Sokownik - jak wybrać najlepszy garnek do robienia soków?

Lato trwa — możemy więc cieszyć się sezonowymi owocami i warzywami. To właśnie teraz są bowiem najbardziej wartościowe i smaczne. Możemy jeść je na surowo, dodawać do ulubionych potraw, a także wspaniałe przetwory. A w tym świeże soki, bez żadnych sztucznych konserwantów. Lato to najlepszy czas na przygotowanie soków z wiśni, malin, truskawek, jagód oraz innych owoców, które w sklepach tak łatwo dostępne są jedynie teraz. Dzięki temu, podczas chłodnej jesieni i zimy, będziemy mogli cieszyć się ich świetnym smakiem, dolewając je do gorącej herbaty. Do robienia soków potrzebujemy jednak odpowiedniego urządzenia. W tym celu wykorzystać możemy na przykład sokownik parowy, czyli specjalny garnek do pozyskiwania soku z owoców. Jak działa? Jak wybrać dobry garnek do soku?
Sokownik parowy — jak działa?
Sokownik to urządzenie służące przede wszystkim do przygotowywania zdrowych domowych soków z warzyw i owoców. To obowiązkowy dodatek w kuchni każdego, kto ceni sobie naturalne wyroby, bez sztucznych dodatków, konserwantów, cukru i wypełniaczy. Sokowniki parowe wykorzystują do swego działania ciśnienie wytworzone przez parę. Składają się z trzech garnków, które ułożone są jeden na drugim. W każdym z nich zachodzi inna reakcja podczas produkcji przetworu.
Do tego, który umieszczony jest najniżej, wlewa się wodę. Do górnego natomiast owoce, a na wierzch żaroodporną pokrywkę, która pozwala uzyskać niezbędne ciśnienie. Do środkowego garnka, przez dziurkowane dno wpada z kolei wytworzony sok. Przygotowane soki po odpowiednim zamknięciu można przechowywać nawet przez kilka miesięcy.
Na co zwrócić uwagę przy wyborze sokownika parowego?
Garnki do wytwarzania soków kupić można w sklepie internetowym europ24.pl. Dostępne są tam sokowniki w wielu różniących się między sobą wariantach. Czym kierować się przy ich wyborze? Przede wszystkim stawiajmy na garnki wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Taki produkt jest odporny na uszkodzenia i łatwo utrzymuje się go w czystości. Można stosować go na każdej kuchni. Działa zarówno na kuchenkach gazowych, jak i elektrycznych. Co więcej, dzięki użyciu materiału ferromagnetycznego, można z powodzeniem używać go także na indukcji.
undefinedNajczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Najlepsze sokownikiWersja do druku
Szukaj
Kurtka softshell na jesień i zimę: jak zbudować warstwy, by nie marznąć
Dlaczego softshell to najlepsza pierwsza tarcza na jesień i zimę Softshell działa jak sprytna bariera na wiatr i drobny opad, ale nie zamyka ciała w foli
Zmysłoterapia – Dobrostan: zrób dla siebie coś dobrego
Świat pędzi. Powiadomienia rozbrzmiewają w telefonie zanim jeszcze otworzymy oczy, w pracy czekają wyzwania, a w domu lista zadań wydaje się nie mieć ko
Regeneracja i anti-aging w jesiennej rutynie. Duet: retinol plus fotoprotekcja
kładnik aktywny numer jeden w jesiennej pielęgnacji to zdecydowanie retinol. Ze względu na fenomenalne właściwości regenerujące, odmładzające i no
Jak zmienia się skóra po czterdziestce i co to oznacza dla makijażu?
Czterdziestka to moment, w którym wiele kobiet zauważa, że ich skóra zaczyna się zmieniać. Nie chodzi jedynie o widoczne zmarszczki, ale o sub
Zdrowy kręgosłup krok po kroku ? ćwiczenia, które warto dodać do codziennej rutyny
Coraz więcej czasu spędzamy w pozycji siedzącej ? przed komputerem, w samochodzie czy na kanapie. Niestety, taka statyczna postawa sprawia, że nasz kręgos




