, ale również ma szansę korzystnie wpływać na funkcjonowanie naszego organizmu.


WedÅ‚ug danych z ubiegÅ‚ego roku statystyczny Polak wypija Å›rednio 3 kg kawy rocznie, czyli filiżankÄ™ tego napoju dziennie. Na Å›wiecie regularne picie kawy deklaruje ponad 80 procent ludzi. Pijemy jÄ… dla przyjemnoÅ›ci, jest pretekstem i towarzyszem spotkaÅ„ biznesowych i w gronie przyjaciół. Przez lata jednak panowaÅ‚o przekonanie, że może prowadzić do nadciÅ›nienia czy chorób serca. Z tego powodu wiele osób ograniczyÅ‚o lub wrÄ™cz wyeliminowaÅ‚o kawÄ™ ze swojej diety.Badania ostatnich 10 lat wskazujÄ…, że kawa może mieć pozytywny wpÅ‚yw na zdrowie – mówi dr Regina Wierzejska ekspert Narodowego Centrum Edukacji Å»ywieniowej Instytutu Å»ywnoÅ›ci i Å»ywienia w Warszawie - Jednym z najbardziej korzystnych skutków picia kawy, jakie ujawnia współczesna nauka jest mniejsze ryzyko cukrzycy typu 2. WiÄ™kszość badaÅ„ wskazuje ponadto, że nawyk picia umiarkowanej iloÅ›ci tego naparu nie zwiÄ™ksza ryzyka nadciÅ›nienia tÄ™tniczego i choroby niedokrwiennej serca. ObiecujÄ…co zapowiadajÄ… siÄ™ także dane o mniejszej czÄ™stoÅ›ci wystÄ™powania choroby Parkinsona i Alzheimera wÅ›ród osób regularnie pijÄ…cych kawÄ™.Czy to oznacza prawdziwy raj dla wszystkich kawoszy? Jak zawsze zalecana jest pewna dawka ostrożnoÅ›ci. Kawa zawiera wiele skÅ‚adników o różnym dziaÅ‚aniu w organizmie, a skoro do dzisiaj żadna z hipotez nie jest ani potwierdzona, ani wykluczona, warto zachować umiar. W zależnoÅ›ci od stylu życia, diety, aktualnego stanu zdrowia wpÅ‚yw kawy na organizm może być różny. A jeÅ›li jeszcze pijemy jÄ… ze Å›mietankÄ… i z cukrem, wówczas wypijana czÄ™sto może stanowić pokaźnÄ… porcjÄ™ kalorii w naszej diecie.Nie bez znaczenia dla zdrowia jest także sposób parzenia. Kawa parzona bez użycia filtrów jest mniej korzystna niż kawa filtrowana, ponieważ zawiera zwiÄ…zki podnoszÄ…ce poziom cholesterolu LDL i homocysteiny. Z kolei mocne napary majÄ… wiÄ™kszÄ… zawartość kofeiny (substancji o dziaÅ‚aniu psychoaktywnym), ale jednoczeÅ›nie wiÄ™cej polifenoli, które jako przeciwutleniacze w dużym stopniu mogÄ… odpowiadać wÅ‚aÅ›nie za dobroczynne dziaÅ‚anie kawy. W Piramidzie Zdrowego Å»ywienia i AktywnoÅ›ci Fizycznej IŻŻ filiżanka z kawÄ… i herbatÄ… obecna jest jako jedno z zaleceÅ„ żywieniowych dla populacji polskiej, opracowanej przez Instytut Å»ywnoÅ›ci i Żywienia w Warszawie.

Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Kawa
Kawa

Wersja do druku