Szparagi mają to do siebie, że pokazują się w sklepach warzywniczych bardzo wczesną wiosną, w okolicach kwietnia i dostępne są jedynie przez krótki czas- około dwóch miesięcy. Warto wykorzystać ten miesiąc na eksperymentowanie i przygotowywanie ciekawych dań na ich bazie.

Nie bez przyczyny szparagi nazywane sÄ… najcenniejszym i najsmaczniejszym warzywem Å›wiata, głównie ze wzglÄ™du na swoje wykwintne walory smakowe, ale również zważywszy na fakt, że sÄ… afrodyzjakiem. W Polsce  podajemy zarówno odmianÄ™ zielonÄ… jak i bardzo lubianÄ… biaÅ‚Ä….

Szparagi naturalnie występują na obszarach śródziemnomorskich, jako roślina uprawna zostały rozpowszechnione na całym świecie, z największym obecnie ośrodkiem produkcji w Chinach. Warto zwrócić uwagę na fakt, że szparagi są warzywem cenionym ze względu na walory smakowe, a także lekkostrawność. Komponują się z potrawami mięsnymi, rybami, drobiem oraz z innymi warzywami.

W sklepach możemy nybyć odmianÄ™ biaÅ‚Ä… i zielonÄ…, które mimo różnic sÄ… pÄ™dami tego samego gatunku. Różna barwa wypustek wynika z różnego sposobu uprawy – zielone wypustki wyrastajÄ… nad powierzchniÄ™ gruntu, a biaÅ‚e rosnÄ… przysypane ziemiÄ…. WedÅ‚ug medycyny ludowej oraz wzmianek w literaturze piÄ™knej szparafi sÄ… uważane za afrodyzjak. Współczesne badania potwierdziÅ‚y ich dziaÅ‚anie moczopÄ™dne. Ponadto warzywa te bogate sÄ… także w dużą zawartość witamin (C, kwas foliowy), soli mineralnych (cynk, wapÅ„)  i przeciwutleniaczy (rutyna, glutation)  i bÅ‚onnika oraz niskej wartoÅ›ci energetycznej (100 g Å›wieżych szparagów dostarcza zaledwie 17 kalorii). To wszystko sprawia, że szparagi sÄ… zalecane w zdrowej diecie.

Ze szparagów jesteÅ›my w stanie przyrzÄ…dzić bardzo wiele smacznych potraw. Przygotowujemy z nich saÅ‚atki i zupy, sÅ‚użą również jako dodatek do potraw miÄ™snych i rybnych. Przed przyrzÄ…dzeniem bielone pÄ™dy szparagów wymagajÄ… obrania (skrobaczkÄ… lub nożem usuwa siÄ™ skórkÄ™ od góry do doÅ‚u). Wypustki zielone nie wymagajÄ… obierania. NastÄ™pnie należy odciąć lub odÅ‚amać stwardniaÅ‚Ä… nasadÄ™ pÄ™du. Szparagi gotuje siÄ™ ok. 10-15 minut w osolonej wodzie, z dodatkiem soku cytryny (w przypadku biaÅ‚ych szparagów) i masÅ‚a.  Po ugotowaniu możemy podawać je z masÅ‚em, sosem holenderskim, beszamelem, vinegret z dodatkami takimi jak: natka pietruszki, buÅ‚ka tarta, parmezan, posiekane jajka na twardo. Szparagi można także zapiekać w piecu lub grillu. BÄ™dÄ… siÄ™ idelanie nadawaÅ‚y na kolacjÄ™ we dwoje.

Więcej na temat szparagów oraz ciekawe przepisy na ich bazie znajdziedzie tu.

fot. Sheraton



Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma kajzerka
Szproty w sosie pomidorowym kcal
Fasolka szparagowa mrożona kcal
Ile kalorii ma Zupa z białej fasoli
Ile kalorii ma fasola szparagowa

Wersja do druku