Przepis od Tomka Woźniaka - Ambasadora programu Śniadanie Daje Moc


Grzanki młodego podróżnika

Przepis na: 2 porcje
Czas przygotowania: 15 minut

4 kromki ciabatty lub dowolnej bagietki, garść dowolnego, startego sera żółtego lub kilka plasterków sera pleśniowego, pęczek pietruszki, 2 łyżki pestek słonecznika oraz dyni, 4-5 łyżek oliwy, sól i pieprz

1.    Rozgrzej piekarnik do temp. 180°c.
2.    Kromki pieczywa posyp startym serem i włóż do piekarnika, aby ser siÄ™ zapiekÅ‚, a pieczywo byÅ‚o zÅ‚ociste i chrupiÄ…ce. Zajmie to kilka minut.
3.    W tym czasie umytÄ… i osuszonÄ… na rÄ™czniku papierowym pietruszkÄ™ zmiksuj w blenderze wraz z pestkami dyni oraz sÅ‚onecznika. Stopniowo dolewaj oliwÄ™, aby uzyskać gÅ‚adki, gÄ™sty i apetycznie zielony sos. Na koniec dopraw solÄ… i pieprzem do smaku.
4.    Zapieczone tosty polej obficie sosem pietruszkowym i jedzcie je, póki ciepÅ‚e!

Sugestie:


•    Zamiast sera żółtego możesz użyć ser pleÅ›niowy lub wÄ™dzony
•    Wypróbuj np. hawajskie grzanki z szynkÄ…, serem i ananasem, indyjskie grzanki z plastrami pomidora posypane curry, meksykaÅ„skie grzanki z czerwonÄ… fasolÄ… z puszki i kawaÅ‚kami papryki i wiele, wiele innych!





Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Kawa bezkofeinowa
Ile kalorii ma kawa z cukrem
Ile kalorii ma bułka
Ile kalorii ma pieczywo wasa
Ile kalorii ma bułka
Ile kalorii ma kawa z cukrem i śmietaną
Ile kalorii ma zupa pomidorowa

Wersja do druku