Cukier trzcinowy – z czym to siÄ™ je?
Od kiedy znany jest cukier trzcinowy
Do Europy wiadomość o istnieniu trzciny „rodzÄ…cej miód” dotarÅ‚a dopiero po podboju Indii przez Aleksandra MacedoÅ„skiego (327 r. p.n.e.). Przez caÅ‚e Åšredniowiecze cukier trzcinowy byÅ‚ ekskluzywnym Å›rodkiem dla elit, stosowanym głównie w celach medycznych – jako lekarstwo na ból gÅ‚owy, zapalenia i przeziÄ™bienia z gorÄ…czkÄ…. Popularny przesÄ…d mówiÅ‚ także, że jest doskonaÅ‚ym Å›rodkiem na popÄ™d seksualny. Stopniowo zdobywaÅ‚ coraz wiÄ™kszÄ… popularność i z powszechnego obiegu wyparÅ‚ go dopiero w XIX wieku taÅ„szy i pozyskiwany w prostszy sposób cukier buraczany. Choć obecnie produkcja cukru trzcinowego stanowi ok. 70% produkcji cukru, w Polsce bywa on oferowany jako coÅ› specjalnego. Dlaczego cukier trzcinowy?
Pozytywne opinie na temat właściwości i smaku cukru trzcinowego górują nad spostrzeżeniami dotyczącymi tradycyjnego cukru białego. To przede wszystkim zasługa delikatnego i pełniejszego smaku, który idealnie komponuje się z kawą, herbatą oraz słodkimi wypiekami. W porównaniu do cukru białego, cukier trzcinowy cechuje się także zawartością składników odżywczych: zawiera (choć w niewielkich ilościach) żelazo, wapń, fosfor, potas i magnez. Jeśli dobrze przeszukamy ofertę producentów, odnajdziemy co najmniej 3 różne odmiany cukru trzcinowego: jasny, brązowy Demerara oraz brązowy Rapadura. Niestety nie zawsze brązowy kolor cukru gwarantuje, że mamy do czynienia właśnie z cukrem trzcinowym.
Oryginalny cukier trzcinowy jest cukrem nierafinowanym, czyli nie jest poddany oczyszczaniu, podczas którego usuwa siÄ™ m.in. skÅ‚adniki odżywcze – mówi Tomasz Czubachowski, Brand Manager marki Bio Raj, specjalizujÄ…cej siÄ™ w oferowaniu produktów rolnictwa ekologicznego. Niestety czÄ™sto zdarza siÄ™, że producenci lub dystrybutorzy zwyczajnego cukru biaÅ‚ego, wykorzystujÄ…c modÄ™ na produkty eko i zdrowy styl życia, najzwyczajniej barwiÄ… biaÅ‚y produkt melasÄ… lub karmelem i sprzedajÄ… pod szyldem „cukru brÄ…zowego”.
Trzcinowy, ale jaki?
Jak wspomnieliśmy powyżej, do wyboru mamy 3 różne odmiany cukru trzcinowego: jasny, brązowy Demerara oraz brązowy Rapadura. Na przykładzie marki BioRaj pokrótce opiszemy właściwości każdej z nich:
Cukier trzcinowy jasny to cukier nierafinowany, o bardzo drobnych kryształkach. Charakteryzuje się miodowym kolorem i bardzo łatwą rozpuszczalnością. Świetnie sprawdza się w przyrządzaniu toffi, tiramisu czy lodów.
Cukier trzcinowy brązowy Demerara to także nierafinowany rodzaj cukru, ale jest nieco grubszy niż cukier jasny. Chrupkie, jasnobrązowe kryształki o miodowo-karmelowym, wyrafinowanym smaku wspaniale sprawdzają się w roli posypki do ciast i ciastek oraz idealnie komponują się z kawą czy herbatą.
Cukier trzcinowy brÄ…zowy Rapadura
to w rzeczywistości suszony sok trzciny cukrowej, doskonały do słodzenia ciepłych i zimnych napojów, ciast i deserów. Oferowany cukier można dodawać do kawy, deserów zwłaszcza tych z czekoladą i cynamonem, jak również do potraw mięsnych i sałatek.Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Najlepsze sokownikiWersja do druku
Szukaj
Co powinnaś wiedzieć o ochronie przeciwsłonecznej? 3 fakty na temat SPF
Czego potrzebuje skóra wiosnÄ… i latem? Zdecydowanie nawilżenia i regeneracji, ale także bardzo skutecznej ochrony przeciwsÅ‚onecznej. Kosmetolodzy wsk
Jakie gadżety reklamowe na targi?
Targi handlowe stanowią istotną platformę dla firm, aby promować swoje produkty i usługi, nawiązywać kontakty biznesowe oraz budować swoją markę. Jedn
Glinka kosmetyczna - dlaczego warto wykorzystywać ten składnik?
Glinki kosmetyczne, stosowane już w starożytnoÅ›ci, zapewniaÅ‚y piÄ™knÄ… skórÄ™ i gÅ‚adkie ciaÅ‚o zarówno kobietom, jak i mężczyznom. W skÅ‚adzie znajdujÄ
Produkty Danio – rozkoszna kremowość w kubeczku, saszetce lub butelce
Coraz wiÄ™cej osób zwraca uwagÄ™ nie tylko na smak, ale również na jakość i wartość odżywczÄ… produktów spożywczych. Producenci żyw
Medycyna estetyczna - poznaj kilka przykładowych zabiegów
Dla niektórych osób wyglÄ…d zewnÄ™trzny odgrywa znaczÄ…cÄ… rolÄ™ w życiu spoÅ‚ecznym oraz zawodowym. Dążenie do ideaÅ‚u piÄ™kna skÅ‚ania wiele