WiosnÄ… czy latem częściej myÅ›limy o diecie. Niestety „Å›lepo” dążąc do celu staramy siÄ™ iść po linii najmniejszego oporu, dziaÅ‚ajÄ…c jednoczeÅ›nie na wÅ‚asnÄ… szkodÄ™. Drastyczne rozwiÄ…zania i drakoÅ„skie diety przynoszÄ… co prawda szybkie rezultaty, ale należy pamiÄ™tać, że w dÅ‚uższej perspektywie mogÄ… odbić siÄ™ negatywnie na naszym zdrowiu...

DecydujÄ…c siÄ™ na dietÄ™, warto podejść do niej racjonalnie i przede wszystkim nie dać siÄ™ zwieść chwilowym modom. Idealnym i przede wszystkim bezpiecznym sposobem jest komponowanie jadÅ‚ospisu z uwzglÄ™dnieniem indeksu glikemicznego spożywanych potraw. DziÄ™ki niewielkiemu wysiÅ‚kowi możemy nie tylko zmniejszyć masÄ™ ciaÅ‚a, zredukować tkankÄ™ tÅ‚uszczowÄ… i obniżyć indeks BMI (Body Mass Index), ale również - a może przede wszystkim - zadbać o swoje zdrowie i zminimalizować ryzyko wystÄ…pienia w przyszÅ‚oÅ›ci groźnej choroby – plagi cywilizacyjnej czyli cukrzycy.

Magiczne słowo - indeks glikemiczny

PojÄ™cie indeks glikemiczny (ang. glycemic index- GI) użyte zostaÅ‚o po raz pierwszy w  1981 roku i skierowane byÅ‚o tylko do diabetyków, a jego rozszerzona definicja wprowadzona zostaÅ‚a przez FAO/WHO dopiero w 1997 roku. Za pomocÄ… indeksu glikemicznego dokonuje siÄ™ klasyfikacji produktów spożywczych w zależnoÅ›ci od tego w jakim stopniu wpÅ‚ywajÄ… na wzrost poziomu glukozy we krwi po ich bezpoÅ›rednim spożyciu; IG odnosi siÄ™ tylko do wÄ™glowodanów, ponieważ ani biaÅ‚ko ani tÅ‚uszcze nie powodujÄ… wzrostu poziomu glukozy we krwi. Takie stężenie – podniesienie poziomu glukozy okreÅ›la siÄ™ mianem glikemii. U ludzi, przeciÄ™tnie jej wielkość zamyka siÄ™ w przedziale 4,5-5,5 mmol/l, a po spożyciu posiÅ‚ku bogatego w wÄ™glowodany, może wzrosnąć nawet do 6,5-7,2 mmol/l. Mamy do czynienia z prawidÅ‚owoÅ›ciÄ… - im indeks glikemiczny danego produktu wyższy, tym poziom glukozy we krwi wzrasta szybciej po jego spożyciu.

Sytuacja, gdy w organizmie występuje zbyt niskie stężenie glukozy nazywa się hipoglikemią, natomiast gdy jest ono za wysokie, mamy do czynienia z hiperglikemią, która jest zjawiskiem bardzo niekorzystnym. W przypadku jej zaistnienia, organizm reaguje samoczynnie by przywrócić odpowiedni poziom glukozy. Trzustka zaczyna zwiększać wydzielanie insuliny, która sprawia, że glukoza z krwi wnika do tkanki mięśniowej i tłuszczowej. Hormon ten wpływa również na gospodarkę tłuszczami, zwiększając odkładanie się tłuszczu w tkance tłuszczowej.

Reasumując, można powiedzieć, że spożywanie produktów o niskim indeksie glikemicznym powoduje powolny wzrost poziomu glukozy we krwi, co przyczynia się do małego wydzielania insuliny, co ma z kolei wpływ na szybsze zużywanie rezerw tłuszczowych organizmu i jednoczesną utratę wagi. Dodatkowo, dietę taką potraktować można jak środek profilaktyczny przeciwko cukrzycy typu 2.

