Pomimo tego, że owoce morza są coraz bardziej dostępne, a ich ceny również nie są już aż tak wygórowane, w dalszym ciągu jesteśmy dość sceptycznie do nich nastawieni i na myśl o zjedzeniu ośmiornicy nie czujemy się najlepiej. Dopiero widok smakowicie przygotowanej potrawy może nas skusić do odważenia się jej spróbowania. Zazwyczaj większość z nas, która broniła się wcześniej przed spróbowaniem sushi, po zasmakowaniu tego wykwintnego przysmaku staje się jej koneserem!
Pisząc o owocach morza nie możemy pominąć ich wartości odżywczych i zdrowotnych. Są znakomitym źródłem białka i witamin, zwłaszcza witaminy B12, oraz mikroelementów takich jak: fluor, selen oraz jod, a także cynk i żelazo. Ponadto wszelkie jadalne mięczaki i skorupiaki zaopatrują ludzki organizm w nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3, które są jednym z budulców tkanki mózgowej oraz odgrywają ważną rolę w syntezie hormonów - np. dopaminy, zwanej hormonem szczęścia.

Do najczęściej spotykanych i dostępnych na naszym polskim rynku owoców morza możemy zaliczyć: kalmary, krewetki, ostrygi, kraby, małże, homary, ośmiornice, czy raki. Najczęściej dostajemy je w postaci mrożonej. Kalmary czy krewetki często możemy dostać już panierowane w cieście i wystarczy je jedynie podsmażyć na oliwie na patelni. W sklepach rybnych mamy do wyboru pasty czy sałatki z owoców morza. Owoce morza świetnie nadają się także na różnego rodzaju imprezy okolicznościowe. Nie tylko dobrze smakują, ale także bardzo efektownie wyglądają. Na takie okazje możemy zaserwować z pewnością kolorowe sushi, ale także krewetki, czy kalmary w cieście. Wiele potraw tego typu możemy przygotować samodzielnie.

Dzisiaj chciałabym namówić Was do przyrządzenia przy najbliższej okazji dania z kalmarów, które są niezwykle popularne w kuchni greckiej, hiszpańskiej i portugalskiej, a także azjatyckiej. Można je przyrządzać na wiele sposobów: grillować, smażyć, czy chociażby dusić. Ważny jest czas przyrządzania dań z wykorzystaniem tego mięczaka, gdyż po zbyt długiej obróbce cieplnej mięso staje się gumowate.

Kilka pomysłów na kalmarowe szaleństwo:


ChrupiÄ…ce kalmary


Składniki:

kalmary
175g mÄ…ki
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka soli
łyżeczka papryki w proszku
250 ml zimnej wody
olej do smażenia
do dekoracji: limonki i cytryny

Przygotowanie

Do miski przesiać mÄ…kÄ™ z proszkiem do pieczenia, dodać sól i paprykÄ™. Zrobić doÅ‚ek w mÄ…ce i dolać okoÅ‚o 1/3 wody, wymieszać trzepaczkÄ…, nadal mieszajÄ…c dolewać wodÄ™ aż powstanie ciasto o konsystencji gÄ™stej Å›mietany. Odstawić na kilka minut. Kalmary sprawić—odkroić macki, usunąć twarde żwacze, wszystkie zrogowacenia (wyglÄ…dajÄ… jak kawaÅ‚ki przezroczystego plastiku). TuszkÄ™ pokroić w paski, a macki - w krążki pod kÄ…tem, odciąć „dziób” na koÅ„cu macek. KawaÅ‚ki oprószyć mÄ…kÄ… i delikatnie pomieszać palcami, wÅ‚ożyć do ciasta i potrzÄ…snąć miskÄ…, aby ciasto równomiernie pokryÅ‚o kawaÅ‚ki. Rozgrzać olej we frytkownicy lub w naczyniu do smażenia w gÅ‚Ä™bokim tÅ‚uszczu. W rozgrzanym oleju zanurzać kawaÅ‚ki kalmara (można użyć w tym celu szczypiec lub widelca). Każdy kawaÅ‚ek smażyć 3-4 minuty, a po wyjÄ™ciu odsÄ…czyć z tÅ‚uszczu na papierowym rÄ™czniku. Åšciąć czubki z limonek i cytryn i pokroić w ćwiartki. Usmażone krążki kalmarów uÅ‚ożyć w stosik na dużym talerzu, podawać przybrane ćwiartkami limonek i cytryn oraz posypane szczyptÄ… papryki.

