Szparagi mają to do siebie, że pokazują się w sklepach warzywniczych bardzo wczesną wiosną, w okolicach kwietnia i dostępne są jedynie przez krótki czas- około dwóch miesięcy. Warto wykorzystać ten miesiąc na eksperymentowanie i przygotowywanie ciekawych dań na ich bazie.

Nie bez przyczyny szparagi nazywane są najcenniejszym i najsmaczniejszym warzywem świata, głównie ze względu na swoje wykwintne walory smakowe, ale również zważywszy na fakt, że są afrodyzjakiem. W Polsce  podajemy zarówno odmianę zieloną jak i bardzo lubianą białą.

Szparagi naturalnie występują na obszarach śródziemnomorskich, jako roślina uprawna zostały rozpowszechnione na całym świecie, z największym obecnie ośrodkiem produkcji w Chinach. Warto zwrócić uwagę na fakt, że szparagi są warzywem cenionym ze względu na walory smakowe, a także lekkostrawność. Komponują się z potrawami mięsnymi, rybami, drobiem oraz z innymi warzywami.

W sklepach możemy nybyć odmianę białą i zieloną, które mimo różnic są pędami tego samego gatunku. Różna barwa wypustek wynika z różnego sposobu uprawy – zielone wypustki wyrastają nad powierzchnię gruntu, a białe rosną przysypane ziemią. Według medycyny ludowej oraz wzmianek w literaturze pięknej szparafi są uważane za afrodyzjak. Współczesne badania potwierdziły ich działanie moczopędne. Ponadto warzywa te bogate są także w dużą zawartość witamin (C, kwas foliowy), soli mineralnych (cynk, wapń)  i przeciwutleniaczy (rutyna, glutation)  i błonnika oraz niskej wartości energetycznej (100 g świeżych szparagów dostarcza zaledwie 17 kalorii). To wszystko sprawia, że szparagi są zalecane w zdrowej diecie.

Ze szparagów jesteśmy w stanie przyrządzić bardzo wiele smacznych potraw. Przygotowujemy z nich sałatki i zupy, służą również jako dodatek do potraw mięsnych i rybnych. Przed przyrządzeniem bielone pędy szparagów wymagają obrania (skrobaczką lub nożem usuwa się skórkę od góry do dołu). Wypustki zielone nie wymagają obierania. Następnie należy odciąć lub odłamać stwardniałą nasadę pędu. Szparagi gotuje się ok. 10-15 minut w osolonej wodzie, z dodatkiem soku cytryny (w przypadku białych szparagów) i masła.  Po ugotowaniu możemy podawać je z masłem, sosem holenderskim, beszamelem, vinegret z dodatkami takimi jak: natka pietruszki, bułka tarta, parmezan, posiekane jajka na twardo. Szparagi można także zapiekać w piecu lub grillu. Będą się idelanie nadawały na kolację we dwoje.


Więcej na temat szparagów oraz ciekawe przepisy na ich bazie znajdziedzie tu.

fot. Sheraton



Podobne artykuły: