Konrad Birek, kulinarny ambasador marki Zagrodowy, proponuje przepis na kurczaka z gruszkÄ… i bakaliami oraz radzi, jak przygotować owocowe sosy i chutney’e do miÄ™s. Lato w peÅ‚ni. To najwyższa pora, aby gotujÄ…c jak najczęściej siÄ™gać po Å›wieże owoce, a także przygotować zapasy na zimÄ™.

Kiedy przyjrzymy siÄ™ książkom o kuchni staropolskiej, znajdziemy tam wiele pomysłów na ciekawe poÅ‚Ä…czenia miÄ™sa ze sÅ‚odkimi bÄ…dź kwaÅ›nymi owocami. Warto poeksperymentować i przygotować sos, konfiturÄ™ lub po prostu wykorzystać któryÅ› z owoców, jako jeden ze skÅ‚adników potrawy. Okaże siÄ™, że owoce, które do tej pory dodawaliÅ›my tylko i wyÅ‚Ä…cznie do deserów, możemy wykorzystać w zupeÅ‚nie inny sposób. Aby cieszyć siÄ™ smakiem oraz wyjÄ…tkowymi wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ciami owoców sezonowych przez caÅ‚y nastÄ™pny rok, powinniÅ›my część z nich zakonserwować. Ważne jest, aby owoce przeznaczone do konfitury byÅ‚y najwyższej jakoÅ›ci i nie miaÅ‚y uszkodzeÅ„.    

KiedyÅ› w duecie z owocami podawano głównie dziczyznÄ™ oraz dzikie ptactwo. DziÅ› owoce doskonale podkreÅ›lÄ… smak delikatnego miÄ™sa Kurczaka Zagrodowego. Jednym  z popularniejszych dodatków, już na etapie marynowania kurczaka, jest starta skórka z cytryny. Do duszonego miÄ™sa czÄ™sto dodaje siÄ™ banany (sos curry), rodzynki, suszonÄ… morelÄ™ bÄ…dź Å›liwkÄ™. Do pieczenia dobre bÄ™dÄ… twardsze owoce, takie jak gruszki, jabÅ‚ka oraz figi. Do sosów polecam Å›wieże morele, jeżyny, brzoskwinie lub wiÅ›nie. WÄ…tróbka drobiowa dobrze smakuje w poÅ‚Ä…czeniu z jabÅ‚kami i Å›wieżym majerankiem, a jeÅ›li jest krótko duszona w maÅ›le cytrynowym, z truskawkami lub malinami.

Smak drobiu wzbogacÄ… chutney’e owocowe, które przygotowuje siÄ™ podobnie, jak konfitury. Znane z kuchni indyjskiej, sÄ… także bardzo popularne w Wielkiej Brytanii, gdzie można je kupić w sÅ‚oikach niemalże w każdym sklepie. Do przygotowania sosu nadajÄ… siÄ™ praktycznie wszystkie owoce, przyprawiane w dowolny sposób, na przykÅ‚ad Å›wieżymi zioÅ‚ami takimi, jak miÄ™ta czy kolendra. Najprostszym sposobem przygotowania chutney’a jest zagotowanie wody z dużą iloÅ›ciÄ… cukru, nastÄ™pnie odparowanie wody do konsystencji syropu oraz duszenie i doprawienie powstaÅ‚ego sosu razem z owocami. Chutney można podać od razu lub zakonserwować, aby cieszyć siÄ™ smakiem owoców również w zimie.

Innym rodzajem sosu do miÄ™s sÄ… salsy, które kojarzÄ… nam siÄ™ przede wszystkim z kuchniÄ… meksykaÅ„skÄ… i hiszpaÅ„skÄ…. SÄ… one jeszcze prostsze w przygotowaniu niż chutney’e. Wystarczy pokroić w drobnÄ… kostkÄ™ avocado, mango czy melona i poÅ‚Ä…czyć go z oliwÄ…, sokiem z cytryny lub limonki oraz przyprawami. SalsÄ™ najczęściej podaje siÄ™ na zimno.

Kurczaka można także nafaszerować owocami lub piec z nimi w całości lub w częściach, jak w polecanym poniżej przepisie na podudzia z gruszkami. Mięso kurczaka można także marynować w owocach, takich jak np. cytryna, pomarańcz, lub serwować z dodatkiem sosów i konfitur owocowych.

Konrad Birek poleca przepis na Pieczone podudzia Kurczaka Zagrodowego z gruszkami, miodem i bakaliami.

przygotowanie dania zajmie 75 minut. Jedna porcja kurczaka  z dodatkami zawiera ok. 650 kcal.

Składniki dla 4 osób:
8 podudzi z Kurczaka Zagrodowego
2 świeże gruszki pokrojone w cząstki
1 marchew pokrojona w słupki
½ selera pokrojonego w sÅ‚upki
1 pietruszka pokrojona w słupki
2 łyżki orzechów nerkowca
Garść ulubionych bakalii (daktyle, rodzynki, suszone i wędzone śliwki)
3 zÄ…bki czosnku
3 łyżki miodu akacjowego
Otarta skórka i sok z 1 cytryny
1 łyżka sosu Worcestershire
Kilka listków świeżej szałwii (ew. gałązek świeżego tymianku)
Sól morska, świeżo mielony czarny pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Podudzia z Kurczaka Zagrodowego przeÅ‚ożyć do miski razem z gruszkami, marchewkÄ…, selerem, pietruszkÄ…, orzechami, bakaliami i czosnkiem. NastÄ™pnie dodać miód, skórkÄ™ i sok z cytryny, sos Worcestershire, szaÅ‚wiÄ™ i doprawić do smaku solÄ… oraz pieprzem. Tak przygotowane miÄ™so przeÅ‚ożyć wraz z dodatkami do 4 (wczeÅ›niej przygotowanych) torebek    z papieru do pieczenia i wstawić je do piekarnika nagrzanego do 160°C na okoÅ‚o 1 godzinÄ™. Zamarynowanego w ten sposób kurczaka można również upiec w foliowym worku do pieczenia. Aromatycznego kurczaka podawać od razu po wyjÄ™ciu z piekarnika, skropionego sosem powstaÅ‚ym w trakcie pieczenia, z opiekanymi ziemniakami. Smacznego!
Ten i inne przepisy można znaleźć na stronie www.zagrodowy.pl


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma seler naciowy
Ile kalorii ma miód
Ile kalorii ma jabłko
Ile kalorii ma brokuł z bułką tartą
Rosół na piersiach z kurczaka kalorie
Goździk na ból zęba
Najlepsze sokowniki
Opieka w niemczech

Wersja do druku