Potrawka z kalmarów  i oliwek


Składniki

600 g kalmarów
500 g dojrzałych pomidorów
50 g zielonych wydrylowanych oliwek
zÄ…bek czosnku
pół kieliszka białego wytrawnego wina
liść laurowy
pęczek natki pietruszki
100 ml oliwy extra vergine
sól i pieprz

Przygotowanie


Usuwamy z kalmarów zewnÄ™trznÄ… bÅ‚onÄ™ i wnÄ™trznoÅ›ci, myjemy i kroimy na równe części (gdy kalmary sÄ… maÅ‚ej wielkoÅ›ci – na poÅ‚owÄ™). Pomidory zanurzamy we wrzÄ…cej wodzie, usuwamy skórÄ™ i nasiona, grubo kroimy. Zielone oliwki kroimy w talarki. W rondlu podgrzewamy oliwÄ™ z obranym i lekko zgniecionym zÄ…bkiem czosnku; dodajemy kalmary i smażymy 2-3 minuty; doprawiamy solÄ… i pieprzem, wlewamy biaÅ‚e wino i odparowujemy na mocnym ogniu; wyjmujemy kalmary i odstawiamy na później. Na tej samej patelni kilka minut dusimy pokrojone pomidory z liÅ›ciem laurowym, szczyptÄ… soli i pieprzu; dodajemy talarki oliwek, kalmary i mieszamy; posypujemy posiekanÄ… natkÄ… pietruszki.

Kalmary z grilla


Składniki na 2 porcje:

2 duże kalmary oczyszczone (lub około 1/2 kg kalmarów)

Marynata:
2 zÄ…bki czosnku, obrane i drobno posiekane
4 łyżki oliwy z oliwek
1,5 łyżki octu winnego
listki z 1 gałązki rozmarynu
sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Do głębokiego talerza włożyć czosnek i rozmaryn, wlać oliwę oraz ocet winny. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Kalmary umyć i osuszyć. Przeciąć je wzdłuż na 2 części i jeszcze raz w poprzek. Włożyć do marynaty, wymieszać, przykryć folią przeźroczystą i włożyć do lodówki na 4 godziny. Raz kalmary odwrócić. Rozgrzać grill w piekarniku do 200 stopni. Blaszkę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową, zagiąć końce folii tworząc boki na wysokość 1 - 2 cm. Kalmary wyjąć z marynaty i ułożyć na folii. Marynatę przelać do kubka. Kalmary zapiekać przez około 4 minuty, aż się zarumienią. Podczas pieczenia kalmary raz odwrócić i polewać marynatą. Wyjąć z piekarnika, rozłożyć na talerzu oraz skropić oliwą z oliwek lub pozostałą marynatą znajdującą się w folii. Podawać z peperonatą i opieczonym w tosterze chlebem.

Smażone kalmary

Składniki

60 dag oczyszczonych tuszek kalmarów lub kalmarów pokrojonych w krążki (ew. mrożone)
10 dag mÄ…ki
jajko
1/8 l białego wina
łyżka oliwy
olej do smażenia
sól

Przygotowanie:

Tuszki kalmarów pokroić w krążki (mrożone kalmary rozmrozić). BiaÅ‚ko oddzielić od żółtka i ubić na sztywnÄ… pianÄ™. MÄ…kÄ™ wymieszać z oliwÄ… i winem, dodać żółtko, pianÄ™ z biaÅ‚ka, doprawić solÄ… i dobrze wymieszać na gÅ‚adkie, jednolite ciasto. Na gÅ‚Ä™bokiej patelni rozgrzać olej. Krążki kalmarów partiami zanurzać w cieÅ›cie i smażyć na zÅ‚oty kolor okoÅ‚o 8–10 minut. Podawać gorÄ…ce z czÄ…stkami cytryny i sosem alioli.




Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma kalmary w cieście
Ile kalorii ma kurczak pieczony w piekarniku
Ile kalorii ma potrawka z kurczaka
kawa

Wersja do druku