Ukryta choroba

Hiperglikemia jest powodem niezdiagnozowanej lub źle kontrolowanej cukrzycy, choroby wyjÄ…tkowo groźnej i podstÄ™pnej. Można żyć z niÄ… nawet 10 lat, zanim zostanie zdiagnozowana. Zasadniczo wyróżniamy trzy rodzaje cukrzycy (1, 2 i cukrzyca ciężarnych), ale to wÅ‚aÅ›nie typ drugi stanowi 85-95% wszystkich przypadków zachorowaÅ„. Najważniejszym objawem cukrzycy jest podwyższenie stężenia glukozy we krwi. W zależnoÅ›ci od stopnia zaawansowania choroby może ono wystÄ™pować jedynie bezpoÅ›rednio po spożyciu wÄ™glowodanów lub niezależnie od tego. Innymi objawami sÄ… czÄ™stomocz, zwiÄ™kszone pragnienie, polifagia, ketonuria, zaburzenia wzroku i nadmierne wysychanie skóry. Podczas gdy cukrzyca typu pierwszego byÅ‚a w wielu wypadkach chorobÄ… dziedzicznÄ…, pocieszajÄ…cym jest fakt, że ryzyko wystÄ…pienia cukrzycy typu 2 może być zminimalizowane za sprawÄ… odpowiedniej diety, utrzymywania staÅ‚ej, prawidÅ‚owej masy ciaÅ‚a, spożywania nienasyconych kwasów tÅ‚uszczowych omega - 3  i odpowiedniej iloÅ›ci bÅ‚onnika. Konieczna jest również aktywność fizyczna. AmerykaÅ„skie Towarzystwo Diabetologiczne, w swoich wytycznych odnoÅ›nie profilaktyki przeciwcukrzycowej, wÅ›ród dziaÅ‚aÅ„ prewencyjnych wymienia również umiarkowane spożycie alkoholu (jego nadmiar dziaÅ‚a z drugiej strony zupeÅ‚nie odwrotnie). WÅ›ród zaleceÅ„ wymieniane jest również spożywanie pokarmów o niskim indeksie glikemicznym. Z drugiej natomiast strony, klinicznie potwierdzono, że komponowanie jadÅ‚ospisu skÅ‚adajÄ…cego siÄ™ z produktów o wysokim GI przyczynia siÄ™ nie tylko do zwiÄ™kszenia ryzyka wystÄ…pienia cukrzycy typu 2, ale również do nadwagi lub otyÅ‚oÅ›ci, rozwoju chorób ukÅ‚adu krążenia, próchnicy zÄ™bów czy niektórych rodzajów nowotworów.

Wiesz, co jesz

Nie sposób zapamiętać wartości indeksu glikemicznego wszystkich produktów spożywczych, ale warto pamiętać o kilku prawidłowościach, które przydadzą się w komponowaniu takiej diety.
Warto wiedzieć, że produkty spożywane na surowo majÄ… znacznie niższy indeks glikemiczny niż produkty przetworzone - gotowane, duszone czy smażone. Należy  kategorycznie zrezygnować z biaÅ‚ego pieczywa, na rzecz peÅ‚noziarnistego, które zawiera bardzo dużo bÅ‚onnika, witamin i pierwiastków Å›ladowych, majÄ…cego zdolność obniżania poziomu glukozy we krwi. BÅ‚onnik sam w sobie opóźnia ponadto przemianÄ™ wÄ™glowodanów, sprawia również, że glukoza Å‚atwiej przedostaje siÄ™ do komórek. Nie bez znaczenia pozostaje również, tak prozaiczna z pozoru sprawa, jak czas spożywania potrawy. Im szybciej jemy, tym szybciej glukoza wchÅ‚aniana jest do krwi.

