Gdzie i jak kupować kawę?

Gatunek kawy
Napar zaparzony z Arabiki charakteryzuje się delikatną kwasowością i nutami czekoladowymi. Zawartość kofeiny jest na poziomie 0,9 do 1,7%. Rodzajów Arabiki jest mnóstwo. Jedną z najbardziej znaną odmianą jest Bourbon, który kategoryzuje się na yellow, orange oraz red. Odmiana ta cechuje się delikatnością i słodyczą. Pacamara charakteryzuje się bardziej nutą cytrusową, kwiatową i wysoką kwasowością. Profile są doskonałym źródłem wiedzy na temat danego gatunku, dzięki nim łatwiej ocenić, która będzie bardziej pasowała naszym smakom. Z kolei Robusta to odmiana, która ma bardzo wyrazisty i goryczkowaty smak z większą zawartością kofeiny. Odmiana ta wykorzystywana jest do robienia mieszanki do espresso.
Rodzaj palenia kawy
By wybrać stopień wypalenia kawy trzeba wyjść od tego w jaki sposób najczęściej przygotowujemy kawę. Do kaw średnio lub jasno palonych najlepiej sprawdza się drip, chemex czy aeropress. Do ciśnieniowych metod zaleca się kawy o średnim bądź mocniejszym wypaleniu. Kawę wypala się głównie po to, by wydobyć z niej charakterystyczny smak. Lżej wypalone ziarna smakują bardziej owocowo i kwaskowo, mocniejsza natomiast wydobywa z siebie orzechowo-czekoladową nutę z lekką goryczką. Im większe wypalenie tym mniejsza zawartość kofeiny w ziarnach. Zbyt mocno wypalone kawy są pozbawione tłuszczy i cukrów. Taka kawa sprawia, że wyczuwa się spaleniznę, popiół oraz wysoką goryczkę. Taki trick jest wykorzystywany przy kawach niskiej jakości, by ukryć jej mankamenty. Osoby, preferujące kawę o smaku cytrusów i kwiatów wybierać powinny kawy jasno palone i metody alternatywne. Miłośnikom kaw z nutą czekoladowo-orzechową zaleca się mocniejsze palenie i metody ciśnieniowe.
Kawa mielona a ziarnista
O kawie ziarnistej zwykle słyszy się, że jest dużo lepsza. Wynika to z tego, że kawa mielona zachowuje swą świeżość stosunkowo dużo krócej, gdyż wietrzeje wraz z wszystkimi aromatami. Decydując się na zakup kawy ziarnistej trzeba być wyposażonym w młynek żarnowy. Inny młynek spowoduje, że ziarna zostaną nierównomiernie zmielone. Pył kawowy da dużą gorycz, a większe drobinki nie są w stanie wydobyć prawdziwego aromatu kawy.
Supermarket a sklep z kawą
Kawy najlepiej kupować w specjalistycznych miejscach takich jak sklep z kawą Tommy Cafe. Wiele profesjonalnych sklepów prowadzi równocześnie sklep internetowy, za pomocą którego bez wyjścia z domu zaopatrzyć się można w dobrej jakości kawę. Dokonując zakupu koniecznie należy zwrócić uwagę na etykietę i opis kawy, dzięki nim mamy pewność, że nasz wybór pada na dobrą i aromatyczną kawę.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Jak dbać o instalacje i urządzenia AGD? Rola soli tabletkowanej w zmiękczaniu wody
Woda wykorzystywana w naszych domach często zawiera dużą ilość minerałów, takich jak wapń i magnez, które powodują jej twardość. Nadmiar
7 najlepszych zabiegów medycyny estetycznej – co jest teraz na topie?
Medycyna estetyczna zyskuje coraz większą popularność, a nowoczesne technologie pozwalają na skuteczne poprawienie wyglądu bez konieczności przeprowadzan
Co to są fascynatory i do jakich stylizacji pasują?
Fascynatory to ciekawe nakrycia głowy zakładane na specjalne okazje, które swoją sławę zyskały przede wszystkim w Wielkiej Brytanii. To modny dodat
Serum do twarzy – jak wybrać odpowiednie dla swojego typu cery?
Nie od dziś wiadomo, że odpowiednia pielęgnacja skóry sprawia, że staje się ona zdrowa i promienna. Dobrze dobrane kosmetyki, dostosowane do typu ce
Księgowość online jak skutecznie prowadzić finanse bez biura rachunkowego?
Prowadzenie własnej działalności gospodarczej to ogromne wyzwanie, zwłaszcza dla kobiet, które często łączą życie zawodowe z obowiązkami rodzin