Ciepła i słoneczna pogoda wpływa pozytywnie na większość z nas. Jednak zdecydowana część osób nie zdaje sobie sprawy, jak latem przechowywać żywność. Produkty poddane wysokim temperaturom mogą stać się bardzo niebezpieczne - szczególnie w przypadku mięsa i wędlin. Dlatego, rozsądnie jest poznać podstawowe zasady przechowywania tych produktów.
Zanim wÄ™dliny znajdÄ… siÄ™ na domowym stole, sÄ… wielokrotnie kontrolowane. Od samego poczÄ…tku, musi być zachowany Å‚aÅ„cuch chÅ‚odniczy, minimalizujÄ…cy ryzyko rozwoju niepożądanych bakterii. W praktyce oznacza to, że miÄ™so oraz jego przetwory, nie mogÄ… być poddane dużym wahaniom temperatury. Bardzo ważnym elementem w Å‚aÅ„cuchu dostaw jest lokalny sklep. KupujÄ…c wÄ™dlinÄ™ lub surowe miÄ™so należy zwrócić uwagÄ™, czy produkty przechowywane sÄ… w chÅ‚odniach o temperaturze od 2 do 7 ºC. Latem, wÄ™dliny poddane jeszcze wiÄ™kszym wahaniom temperatury mogÄ… gwaÅ‚townie tracić na jakoÅ›ci.

PrzygotowujÄ…c wÄ™dliny, które zamierzamy zabrać na wakacyjny piknik, grill lub ognisko, należy zadbać o to, by nie nastÄ…piÅ‚a gwaÅ‚towna zmiana temperatury. Najlepszym możliwym opakowaniem sÄ… te, w których kupujemy wÄ™dliny. SÄ… one poddawane technice MAP, czyli zamianie powietrza – co kilkukrotnie wydÅ‚uża ich trwaÅ‚ość. ,,JeÅ›li otworzyliÅ›my wczeÅ›niej opakowanie wÄ™dliny, a chcemy zabrać je ze sobÄ…, powinniÅ›my wybierać pojemniki hermetyczne. Opakowanie, w którym bÄ™dziemy transportować wÄ™dliny, powinno mieć szczelne nakrycie, dopuszczajÄ…ce do wnÄ™trza jak najmniej powietrza. Należy unikać owijania wÄ™dlin w folie lub umieszczania w zawiÄ…zanych plastikowych torebkach”. – powiedziaÅ‚a Irena MamiÅ„ska, peÅ‚nomocnik ZarzÄ…du ds. jakoÅ›ci ZakÅ‚adów MiÄ™snych „Pekpol OstroÅ‚Ä™ka”. Dobrym uzupeÅ‚nieniem dla hermetycznych opakowaÅ„, jest wyÅ‚ożenie dna pojemnika papierem. Jest to dodatkowa izolacja chroniÄ…ca wÄ™dliny przed nagrzaniem.

Powszechnym zwyczajem, staje siÄ™ zapraszanie na wspólne grillowanie. ZamierzajÄ…c przygotować wczeÅ›niej miÄ™so, kluczowe staje siÄ™ udzielenie odpowiedzi na pytanie - Kiedy bÄ™dziemy z niego korzystać? Gdy spotkanie odbywa siÄ™ w najbliższej okolicy, można pokroić caÅ‚y kawaÅ‚ek miÄ™sa na indywidualne porcje. JeÅ›li grillowanie wiąże siÄ™ z dÅ‚uższÄ… drogÄ…, korzystniej bÄ™dzie zabrać ze sobÄ… nieprzygotowane miÄ™so. Krojenie, powoduje naruszenie tkanek przez co nastÄ™puje uwolnienie zawartych w nich enzymów. Substancje te, w czasie transportu i w sytuacji oddziaÅ‚ywania wysokiej temperatury mogÄ… poważnie zaszkodzić produktom. Bardzo czÄ™stym bÅ‚Ä™dem przy transporcie różnych miÄ™s, które majÄ… być wykorzystane na ognisku bÄ…dź grillu jest ich wspólne przechowywanie. Dochodzi wtedy do ich zetkniÄ™cia, a tym samym do rozprzestrzenianie bakterii doprowadzajÄ…c w efekcie do zmian mikrobiologicznych. „Jeżeli zabieramy ze sobÄ… wÄ™dliny pamiÄ™tajmy, że najdÅ‚użej zachowujÄ… Å›wieżość wÄ™dliny suszone i podsuszane, sprzedawane w naturalnych osÅ‚onkach. OsÅ‚onki z tworzyw nie gwarantujÄ… trwaÅ‚oÅ›ci. Zdecydowanie lepiej, jeżeli zabierzemy ze sobÄ… wÄ™dliny w kawaÅ‚ku niż w plasterkach. Jeżeli zabieramy ze sobÄ… wÄ™dliny pokrojone, spakujmy je w kilka części, i zwiÅ„my tworzÄ…c oddzielne porcje”. – powiedziaÅ‚a I. MamiÅ„ska.

Okres letnich wakacji to czas kiedy oddajemy się błogiemu lenistwu. Niestety, często zapominamy o głównych zasadach bezpieczeństwa. Wspólne posiłki są zbyt przyjemnym momentem dnia, dlatego nie pozwólmy, aby stały się źródłem późniejszych problemów zdrowotnych.

Współpraca przy materiale: Irena MamiÅ„ska, peÅ‚nomocnik ZarzÄ…du ds. jakoÅ›ci ZakÅ‚adów MiÄ™snych „Pekpol OstroÅ‚Ä™ka”.


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

torebki damskie

Wersja do druku