Kawa jednolita czy mieszanka? Jaką warto wybrać?
Kawa to napój znany doskonale Europejczykom już od kilku wieków, a w niektórych rejonach świata znacznie dłużej. Aromatyczne ziarna służą nam do przyrządzania pysznego, pobudzającego napoju, bez którego dziś wiele osób nie wyobraża sobie poranka. Kawa wrosła też mocno w kulturę i na świecie powstało wiele sposobów na jej przygotowanie. Warto pamiętać, że istnieją różne jej odmiany, które charakteryzują się odmiennym smakiem.
Odrobina historii
Kawa jaką znamy dzisiaj pochodzi najprawdopodobniej z Etiopii, gdzie zapoczątkowano jej użycie, jako rośliny użytkowej już ponad dwa tysiące lat temu. W XV wieku kawa została sprowadzona do Jemenu i właśnie wtedy odkrył ją świat arabski. Już w niedługim czasie, za pośrednictwem Turków trafiła ona na stoły Europy. Oczywiście na początku dostępna była wyłącznie dla najbogatszych. Jednak już w siedemnastym wieku powstawały w całej Europie (a także w Ameryce) pierwsze kawiarnie, a także niejedna palarnia kawy, dzięki którym spożycie kawy się upowszechniło.
Najważniejsze odmiany kawy
Kawa to suszone i palone nasiona Kawy arabskiej (Coffea arabica) i Kawy kongijskiej (Coffea canephora) – powszechnie znanej jako kawa robusta. Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę, że gatunków kawy jest znacznie więcej – współcześni botanicy wskazują na ponad sto. Wiele z nich również wykorzystywane są do produkcji kawy, ale mają one wyłącznie znaczenie lokalne. Na świecie upowszechniły się więc tylko dwa, wspomniane wcześniej gatunki. Zarówno arabica, jak i robusta są dziś uprawiane w wielu rejonach świata. Gotowa do zmielenia i zaparzenia kawa może pochodzić tylko z jednego z nich, albo być mieszanką obydwóch.
Jednak gatunek rośliny, z jakiego pochodzi kawa to nie jedyny wyznacznik, który sprawia, że dzielimy ten napój na różne rodzaje. Znaczenie ma również sposób traktowania owoców i nasion przed i w trakcie suszenia. Kawa może być na przykład po usunięciu miąższu owoców suszona w specjalnie do tego celu przeznaczonych suszarniach, w których panuje stała temperatura i wilgotność – tak powstaje najlepsza kawa ziarnista. Ten sposób jej traktowania sprawia, że nasiona tracą część goryczy i cierpkie nuty smakowe. Jednak w niektórych miejscach na świecie (na przykład w Meksyku) kawę suszy się na słońcu, co powoduje między innymi, że jej smak nie jest tak delikatny.
Znaczenie ma również sposób mielenia kawy. Do oryginalnej kawy arabskiej, którą gotuje się w specjalnym naczyniu (a nie tylko parzy), używa się ziaren zmielonych wyjątkowo drobno – praktycznie na kawowy pył. Kawa nieco grubiej mielona używana jest w ekspresach ciśnieniowych, a kawa mielona grubo, w ekspresach przelewowych – tak powstaje na przykład klasyczna americana.
Kawa jednolita, czy mieszanka?
Praktycznie każda hurtownia kawy ma w swojej ofercie zarówno kawy będące mieszanką arabiki i robusty, jak i kawy jednolite. Wśród kaw jednolitych dostępne są w naszym kraju prawie wyłącznie arabiki. Picie samej robusty nie upowszechniło się zbyt mocno w Europie, choć na przykład w Azji Południowo-Wschodniej jest to najbardziej popularny rodzaj kawy. Pytanie o to, jaka kawa jest lepsza, zadawane jest już od lat. Odpowiedź może być tu tylko jedna – to zależy. Przede wszystkim od smaku i indywidualnych preferencji. Często mówi się również, że poszczególne rodzaje kawy lepiej sprawdzają się przy różnych metodach parzenia. Niewątpliwie jednak zarówno kawy jednolite, jak i mieszanki mają swoich zwolenników.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Potęga dobrych nawyków – jak sprawić, by świat był czystszy i piękniejszy?
Odpowiedzi na to pytanie postanowiła udzielić firma Henkel poprzez akcję edukacyjną „Czystszy, piękniejszy świat zaczyna się od nas”, kt&oacu
Stylowe okulary przeciwsłoneczne dla dzieci - must-have na każdą porę roku
Okulary przeciwsłoneczne dla dzieci to coś więcej niż tylko praktyczna ochrona przed słońcem – to także modny dodatek, który uzupełnia dzie
Kobiece drużyny piłkarskie Hiszpanii - przegląd
Gdy słyszymy o hiszpańskiej piłce nożnej, przed oczami stają nam gwiazdy takie jak Andres Iniesta, Xavi czy Sergio Ramos. Jednak za kulisami męskiej La Li
Jak chronić dłonie przed zimnem? Sprawdzone sposoby pielęgnacji na jesień i zimę
Jesień i zima to trudny czas dla naszej skóry, szczególnie dłoni, które są narażone na działanie chłodu, wiatru i suchego powietrza.
Domowe sposoby na czyszczenie butów czy profesjonalne preparaty - co wybrać?
Każdy z nas chce, aby jego obuwie jak najdłużej zachowało swój estetyczny wygląd. Odpowiednia pielęgnacja jest tu kluczowa? ale jakie metody wybrać? Dom