Pieczone podudzia Kurczaka Zagrodowego z gruszkami, miodem i bakaliami
Kiedy przyjrzymy się książkom o kuchni staropolskiej, znajdziemy tam wiele pomysłów na ciekawe połączenia mięsa ze słodkimi bądź kwaśnymi owocami. Warto poeksperymentować i przygotować sos, konfiturę lub po prostu wykorzystać któryś z owoców, jako jeden ze składników potrawy. Okaże się, że owoce, które do tej pory dodawaliśmy tylko i wyłącznie do deserów, możemy wykorzystać w zupełnie inny sposób. Aby cieszyć się smakiem oraz wyjątkowymi właściwościami owoców sezonowych przez cały następny rok, powinniśmy część z nich zakonserwować. Ważne jest, aby owoce przeznaczone do konfitury były najwyższej jakości i nie miały uszkodzeń.
Kiedyś w duecie z owocami podawano głównie dziczyznę oraz dzikie ptactwo. Dziś owoce doskonale podkreślą smak delikatnego mięsa Kurczaka Zagrodowego. Jednym z popularniejszych dodatków, już na etapie marynowania kurczaka, jest starta skórka z cytryny. Do duszonego mięsa często dodaje się banany (sos curry), rodzynki, suszoną morelę bądź śliwkę. Do pieczenia dobre będą twardsze owoce, takie jak gruszki, jabłka oraz figi. Do sosów polecam świeże morele, jeżyny, brzoskwinie lub wiśnie. Wątróbka drobiowa dobrze smakuje w połączeniu z jabłkami i świeżym majerankiem, a jeśli jest krótko duszona w maśle cytrynowym, z truskawkami lub malinami.
Smak drobiu wzbogacÄ… chutney’e owocowe, które przygotowuje siÄ™ podobnie, jak konfitury. Znane z kuchni indyjskiej, sÄ… także bardzo popularne w Wielkiej Brytanii, gdzie można je kupić w sÅ‚oikach niemalże w każdym sklepie. Do przygotowania sosu nadajÄ… siÄ™ praktycznie wszystkie owoce, przyprawiane w dowolny sposób, na przykÅ‚ad Å›wieżymi zioÅ‚ami takimi, jak miÄ™ta czy kolendra. Najprostszym sposobem przygotowania chutney’a jest zagotowanie wody z dużą iloÅ›ciÄ… cukru, nastÄ™pnie odparowanie wody do konsystencji syropu oraz duszenie i doprawienie powstaÅ‚ego sosu razem z owocami. Chutney można podać od razu lub zakonserwować, aby cieszyć siÄ™ smakiem owoców również w zimie.
Innym rodzajem sosu do miÄ™s sÄ… salsy, które kojarzÄ… nam siÄ™ przede wszystkim z kuchniÄ… meksykaÅ„skÄ… i hiszpaÅ„skÄ…. SÄ… one jeszcze prostsze w przygotowaniu niż chutney’e. Wystarczy pokroić w drobnÄ… kostkÄ™ avocado, mango czy melona i poÅ‚Ä…czyć go z oliwÄ…, sokiem z cytryny lub limonki oraz przyprawami. SalsÄ™ najczęściej podaje siÄ™ na zimno.
Kurczaka można także nafaszerować owocami lub piec z nimi w całości lub w częściach, jak w polecanym poniżej przepisie na podudzia z gruszkami. Mięso kurczaka można także marynować w owocach, takich jak np. cytryna, pomarańcz, lub serwować z dodatkiem sosów i konfitur owocowych.
Konrad Birek poleca przepis na Pieczone podudzia Kurczaka Zagrodowego z gruszkami, miodem i bakaliami.
przygotowanie dania zajmie 75 minut. Jedna porcja kurczaka z dodatkami zawiera ok. 650 kcal.
Składniki dla 4 osób:
8 podudzi z Kurczaka Zagrodowego
2 świeże gruszki pokrojone w cząstki
1 marchew pokrojona w słupki
½ selera pokrojonego w sÅ‚upki
1 pietruszka pokrojona w słupki
2 łyżki orzechów nerkowca
Garść ulubionych bakalii (daktyle, rodzynki, suszone i wędzone śliwki)
3 zÄ…bki czosnku
3 łyżki miodu akacjowego
Otarta skórka i sok z 1 cytryny
1 łyżka sosu Worcestershire
Kilka listków świeżej szałwii (ew. gałązek świeżego tymianku)
Sól morska, świeżo mielony czarny pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Podudzia z Kurczaka Zagrodowego przełożyć do miski razem z gruszkami, marchewką, selerem, pietruszką, orzechami, bakaliami i czosnkiem. Następnie dodać miód, skórkę i sok z cytryny, sos Worcestershire, szałwię i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Tak przygotowane mięso przełożyć wraz z dodatkami do 4 (wcześniej przygotowanych) torebek z papieru do pieczenia i wstawić je do piekarnika nagrzanego do 160°C na około 1 godzinę. Zamarynowanego w ten sposób kurczaka można również upiec w foliowym worku do pieczenia. Aromatycznego kurczaka podawać od razu po wyjęciu z piekarnika, skropionego sosem powstałym w trakcie pieczenia, z opiekanymi ziemniakami. Smacznego!
Ten i inne przepisy można znaleźć na stronie www.zagrodowy.pl
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma seler naciowyIle kalorii ma miód
Ile kalorii ma jabłko
Ile kalorii ma brokuł z bułką tartą
Rosół na piersiach z kurczaka kalorie
Goździk na ból zęba
Najlepsze sokowniki
Opieka w niemczech
Wersja do druku
Szukaj
Co powinnaś wiedzieć o ochronie przeciwsłonecznej? 3 fakty na temat SPF
Czego potrzebuje skóra wiosnÄ… i latem? Zdecydowanie nawilżenia i regeneracji, ale także bardzo skutecznej ochrony przeciwsÅ‚onecznej. Kosmetolodzy wsk
Jakie gadżety reklamowe na targi?
Targi handlowe stanowią istotną platformę dla firm, aby promować swoje produkty i usługi, nawiązywać kontakty biznesowe oraz budować swoją markę. Jedn
Glinka kosmetyczna - dlaczego warto wykorzystywać ten składnik?
Glinki kosmetyczne, stosowane już w starożytnoÅ›ci, zapewniaÅ‚y piÄ™knÄ… skórÄ™ i gÅ‚adkie ciaÅ‚o zarówno kobietom, jak i mężczyznom. W skÅ‚adzie znajdujÄ
Produkty Danio – rozkoszna kremowość w kubeczku, saszetce lub butelce
Coraz wiÄ™cej osób zwraca uwagÄ™ nie tylko na smak, ale również na jakość i wartość odżywczÄ… produktów spożywczych. Producenci żyw
Medycyna estetyczna - poznaj kilka przykładowych zabiegów
Dla niektórych osób wyglÄ…d zewnÄ™trzny odgrywa znaczÄ…cÄ… rolÄ™ w życiu spoÅ‚ecznym oraz zawodowym. Dążenie do ideaÅ‚u piÄ™kna skÅ‚ania wiele