Orientacyjny poziom indeksu glikemicznego przybliża specjalnie stworzona trzywarstwowa piramida żywienia, która wskazuje, jakie produkty należy spożywać. Wszystkie produkty podzielone zostały na trzy grupy: niski indeks glikemiczny (55 lub mniej), średni indeks (56-69) i wysoki indeks glikemiczny (70 i więcej).

Podstawą zestawienia są owoce, warzywa, nasiona roślin strączkowych, chude mięso i ryby, a także produkty mleczne o niskiej zawartości tłuszczu. Kolejnym jej piętrem są nisko przetworzone produkty zbożowe - makarony, kasze, płatki z pełnego ziarna i pieczywo razowe. Ostatnim szczeblem zestawienia jest pieczywo białe, ziemniaki i słodycze. Jest to piętro umowne, ponieważ dietetycy sugerują, aby całkowicie wyeliminować te produkty z jadłospisu.

Dietetycy zalecają spożywanie produktów, których IG nie przekraczają 60. Na przykład ananas posiada indeks 59, grejpfrut 25, a jogurt naturalny bez cukru tylko 15.





Aby się wspomóc

Bardzo trudno jest skomponować dietę, która dostarczy optymalnych ilości witamin, minerałów i środków odżywczych. Dodatkowo, życie w biegu i brak czasu na przygotowanie odpowiednio skomponowanych posiłków sprawia, że często, nawet mimo dobrych chęci nie jesteśmy w stanie dostarczyć organizmowi wystarczającej ilości substancji odżywczych. Na pomoc przychodzą odpowiednio skomponowane suplementy diety. Są to preparaty dostarczające w skoncentrowanej formie składniki o prozdrowotnym działaniu fizjologicznym. Ich systematyczne stosowanie korzystnie wpływa funkcjonowanie całego organizmu.

Dla wszystkich chcÄ…cych zadbać profilaktycznie o odpowiedni poziom glukozy we krwi, firma ASA przygotowaÅ‚a Diabetamid. Polecany jest nie tylko osobom, u których zdiagnozowano cukrzycÄ™ typu 2 (jako kuracja wspomagajÄ…ca podstawowe leczenie farmakologiczne), ale co ważniejsze  wszystkim tym, którzy nie chcÄ… w przyszÅ‚oÅ›ci zachorować i wczeÅ›niej postanowili zadbać o swoje zdrowie. Diabetamid wspomaga fizjologiczny proces transportu glukozy z krwi do komórek, reguluje dziaÅ‚anie insuliny, uzupeÅ‚nia niedobory chromu i biotyny w organizmie. Preparat wzbogacono o standaryzowany wyciÄ…g z żeÅ„-szenia i kozieradki, a także chrom i biotynÄ™.  Chrom nie tylko wpÅ‚ywa na produkcjÄ™ insuliny, zwiÄ™ksza magazynowanie glukozy w mięśniach pod postaciÄ… glikogenu, ale także – co ważne w cukrzycy i jej profilaktyce – przeciwdziaÅ‚a powstawaniu otyÅ‚oÅ›ci, gdyż ogranicza odkÅ‚adanie siÄ™ tÅ‚uszczów w tkance podskórnej. Kolejny skÅ‚adnik - biotyna, zwiÄ™ksza wrażliwość na insulinÄ™, co korzystnie wpÅ‚ywa na enzymy biorÄ…ce udziaÅ‚ w metabolizmie glukozy.

Komponowanie jadłospisu bazując na produktach o niskim indeksie glikemicznym i dodatkowe wzbogacenie jej o dedykowane prawidłowemu poziomowi glukozy suplementy diety jest doskonałym rozwiązaniem dla każdego. Taki rodzaj diety wpływa nie tylko na obniżenie masy ciała, ale również w dłuższej perspektywie czasu na nasze zdrowie, minimalizując ryzyko wystąpienia przewlekłych chorób cywilizacyjnych jak schorzenia sercowo - naczyniowe czy cukrzyca.








Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Dbaj o stopy przy cukrzycy
Ile kalorii ma ziemniak młody gotowany

Wersja do druku