Chociaż woda kranowa w Polsce w większości gospodarstw domowych spełnia kryteria wody pitnej, bardzo często nie podoba nam się jej smak, zapach i kolor. Są one pochodną znajdujących się w wodzie substancji, ponieważ wytwarza je nasza cywilizacja lub które mogą się w niej znaleźć w wyniku przepływu przez rury wodociągowe.
Poniżej ich lista:
zanieczyszczenia mechaniczne, tj. piasek, osady organiczne, rdza, które wpływają na barwę wody.
chlor –  skÅ‚adnik używany powszechnie do uzdatniania wody. Chociaż jest gwarantem jej bakteriologicznego  bezpieczeÅ„stwa,  nadaje jej specyficzny, odbierany jako nieprzyjemny zapach.
• ołów – szkodliwy dla zdrowia metal ciężki, który pojawia siÄ™ w wodzie kranowej jeÅ›li miaÅ‚a ona kontakt z wykonanÄ… z oÅ‚owiu instalacjÄ… wodociÄ…gowÄ…. Chociaż prawo wiÄ™kszoÅ›ci krajów UE już w latach siedemdziesiÄ…tych zabroniÅ‚o stosowania oÅ‚owianych rur, w starszych budynkach mogÄ… być one nadal w użyciu.
zwiÄ…zki wapnia i magnezu – od ich zawartoÅ›ci zależy twardość wody. W trakcie jej gotowania wytrÄ…cajÄ… siÄ™ w postaci tzw. kamienia na dnie czajnika.  SÄ… również przyczynÄ… powstawania na herbacie ciemnych, oleistych plam o gorzkawym smaku.
• mangan i żelazo – pojawiajÄ… siÄ™ w wodzie zawsze razem. Problem zwiÄ™kszonej zawartoÅ›ci tych pierwiastków wystÄ™puje najczęściej w wodzie czerpanej z wÅ‚asnych ujęć z wód gÅ‚Ä™binowych. Można go również odnotować w wodzie wodociÄ…gowej,  jeÅ›li przepÅ‚ywa ona przez stare, ocynkowane rury.
azotany i pestycydy – stosowane w rolnictwie zwiÄ…zki chemiczne, które przenikajÄ… do wód powierzchniowych z pól.

1. Filtrowana woda kranowa jest czystsza. Dzięki procesowi sedymentacji mechanicznej filtry do wody zatrzymują zawarty w niej piasek, zanieczyszczenia organiczne lub drobne zanieczyszczenia mechaniczne (rdzę), które znalazły się w niej w wyniku transportu wody wodociągiem.
2. Filtrowana woda kranowa lepiej pachnie i smakuje. Filtry do wody potrafią w niemal 100% zmniejszyć zawarty w niej chlor, który jest sprawcą drażniącego zapachu.
3. Dzbankowe filtry do wody zmniejszajÄ… twardość wody odpowiedzialnÄ… za narastanie tzw. kamienia na dnie czajnika. WewnÄ™trzne i zewnÄ™trzne testy jakoÅ›ci dzbankowych filtrów do wody  wskazujÄ… na to, iż usuwajÄ… one podczas caÅ‚ego okresu używalnoÅ›ci wkÅ‚adu Å›rednio okoÅ‚o 50% twardoÅ›ci wody kranowej. Jest to ilość absolutnie wystarczajÄ…ca do zahamowania narastania kamienia w urzÄ…dzeniach podgrzewajÄ…cych wodÄ™ i do przygotowania smaczniejszych napojów i posiÅ‚ków. Należy pamiÄ™tać, że filtrowana woda nie jest caÅ‚kowicie demineralizowana.
4. Ponieważ filtrowana woda kranowa jest miększa, przygotowana na jej podstawie kawa i herbata zaparzają się lepiej, a na herbacie nie powstaje oleisty, gorzki osad.
5. Przygotowywane na bazie filtrowanej wody potrawy sÄ… smaczniejsze, a dodatkowo warzywa zachowujÄ… swoje oryginalne kolory.
6. Domowy, dzbankowy filtr do wody zmniejsza o ponad 90%  ilość oÅ‚owiu w wodzie kranowej podczas caÅ‚ego okresu stosowania wkÅ‚adu filtrujÄ…cego.
7. Używaj filtrów do wody albo filtruj sam. Filtrowana woda kranowa jest pozbawiona chloru, metali ciężkich oraz wybranych pestycydów, które mogą się znaleźć w wodzie kranowej w skutek przenikania z pól do rzek i wód gruntowych po obfitych deszczach. Jeśli jej nie przefiltrujesz za pomocą określonego systemu filtrującego, Twój organizm będzie musiał poradzić sobie z nimi sam.
8.  Filtry dzbankowe, które wyposażone sÄ… dodatkowo w jony srebra, do 48 godzin chroniÄ… filtrowanÄ… wodÄ™ przed rozwojem bakterii.
9. Taniej jest filtrować wodę kranową wykorzystywaną do przygotowania napojów i potraw niż przygotowywać je na bazie wody butelkowanej. Mniej kupionych butelek z wodą oznacza również zmniejszenie negatywnego wpływu ich utylizacji na środowisko naturalne.
10. Czystą wodę powinny spożywać w szczególności kobiety w ciąży. Woda jest bowiem podstawowym źródłem nawodnienia organizmu, warunkującym zachowanie dobrego stanu zdrowia zarówno matki jak i dziecka. O czystą wodę powinny dbać również osoby o obniżonej odporności oraz dzieci.

Czy wiesz, że:

• Wykorzystywany w dzbankowych filtrach do wody wÄ™giel aktywny ma bardzo dużą zdolność adsorpcyjnÄ…. 1 gram wÄ™gla aktywowanego ma powierzchniÄ™ chÅ‚onnÄ… wielkoÅ›ciÄ… zbliżonÄ… do rozmiarów boiska piÅ‚karskiego.

•  Ze wzglÄ™du na swojÄ… zdolność adsorpcyjnÄ…, wÄ™giel aktywowany wykorzystywany jest również w medycynie. Tzw. carbo medicinalis, czyli wÄ™giel leczniczy, wiąże substancje znajdujÄ…ce siÄ™ w przewodzie pokarmowym, które powodujÄ… zatrucie pokarmowe i biegunkÄ™. SÄ… to m.in. toksyny bakteryjne, bakterie, leki i produkty gnilne.

• Woda kranowa w Polsce podlega bardziej restrykcyjnym prawu niż woda butelkowana. Jest regularnie sprawdzana przez sÅ‚użby sanitarne naszego kraju, które decydujÄ… o dopuszczeniu jej jako wody pitnej do powszechnej konsumpcji.

•  W dawnych czasach marynarze podczas dÅ‚ugich wypraw umieszczali srebrne monety w beczkach z wodÄ… i winem, by zachowaÅ‚y Å›wieżość. Srebro ma bowiem wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci bakteriostatyczne. JeÅ›li stosowane w filtrach do wody skÅ‚adniki filtrujÄ…ce sÄ… nim powleczone, do 48 godz. hamujÄ… rozwój bakterii w filtrowanej wodzie.

•    Koszt wkÅ‚adu filtrujÄ…cego, który należy wymieniać w dzbanku filtrujÄ…cym co miesiÄ…c to okoÅ‚o 18 zÅ‚ . DziÄ™ki niemu możesz przefiltrować do 100 litrów wody kranowej. Oznacza to, że koszt 1 litra filtrowanej wody wynosi 18 groszy. To taniej, niż koszt zakupu wody butelkowanej.


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

herbata
Herbaty zielone

Wersja do druku