Sezon grzybowy wÅ‚aÅ›nie siÄ™ rozpoczyna, jednak wytrawni grzybiarze już od jakiegoÅ› czasu wÄ™drujÄ… po lasach w poszukiwaniu aromatycznych, pomaraÅ„czowych przysmaków – kurek.

Fot. JoannaTkaczuk - Fotolia.com
Ich wÅ‚aÅ›ciwÄ… nazwÄ… jest „pieprznik jadalny”, w wybranych regionach Polski znane sÄ… też jako „liszki”. RosnÄ… w skupiskach, spotkać je można w caÅ‚ym kraju. Uwaga! Kurki mogÄ… być podobne do kilku gatunków niejadalnych a nawet trujÄ…cych grzybów, także - jeÅ›li nie mamy pewnoÅ›ci, czy napotkany grzyb jest tym wÅ‚aÅ›ciwym – nie zbierajmy ich samodzielnie tylko zakupmy w sklepie czy u cenionego grzybiarza.
Kurki na naszych stoÅ‚ach goszczÄ… przede wszystkim w kuszÄ…cych zapachem sosach i zupach. Podawane sÄ… czÄ™sto jako dania tradycyjnie kojarzone ze staropolskÄ… kuchniÄ…. Dobrze siÄ™ mrożą, dlatego ich smakiem możemy cieszyć siÄ™ o każdej porze roku. PamiÄ™tajmy, aby przed zamrożeniem kurki zblanszować – po rozmrożeniu nie nabiorÄ… gorzkawego posmaku. Teraz jednak najlepiej jest przygotować danie ze Å›wieżych kurek – prosto z lasu. Oto przepis na pysznÄ…, esencjonalnÄ… zupÄ™
z kurek przygotowaną według tradycyjnej receptury. Oprócz grzybów, jej wyjątkowy smak zapewnia tradycyjny makaron jajeczny, zacierka.

Esencjonalna i sycąca zupa kurkowa na wołowinie

Składniki:
ok. 40 dag świeżych kurek
2 łyżki masła
sól
pieprz
400 g wołowiny na zupę, np. łopatki
3 marchewki
pół średniego selera
mały por
1 cebula
spora gałąź świeżego lubczyku
Makaron Międzybrodzki 4-jajeczny ryż
4 średnie ziemniaki
ziele angielskie
liście laurowe
½ szklanki Å›mietany 18%
koperek

Zaczynamy od rosoÅ‚u, na którym gotować siÄ™ bÄ™dzie zupa kurkowa. Do garnka wkÅ‚adamy woÅ‚owinÄ™, obranÄ… marchewkÄ™, obrany seler, lubczyk  i por, a także opalonÄ… nad gazem cebulÄ™. Zalewamy wodÄ… i gotujemy. Uwaga! Gdy rosół zacznie siÄ™ mocno gotować, zmniejszamy ogieÅ„. W innym przypadku rosół bÄ™dzie mÄ™tny.  

Z nóżek grzybów małym nożykiem usuwamy ziemię i zanieczyszczenia. Wsypujemy kurki do miski i dokładnie płuczemy w dużej ilości letniej wody po czym odsączamy. Na patelni rozgrzewamy masło i lekko obsmażamy grzyby. Podczas smażenia kurki doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Kiedy miÄ™so bÄ™dzie już miÄ™kkie, do garnka wrzucamy pokrojone ziemniaki oraz kurki z patelni, liÅ›cie laurowe i ziele angielskie. JeÅ›li bÄ™dzie potrzeba, zupÄ™ doprawmy solÄ… i pieprzem. Gdy ziemniaki zacznÄ… miÄ™knąć, z zupy wyciÄ…gamy pora (może siÄ™ rozwarstwić w zupie i tworzyć „wstÄ™gi”, za którymi wiele osób nie przepada) i lubczyk, a do garnka wsypujemy makaron i gotujemy zgodnie z zaleceniem producenta. ÅšmietanÄ™ dokÅ‚adnie mieszamy w kubku z kilkom Å‚yżkami wywaru i powoli, uważajÄ…c by siÄ™ nie zwarzyÅ‚a, wlewamy do garnka. ZupÄ™ przelewamy do miseczek i posypujemy drobno posiekanym koperkiem. Na pewno bÄ™dzie pysznie!  

Smacznego!


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma makaron z serem
Ile kalorii mają grzyby smażone
Ile kalorii ma żurek
Ile kalorii ma seler naciowy
Ile kalorii ma cebula smażona

Wersja do druku