Szparagi na stół
Nie bez przyczyny szparagi nazywane są najcenniejszym i najsmaczniejszym warzywem świata, głównie ze względu na swoje wykwintne walory smakowe, ale również zważywszy na fakt, że są afrodyzjakiem. W Polsce podajemy zarówno odmianę zieloną jak i bardzo lubianą białą.
Szparagi naturalnie występują na obszarach śródziemnomorskich, jako roślina uprawna zostały rozpowszechnione na całym świecie, z największym obecnie ośrodkiem produkcji w Chinach. Warto zwrócić uwagę na fakt, że szparagi są warzywem cenionym ze względu na walory smakowe, a także lekkostrawność. Komponują się z potrawami mięsnymi, rybami, drobiem oraz z innymi warzywami.
W sklepach możemy nybyć odmianÄ™ biaÅ‚Ä… i zielonÄ…, które mimo różnic sÄ… pÄ™dami tego samego gatunku. Różna barwa wypustek wynika z różnego sposobu uprawy – zielone wypustki wyrastajÄ… nad powierzchniÄ™ gruntu, a biaÅ‚e rosnÄ… przysypane ziemiÄ…. WedÅ‚ug medycyny ludowej oraz wzmianek w literaturze piÄ™knej szparafi sÄ… uważane za afrodyzjak. Współczesne badania potwierdziÅ‚y ich dziaÅ‚anie moczopÄ™dne. Ponadto warzywa te bogate sÄ… także w dużą zawartość witamin (C, kwas foliowy), soli mineralnych (cynk, wapÅ„) i przeciwutleniaczy (rutyna, glutation) i bÅ‚onnika oraz niskej wartoÅ›ci energetycznej (100 g Å›wieżych szparagów dostarcza zaledwie 17 kalorii). To wszystko sprawia, że szparagi sÄ… zalecane w zdrowej diecie.
Ze szparagów jesteśmy w stanie przyrządzić bardzo wiele smacznych potraw. Przygotowujemy z nich sałatki i zupy, służą również jako dodatek do potraw mięsnych i rybnych. Przed przyrządzeniem bielone pędy szparagów wymagają obrania (skrobaczką lub nożem usuwa się skórkę od góry do dołu). Wypustki zielone nie wymagają obierania. Następnie należy odciąć lub odłamać stwardniałą nasadę pędu. Szparagi gotuje się ok. 10-15 minut w osolonej wodzie, z dodatkiem soku cytryny (w przypadku białych szparagów) i masła. Po ugotowaniu możemy podawać je z masłem, sosem holenderskim, beszamelem, vinegret z dodatkami takimi jak: natka pietruszki, bułka tarta, parmezan, posiekane jajka na twardo. Szparagi można także zapiekać w piecu lub grillu. Będą się idelanie nadawały na kolację we dwoje.
Więcej na temat szparagów oraz ciekawe przepisy na ich bazie znajdziedzie tu.
fot. Sheraton
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma kajzerkaSzproty w sosie pomidorowym kcal
Fasolka szparagowa mrożona kcal
Ile kalorii ma Zupa z białej fasoli
Ile kalorii ma fasola szparagowa
Wersja do druku
Szukaj
Co powinnaś wiedzieć o ochronie przeciwsłonecznej? 3 fakty na temat SPF
Czego potrzebuje skóra wiosnÄ… i latem? Zdecydowanie nawilżenia i regeneracji, ale także bardzo skutecznej ochrony przeciwsÅ‚onecznej. Kosmetolodzy wsk
Jakie gadżety reklamowe na targi?
Targi handlowe stanowią istotną platformę dla firm, aby promować swoje produkty i usługi, nawiązywać kontakty biznesowe oraz budować swoją markę. Jedn
Glinka kosmetyczna - dlaczego warto wykorzystywać ten składnik?
Glinki kosmetyczne, stosowane już w starożytnoÅ›ci, zapewniaÅ‚y piÄ™knÄ… skórÄ™ i gÅ‚adkie ciaÅ‚o zarówno kobietom, jak i mężczyznom. W skÅ‚adzie znajdujÄ
Produkty Danio – rozkoszna kremowość w kubeczku, saszetce lub butelce
Coraz wiÄ™cej osób zwraca uwagÄ™ nie tylko na smak, ale również na jakość i wartość odżywczÄ… produktów spożywczych. Producenci żyw
Medycyna estetyczna - poznaj kilka przykładowych zabiegów
Dla niektórych osób wyglÄ…d zewnÄ™trzny odgrywa znaczÄ…cÄ… rolÄ™ w życiu spoÅ‚ecznym oraz zawodowym. Dążenie do ideaÅ‚u piÄ™kna skÅ‚ania wiele