Kawa to napój znany doskonale Europejczykom już od kilku wieków, a w niektórych rejonach Å›wiata znacznie dÅ‚użej. Aromatyczne ziarna sÅ‚użą nam do przyrzÄ…dzania pysznego, pobudzajÄ…cego napoju, bez którego dziÅ› wiele osób nie wyobraża sobie poranka. Kawa wrosÅ‚a też mocno w kulturÄ™ i na Å›wiecie powstaÅ‚o wiele sposobów na jej przygotowanie. Warto pamiÄ™tać, że istniejÄ… różne jej odmiany, które charakteryzujÄ… siÄ™ odmiennym smakiem.


Odrobina historii

Kawa jakÄ… znamy dzisiaj pochodzi najprawdopodobniej z Etiopii, gdzie zapoczÄ…tkowano jej użycie, jako roÅ›liny użytkowej już ponad dwa tysiÄ…ce lat temu. W XV wieku kawa zostaÅ‚a sprowadzona do Jemenu i wÅ‚aÅ›nie wtedy odkryÅ‚ jÄ… Å›wiat arabski. Już w niedÅ‚ugim czasie, za poÅ›rednictwem Turków trafiÅ‚a ona na stoÅ‚y Europy. OczywiÅ›cie na poczÄ…tku dostÄ™pna byÅ‚a wyÅ‚Ä…cznie dla najbogatszych. Jednak już w siedemnastym wieku powstawaÅ‚y w caÅ‚ej Europie (a także w Ameryce) pierwsze kawiarnie, a także niejedna palarnia kawy, dziÄ™ki którym spożycie kawy siÄ™ upowszechniÅ‚o. 

Najważniejsze odmiany kawy

Kawa to suszone i palone nasiona Kawy arabskiej (Coffea arabica) i Kawy kongijskiej (Coffea canephora) – powszechnie znanej jako kawa robusta. Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawÄ™, że gatunków kawy jest znacznie wiÄ™cej – wspóÅ‚czeÅ›ni botanicy wskazujÄ… na ponad sto. Wiele z nich również wykorzystywane sÄ… do produkcji kawy, ale majÄ… one wyÅ‚Ä…cznie znaczenie lokalne. Na Å›wiecie upowszechniÅ‚y siÄ™ wiÄ™c tylko dwa, wspomniane wczeÅ›niej gatunki. Zarówno arabica, jak i robusta sÄ… dziÅ› uprawiane w wielu rejonach Å›wiata. Gotowa do zmielenia i zaparzenia kawa może pochodzić tylko z jednego z nich, albo być mieszankÄ… obydwóch.

Jednak gatunek roÅ›liny, z jakiego pochodzi kawa to nie jedyny wyznacznik, który sprawia, że dzielimy ten napój na różne rodzaje. Znaczenie ma również sposób traktowania owoców i nasion przed i w trakcie suszenia. Kawa może być na przykÅ‚ad po usuniÄ™ciu miąższu owoców suszona w specjalnie do tego celu przeznaczonych suszarniach, w których panuje staÅ‚a temperatura i wilgotność – tak powstaje najlepsza kawa ziarnista. Ten sposób jej traktowania sprawia, że nasiona tracÄ… część goryczy i cierpkie nuty smakowe. Jednak w niektórych miejscach na Å›wiecie (na przykÅ‚ad w Meksyku) kawÄ™ suszy siÄ™ na sÅ‚oÅ„cu, co powoduje miÄ™dzy innymi, że jej smak nie jest tak delikatny.

Znaczenie ma również sposób mielenia kawy. Do oryginalnej kawy arabskiej, którÄ… gotuje siÄ™ w specjalnym naczyniu (a nie tylko parzy), używa siÄ™ ziaren zmielonych wyjÄ…tkowo drobno – praktycznie na kawowy pyÅ‚. Kawa nieco grubiej mielona używana jest w ekspresach ciÅ›nieniowych, a kawa mielona grubo, w ekspresach przelewowych – tak powstaje na przykÅ‚ad klasyczna americana.

Kawa jednolita, czy mieszanka?

Praktycznie każda hurtownia kawy ma w swojej ofercie zarówno kawy bÄ™dÄ…ce mieszankÄ… arabiki i robusty, jak i kawy jednolite. WÅ›ród kaw jednolitych dostÄ™pne sÄ… w naszym kraju prawie wyÅ‚Ä…cznie arabiki. Picie samej robusty nie upowszechniÅ‚o siÄ™ zbyt mocno w Europie, choć na przykÅ‚ad w Azji PoÅ‚udniowo-Wschodniej jest to najbardziej popularny rodzaj kawy. Pytanie o to, jaka kawa jest lepsza, zadawane jest już od lat. Odpowiedź może być tu tylko jedna – to zależy. Przede wszystkim od smaku i indywidualnych preferencji. CzÄ™sto mówi siÄ™ również, że poszczególne rodzaje kawy lepiej sprawdzajÄ… siÄ™ przy różnych metodach parzenia. NiewÄ…tpliwie jednak zarówno kawy jednolite, jak i mieszanki majÄ… swoich zwolenników.


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku