Gdzie i jak kupować kawę?
Gatunek kawy
Napar zaparzony z Arabiki charakteryzuje się delikatną kwasowością i nutami czekoladowymi. Zawartość kofeiny jest na poziomie 0,9 do 1,7%. Rodzajów Arabiki jest mnóstwo. Jedną z najbardziej znaną odmianą jest Bourbon, który kategoryzuje się na yellow, orange oraz red. Odmiana ta cechuje się delikatnością i słodyczą. Pacamara charakteryzuje się bardziej nutą cytrusową, kwiatową i wysoką kwasowością. Profile są doskonałym źródłem wiedzy na temat danego gatunku, dzięki nim łatwiej ocenić, która będzie bardziej pasowała naszym smakom. Z kolei Robusta to odmiana, która ma bardzo wyrazisty i goryczkowaty smak z większą zawartością kofeiny. Odmiana ta wykorzystywana jest do robienia mieszanki do espresso.
Rodzaj palenia kawy
By wybrać stopień wypalenia kawy trzeba wyjść od tego w jaki sposób najczęściej przygotowujemy kawę. Do kaw średnio lub jasno palonych najlepiej sprawdza się drip, chemex czy aeropress. Do ciśnieniowych metod zaleca się kawy o średnim bądź mocniejszym wypaleniu. Kawę wypala się głównie po to, by wydobyć z niej charakterystyczny smak. Lżej wypalone ziarna smakują bardziej owocowo i kwaskowo, mocniejsza natomiast wydobywa z siebie orzechowo-czekoladową nutę z lekką goryczką. Im większe wypalenie tym mniejsza zawartość kofeiny w ziarnach. Zbyt mocno wypalone kawy są pozbawione tłuszczy i cukrów. Taka kawa sprawia, że wyczuwa się spaleniznę, popiół oraz wysoką goryczkę. Taki trick jest wykorzystywany przy kawach niskiej jakości, by ukryć jej mankamenty. Osoby, preferujące kawę o smaku cytrusów i kwiatów wybierać powinny kawy jasno palone i metody alternatywne. Miłośnikom kaw z nutą czekoladowo-orzechową zaleca się mocniejsze palenie i metody ciśnieniowe.
Kawa mielona a ziarnista
O kawie ziarnistej zwykle słyszy się, że jest dużo lepsza. Wynika to z tego, że kawa mielona zachowuje swą świeżość stosunkowo dużo krócej, gdyż wietrzeje wraz z wszystkimi aromatami. Decydując się na zakup kawy ziarnistej trzeba być wyposażonym w młynek żarnowy. Inny młynek spowoduje, że ziarna zostaną nierównomiernie zmielone. Pył kawowy da dużą gorycz, a większe drobinki nie są w stanie wydobyć prawdziwego aromatu kawy.
Supermarket a sklep z kawą
Kawy najlepiej kupować w specjalistycznych miejscach takich jak sklep z kawą Tommy Cafe. Wiele profesjonalnych sklepów prowadzi równocześnie sklep internetowy, za pomocą którego bez wyjścia z domu zaopatrzyć się można w dobrej jakości kawę. Dokonując zakupu koniecznie należy zwrócić uwagę na etykietę i opis kawy, dzięki nim mamy pewność, że nasz wybór pada na dobrą i aromatyczną kawę.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Dlaczego warto pić sok pomidorowy?
Sok pomidorowy to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych, które mają pozytywny wpływ na zdrowie. Dzięki obecności witamin, minerałów oraz
Różowy październik czas start! Ruszyła akcja Przymierz się do samobadania
Już po raz drugi organizatorzy kampanii ?Wylecz raka piersi HER2+?1 we współpracy z marką modową H&M ruszają z akcją ?Przymierz się do samobadania?. W p
Polska marka odzieżowa - dlaczego warto wspierać rodzimych producentów?
Wiele osób rezygnuje z kupowania ubrań polskich marek odzieżowych, bo uchodzą one za dość drogie. Jednak wcale nie musi być to normą. Rodzime firmy napr
Jak dopasować bikini do figury typu prostokąt: porady i wskazówki
Figura typu prostokąt, zwana także sylwetką "H" lub "chłopięcą", charakteryzuje się proporcjonalnymi ramionami i biodrami, a także s
Inhalacje solankowe – naturalna terapia dla układu oddechowego
Inhalacje solankowe to coraz popularniejsza metoda wspomagania zdrowia, zwłaszcza w kontekście układu oddechowego. Bogactwo minerałów zawartych w sol