Sambal, słynny indonezyjski sos, króluje na stołach od Sumatry aż po samą Papuę. Robiony na bazie prawdziwych papryczek chilli, posiada niezliczoną ilość odmian i uważany jest za klucz do świata indonezyjskiej kuchni.

Indonezja – kraj rozrzucony na niemal 18 tysiÄ…cach wysp, zamieszkaÅ‚ych przez ponad 220 milionów ludzi – stworzyÅ‚a jednÄ… z najbardziej różnorodnych i zaskakujÄ…cych kuchni Å›wiata. To bogactwo niejednokrotnie zdumiewa nawet kulinarnych znawców, o czym dobrze wie Witold Gawlikowski, podróżnik i wÅ‚aÅ›ciciel „Galerii Bali & Buddha Club”: Gdy znajomi pytajÄ… mnie o kuchniÄ™ indonezyjskÄ…, zawsze jestem trochÄ™ w kropce. Trudno bowiem o coÅ› bardziej bogatego i fascynujÄ…cego niż wÅ‚aÅ›nie kuchnia Indonezji. Jednakże obok tej szalonej różnorodnoÅ›ci smaków i aromatów, można wymienić pięć elementów, które pojawiajÄ… siÄ™ na niemal wszystkich stoÅ‚ach w regionie – sÄ… to pasta bumbu, sos ketjap manis, mleczko kokosowe, orzeszki ziemne oraz oczywiÅ›cie sambale, robione na bazie papryczek chilli. IroniÄ… losu jest jednak fakt, że Indonezyjczycy swe sÅ‚ynne sosy zawdziÄ™czajÄ… najprawdopodobniej Portugalczykom, gdyż to wÅ‚aÅ›nie oni w XVI w. wprowadzili chilli na tych terenach. Jak siÄ™ okazaÅ‚o, byÅ‚ to prawdziwy strzaÅ‚ w dziesiÄ…tkÄ™, który przyniósÅ‚ im ogromne zyski z handlu przyprawami. Papryczka chilli szybko jednak podbiÅ‚a również serca miejscowej ludnoÅ›ci i na staÅ‚e zagoÅ›ciÅ‚a na tutejszych stoÅ‚ach. Najczęściej okreÅ›lana jest mianem „cabe” – „cabe hijau” to zielone chilli, „cabe merah” czerwone, a „cabe rawit” to legendarne, najostrzejsze chilli. DziÅ› papryczki chilli sÄ… nieodÅ‚Ä…cznym elementem indonezyjskiej kuchni, bez niej także nie obejdzie siÄ™ żaden sambal.

Popularność, jakÄ… sambale cieszÄ… siÄ™ w Indonezji, można porównać do popularnoÅ›ci soli oraz pieprzu w Europie – sÄ… one po prostu elementarnym skÅ‚adnikiem wiÄ™kszoÅ›ci daÅ„, a sami Indonezyjczycy stosujÄ… je jako dodatek lub jako przyprawÄ™. Nic wiÄ™c dziwnego, że do niemal każdego dania stosuje siÄ™ wÅ‚aÅ›ciwy mu sambal. BazÄ… prawie każdego sosu sambal jest papryczka chilli, czosnek oraz sok z limonki, które wraz z innymi skÅ‚adnikami uciera siÄ™ na pastÄ™ w kamiennych naczyniach zwanych „ulekan”. Samable podawane sÄ… w postaci surowej, gotowanej a nawet jako saÅ‚atka, w skÅ‚ad której – zależnie od wersji – wchodzÄ… m.in.: krewetki, ocet, chilli oraz owoce.

Najpopularniejszym poÅ›ród sambali jest oczywiÅ›cie „sambal oelek”, zwany „matkÄ… wszystkich sambali” (czasem okreÅ›la siÄ™ go również mianem „ulek”, co znaczy tarty, rozcierany). Sos ten robi siÄ™ na bazie czerwonych papryczek chilli, czosnku, szalotek oraz soku z limonki. Podje siÄ™ go przede wszystkim do daÅ„ miÄ™snych (np. satayów czyli marynowanych szaszÅ‚yczków). Bardzo czÄ™sto sÅ‚uży on także jako baza do tworzenia pozostaÅ‚ych odmian sambali.




Innym czÄ™sto spotykanym sosem jest „sambal tomat”, który przygotowuje siÄ™ z pomidorów, chilli, szalotek, czosnku, pasty krewetkowej trassi oraz limonki. Wbrew pozorom jest on jednak bardzo ostry i stosuje siÄ™ go głównie do potraw rybnych. Bardzo ciekawÄ… pozycjÄ… jest także sambal bajak, który uchodzi za wielki przysmak na Sumatrze. Swój nietypowy, bardzo aromatyczny charakter zawdziÄ™cza dodatkowi gaÅ‚ki muszkatoÅ‚owej oraz trawy cytrynowej. Jeszcze jednym wartym uwagi sambalem jest sambal trassi. Jego podstawÄ… jest pasta krewetkowa trassi, co nadaje mu wyjÄ…tkowy smak. Indonezyjczycy podajÄ… go zazwyczaj do potraw z drobiu oraz ryb.

W Polsce w wielu sklepach możemy nabyć gotowy „sambal oelek”, który jednak znaczÄ…co różni siÄ™ od oryginaÅ‚u. Dlatego kucharze z restauracji „Galeria Bali & Budda Club”, przygotowali dla nas specjalny przepis, by choć odrobinÄ™ przybliżyć nam smak oryginalnego sosu.

Składniki:

- 1 papryczka chilli (rawit lub nam prik – dostÄ™pne w sklepach orientalnych)
- 1 papryczka pepperoni
- 1 szalotka
- sok z limonki
- łyżka oleju

Papryczki i szalotkę ucieramy razem aż uzyskamy gęsta pastę. Dodajemy kilka kropel soku z limonki oraz łyżkę oleju. Całość jeszcze raz dobrze mieszamy.

Gotowy sambal polecamy jako dodatek lub dip do dań mięsnych.

ArtykuÅ‚ powstaÅ‚ we współpracy z restauracjÄ… „Galeria Bali & Buddha Club” (www.galeriabali.pl).



Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Badania serologiczne co to takiego?

Wersja do druku