Esencjonalna i sycąca zupa kurkowa na wołowinie
Fot. JoannaTkaczuk - Fotolia.com
Ich wÅ‚aÅ›ciwÄ… nazwÄ… jest „pieprznik jadalny”, w wybranych regionach Polski znane sÄ… też jako „liszki”. RosnÄ… w skupiskach, spotkać je można w caÅ‚ym kraju. Uwaga! Kurki mogÄ… być podobne do kilku gatunków niejadalnych a nawet trujÄ…cych grzybów, także - jeÅ›li nie mamy pewnoÅ›ci, czy napotkany grzyb jest tym wÅ‚aÅ›ciwym – nie zbierajmy ich samodzielnie tylko zakupmy w sklepie czy u cenionego grzybiarza.
Kurki na naszych stoÅ‚ach goszczÄ… przede wszystkim w kuszÄ…cych zapachem sosach i zupach. Podawane sÄ… czÄ™sto jako dania tradycyjnie kojarzone ze staropolskÄ… kuchniÄ…. Dobrze siÄ™ mrożą, dlatego ich smakiem możemy cieszyć siÄ™ o każdej porze roku. PamiÄ™tajmy, aby przed zamrożeniem kurki zblanszować – po rozmrożeniu nie nabiorÄ… gorzkawego posmaku. Teraz jednak najlepiej jest przygotować danie ze Å›wieżych kurek – prosto z lasu. Oto przepis na pysznÄ…, esencjonalnÄ… zupÄ™
z kurek przygotowaną według tradycyjnej receptury. Oprócz grzybów, jej wyjątkowy smak zapewnia tradycyjny makaron jajeczny, zacierka.
Esencjonalna i sycąca zupa kurkowa na wołowinie
Składniki:
ok. 40 dag świeżych kurek
2 łyżki masła
sól
pieprz
400 g wołowiny na zupę, np. łopatki
3 marchewki
pół średniego selera
mały por
1 cebula
spora gałąź świeżego lubczyku
Makaron Międzybrodzki 4-jajeczny ryż
4 średnie ziemniaki
ziele angielskie
liście laurowe
½ szklanki Å›mietany 18%
koperek
Zaczynamy od rosołu, na którym gotować się będzie zupa kurkowa. Do garnka wkładamy wołowinę, obraną marchewkę, obrany seler, lubczyk i por, a także opaloną nad gazem cebulę. Zalewamy wodą i gotujemy. Uwaga! Gdy rosół zacznie się mocno gotować, zmniejszamy ogień. W innym przypadku rosół będzie mętny.
Z nóżek grzybów małym nożykiem usuwamy ziemię i zanieczyszczenia. Wsypujemy kurki do miski i dokładnie płuczemy w dużej ilości letniej wody po czym odsączamy. Na patelni rozgrzewamy masło i lekko obsmażamy grzyby. Podczas smażenia kurki doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Kiedy miÄ™so bÄ™dzie już miÄ™kkie, do garnka wrzucamy pokrojone ziemniaki oraz kurki z patelni, liÅ›cie laurowe i ziele angielskie. JeÅ›li bÄ™dzie potrzeba, zupÄ™ doprawmy solÄ… i pieprzem. Gdy ziemniaki zacznÄ… miÄ™knąć, z zupy wyciÄ…gamy pora (może siÄ™ rozwarstwić w zupie i tworzyć „wstÄ™gi”, za którymi wiele osób nie przepada) i lubczyk, a do garnka wsypujemy makaron i gotujemy zgodnie z zaleceniem producenta. ÅšmietanÄ™ dokÅ‚adnie mieszamy w kubku z kilkom Å‚yżkami wywaru i powoli, uważajÄ…c by siÄ™ nie zwarzyÅ‚a, wlewamy do garnka. ZupÄ™ przelewamy do miseczek i posypujemy drobno posiekanym koperkiem. Na pewno bÄ™dzie pysznie!
Smacznego!
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma makaron z seremIle kalorii mają grzyby smażone
Ile kalorii ma żurek
Ile kalorii ma seler naciowy
Ile kalorii ma cebula smażona
Wersja do druku
Szukaj
Co powinnaś wiedzieć o ochronie przeciwsłonecznej? 3 fakty na temat SPF
Czego potrzebuje skóra wiosnÄ… i latem? Zdecydowanie nawilżenia i regeneracji, ale także bardzo skutecznej ochrony przeciwsÅ‚onecznej. Kosmetolodzy wsk
Jakie gadżety reklamowe na targi?
Targi handlowe stanowią istotną platformę dla firm, aby promować swoje produkty i usługi, nawiązywać kontakty biznesowe oraz budować swoją markę. Jedn
Glinka kosmetyczna - dlaczego warto wykorzystywać ten składnik?
Glinki kosmetyczne, stosowane już w starożytnoÅ›ci, zapewniaÅ‚y piÄ™knÄ… skórÄ™ i gÅ‚adkie ciaÅ‚o zarówno kobietom, jak i mężczyznom. W skÅ‚adzie znajdujÄ
Produkty Danio – rozkoszna kremowość w kubeczku, saszetce lub butelce
Coraz wiÄ™cej osób zwraca uwagÄ™ nie tylko na smak, ale również na jakość i wartość odżywczÄ… produktów spożywczych. Producenci żyw
Medycyna estetyczna - poznaj kilka przykładowych zabiegów
Dla niektórych osób wyglÄ…d zewnÄ™trzny odgrywa znaczÄ…cÄ… rolÄ™ w życiu spoÅ‚ecznym oraz zawodowym. Dążenie do ideaÅ‚u piÄ™kna skÅ‚ania wiele