Miękkie serce karczocha, czyli co kryje się w najzdrowszym warzywie świata
Radzimy wprowadzić do swojej diety najzdrowsze warzywa świata, czyli karczochy. W starożytności były nazywane pokarmem dla bogaczy, ponieważ niwelowały dolegliwości wynikające ze spożycia zbyt dużej ilości tłuszczy oraz alkoholu. Dzisiejsze tempo życia powoduje, że nie odżywiamy się zdrowo: szybkie posiłki na mieście, to źródło wyłącznie niezdrowych tłuszczów, brak w nim witamin i wartości odżywczych. Dla zachowania równowagi warto wprowadzić do swojej diety elementy takie jak karczochy żeby zadbać o zdrowie.
Karczochy nie tylko korzystnie wpływają na pracę naszej wątroby, ale pomagają też w regeneracji jej komórek. Regulują pracę woreczka żółciowego oraz gospodarkę lipidów we krwi, nie pozwalając na wzrost szkodliwego cholesterolu. Mają też pozytywny wpływ na nasz apetyt oraz trawienie, ponieważ stymulują wydzielanie żółci, śliny i soków trawiennych. Karczochy dzięki działaniu moczopędnemu wypłukują z organizmu nadmiar wody, a w raz z nim niebezpieczne dla nas toksyny. Zawarte w nich flawonoidy bardzo skutecznie zwalczają wolne rodniki opóźniając procesy starzenia i zmniejszając ryzyko wystąpienia nowotworów. I to jeszcze nie koniec, ponieważ to jakże zbawienne i ważne dla dobrego funkcjonowania naszego organizmu warzywo jest jednocześnie źródłem takich składników jak błonnik, potas, wapń, żelazo, fosfor oraz inne minerały.
„Na szczęście o szerokim zakresie pozytywnego wpÅ‚ywu karczochów na zdrowie w Polsce mówi siÄ™ coraz wiÄ™cej. Zauważamy nawet modÄ™ na ich spożywanie, zwiÄ…zanÄ… z ogólnym trendem zdrowego odżywiania siÄ™. Niestety u nas jedzenie karczochów nie jest tak powszechne jak we WÅ‚oszech, gdzie sÄ… one staÅ‚ym elementem diet. Tam je siÄ™ je minimum raz dziennie. Sytuacja rozwija siÄ™ w dobrym kierunku, ponieważ coraz wiÄ™cej lokali zamawia u nas karczochy, których używa jako skÅ‚adnik pizz, saÅ‚atek oraz zapiekanek i kanapek” – mówi Roman OsiÅ„ski, Dyrektor Handlowy firmy Platan.
Podążanie za modą nie zawsze jest rozsądne, jednak w przypadku zdrowego odżywiania jest jak najbardziej słuszne. Każdy z nas dla własnego dobra powinien przynajmniej raz w tygodniu jeść karczochy. Poza właściwościami zdrowotnymi warto zwrócić uwagę na to, że mają bardzo mało kalorii i są ciekawym urozmaiceniem dla każdego rodzaju kuchni.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma zapiekanka z makaronuWersja do druku
Szukaj
Co powinnaś wiedzieć o ochronie przeciwsłonecznej? 3 fakty na temat SPF
Czego potrzebuje skóra wiosnÄ… i latem? Zdecydowanie nawilżenia i regeneracji, ale także bardzo skutecznej ochrony przeciwsÅ‚onecznej. Kosmetolodzy wsk
Jakie gadżety reklamowe na targi?
Targi handlowe stanowią istotną platformę dla firm, aby promować swoje produkty i usługi, nawiązywać kontakty biznesowe oraz budować swoją markę. Jedn
Glinka kosmetyczna - dlaczego warto wykorzystywać ten składnik?
Glinki kosmetyczne, stosowane już w starożytnoÅ›ci, zapewniaÅ‚y piÄ™knÄ… skórÄ™ i gÅ‚adkie ciaÅ‚o zarówno kobietom, jak i mężczyznom. W skÅ‚adzie znajdujÄ
Produkty Danio – rozkoszna kremowość w kubeczku, saszetce lub butelce
Coraz wiÄ™cej osób zwraca uwagÄ™ nie tylko na smak, ale również na jakość i wartość odżywczÄ… produktów spożywczych. Producenci żyw
Medycyna estetyczna - poznaj kilka przykładowych zabiegów
Dla niektórych osób wyglÄ…d zewnÄ™trzny odgrywa znaczÄ…cÄ… rolÄ™ w życiu spoÅ‚ecznym oraz zawodowym. Dążenie do ideaÅ‚u piÄ™kna skÅ‚ania wiele