Cukier trzcinowy powraca do łask! Choć jego historia ma już ponad pięć tysięcy lat, to właśnie teraz, głównie za sprawą zainteresowania ze strony rolnictwa ekologicznego, zdobywa coraz szersze grono zwolenników.

Od kiedy znany jest cukier trzcinowy

Do Europy wiadomość o istnieniu trzciny „rodzÄ…cej miód” dotarÅ‚a dopiero po podboju Indii przez Aleksandra MacedoÅ„skiego (327 r. p.n.e.). Przez caÅ‚e Åšredniowiecze cukier trzcinowy byÅ‚ ekskluzywnym Å›rodkiem dla elit, stosowanym głównie w celach medycznych – jako lekarstwo na ból gÅ‚owy, zapalenia i przeziÄ™bienia z gorÄ…czkÄ…. Popularny przesÄ…d mówiÅ‚ także, że jest doskonaÅ‚ym Å›rodkiem na popÄ™d seksualny. Stopniowo zdobywaÅ‚ coraz wiÄ™kszÄ… popularność i z powszechnego obiegu wyparÅ‚ go dopiero w XIX wieku taÅ„szy i pozyskiwany w prostszy sposób cukier buraczany. Choć obecnie produkcja cukru trzcinowego stanowi ok. 70% produkcji cukru, w Polsce bywa on oferowany jako coÅ› specjalnego.

Dlaczego cukier trzcinowy?



Pozytywne opinie na temat właściwości i smaku cukru trzcinowego górują nad spostrzeżeniami dotyczącymi tradycyjnego cukru białego. To przede wszystkim zasługa delikatnego i pełniejszego smaku, który idealnie komponuje się z kawą, herbatą oraz słodkimi wypiekami. W porównaniu do cukru białego, cukier trzcinowy cechuje się także zawartością składników odżywczych: zawiera (choć w niewielkich ilościach) żelazo, wapń, fosfor, potas i magnez. Jeśli dobrze przeszukamy ofertę producentów, odnajdziemy co najmniej 3 różne odmiany cukru trzcinowego: jasny, brązowy Demerara oraz brązowy Rapadura. Niestety nie zawsze brązowy kolor cukru gwarantuje, że mamy do czynienia właśnie z cukrem trzcinowym.

Oryginalny cukier trzcinowy jest cukrem nierafinowanym, czyli nie jest poddany oczyszczaniu, podczas którego usuwa siÄ™ m.in. skÅ‚adniki odżywcze – mówi Tomasz Czubachowski, Brand Manager marki Bio Raj, specjalizujÄ…cej siÄ™ w oferowaniu produktów rolnictwa ekologicznego. Niestety czÄ™sto zdarza siÄ™, że producenci lub dystrybutorzy zwyczajnego cukru biaÅ‚ego, wykorzystujÄ…c modÄ™ na produkty eko i zdrowy styl życia, najzwyczajniej barwiÄ… biaÅ‚y produkt melasÄ… lub karmelem i sprzedajÄ… pod szyldem „cukru brÄ…zowego”.

Trzcinowy, ale jaki?



Jak wspomnieliÅ›my powyżej, do wyboru mamy 3 różne odmiany cukru trzcinowego: jasny, brÄ…zowy Demerara oraz brÄ…zowy Rapadura.  Na przykÅ‚adzie marki BioRaj pokrótce opiszemy wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci każdej z nich:

Cukier trzcinowy jasny to cukier nierafinowany, o bardzo drobnych kryształkach. Charakteryzuje się miodowym kolorem i bardzo łatwą rozpuszczalnością. Świetnie sprawdza się w przyrządzaniu toffi, tiramisu czy lodów.

Cukier trzcinowy brązowy Demerara to także nierafinowany rodzaj cukru, ale jest nieco grubszy niż cukier jasny. Chrupkie, jasnobrązowe kryształki o miodowo-karmelowym, wyrafinowanym smaku wspaniale sprawdzają się w roli posypki do ciast i ciastek oraz idealnie komponują się z kawą czy herbatą.

Cukier trzcinowy brÄ…zowy Rapadura

to w rzeczywistości suszony sok trzciny cukrowej, doskonały do słodzenia ciepłych i zimnych napojów, ciast i deserów. Oferowany cukier można dodawać do kawy, deserów zwłaszcza tych z czekoladą i cynamonem, jak również do potraw mięsnych i sałatek.


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Najlepsze sokowniki

Wersja do druku