Tylko miÅ‚oÅ›nicy kawy wiedzÄ…, czym różni siÄ™ corretto od ristretto – doskonale wyczuwajÄ… rodzaj ziarna, sposób parzenia i dodatki. Każdy lubi kawÄ… delektować siÄ™ w inny sposób. WÅ‚osi jednak opanowali jej przyrzÄ…dzanie do perfekcji, a bazÄ… do wszystkich pochodnych napojów staÅ‚o siÄ™ espresso – ich chluba narodowa. Czy rzeczywiÅ›cie wÅ‚oska kawa jest najlepsza na Å›wiecie?


Brazylia to Å›wiatowy potentat przynajmniej, jeÅ›li chodzi o dystrybucjÄ™ ziaren. Turcja doszÅ‚a do perfekcji w kilkakrotnym zagotowywaniu kawy i podawania jej w tradycyjny, parzony sposób. Turecka kawa jest sÅ‚odka i aromatyczna. WÅ‚osi natomiast stali siÄ™ mistrzami esencjonalnoÅ›ci – ich espresso ma wyraźny, mocny i zdecydowany charakter. Nic dziwnego, że wÅ‚oskie kawiarenki, takie jak ekspresy La Pavoni sÄ… najlepsze na Å›wiecie i pozwalajÄ… cieszyć siÄ™ smakiem wybornej kawy w domu. Co wyróżnia przyrzÄ…dzany napój?

 

WÅ‚oska kawa – czym siÄ™ charakteryzuje?

Kawa we WÅ‚oszech nie roÅ›ne, ale gdy dostaje siÄ™ do sÅ‚onecznej Italii, wydobywa siÄ™ z ziaren to najlepsze. Kraj wniósÅ‚ wiele do Å›wiata kawy, a wÅ‚oskie espresso staÅ‚o siÄ™ ideaÅ‚em, do którego dąży wielu baristów. Zaczyna siÄ™ od wÅ‚oskiego palenia kawy, które jest mocne – ziarna sÄ… prawie czarne, a na ich powierzchni powstajÄ… przetÅ‚uszczenia. To naturalny tÅ‚uszcz, który zawiera wiÄ™kszość smaku i aromatu. W tym procesie ziarna tracÄ… swoje naturalne aromaty smakowe, a przyjmujÄ… pochodzÄ…ce z procesu obróbki termicznej. Dobrze wypalona wÅ‚oska kawa zawiera w sobie trzy nuty: czekolady, orzecha i karmelu. Jest gÄ™sta i wyrazista, z lekko gorzkawym posmakiem na koÅ„cu.

 

Espresso – chluba WÅ‚och

Espresso to napój, który NeapolitaÅ„czycy chcÄ… uznać za dobro narodowe i wnoszÄ… o umieszczenie go na liÅ›cie Å›wiatowego dobra UNESCO. Każdy barista we WÅ‚oszech dąży do uzyskania jak najlepszego smaku i aromatu. Klasyczny przepis na powstanie idealnego espresso zakÅ‚ada uzyskanie gÄ™stej esencji w 25 sekund ekstrakcji, z 7-10 g kawy. Wtedy uzyskuje siÄ™ okoÅ‚o 20-30 ml naparu. WÅ‚oska kawa nie jest jednak sprawÄ… tak prostÄ…, jak mogÅ‚oby siÄ™ wydawać na pierwszy rzut oka. Smak tkwi w szczegóÅ‚ach – kawa po wÅ‚osku to nie tylko Arabika, ale różnorodne mieszanki smakowe z niewielkÄ… domieszkÄ… Robusty, która nadaje wÅ‚aÅ›nie wÅ‚oskiemu espresso goryczy i ciężkoÅ›ci. Im dalej na poÅ‚udnie WÅ‚och, tym wiÄ™ksza tolerancja na domieszki Robusty i ciemniejsze palenie. Dlatego w Neapolu espresso ma zupeÅ‚nie inny smak niż w Rzymie.

 

Dlaczego warto siÄ™gać po wÅ‚oski sposób serwowania kawy?

Pasjonaci sztuki picia kawy zakochajÄ… siÄ™ we wÅ‚oskim sposobie jej podawania. To rytuaÅ‚, który nie tyle skupia siÄ™ na powolnym sÄ…czeniu, ile na jakoÅ›ciowej degustacji. Klasyczne espresso we WÅ‚oszech pije siÄ™ szybko, w kilku Å‚ykach, po to, by dodać sobie energii. Choć dla WÅ‚ochów niezrozumiaÅ‚e jest, by dodawać do espresso mleko, na jego bazie powstaÅ‚o wiele rodzajów kaw, które w Europie sÄ… popularne – cappuccino, macchiato czy latte. MajÄ…c odpowiedni wÅ‚oski ekspres czy kawiarkÄ™, możesz raczyć siÄ™, takÄ… odsÅ‚onÄ… kawy, jak lubisz. Czasem warto wyjść poza schemat i spróbować prawdziwej kawy. Wyróżnia jÄ… każdy detal – aromat, dÅ‚ugo utrzymujÄ…cy siÄ™ na kubkach smakowych, intensywność, którÄ… wyczujesz z daleka oraz crema, pianka, która po zaparzeniu powinna siÄ™ dÅ‚ugo utrzymywać na powierzchni kawy, o ile jej nie zamieszasz. SiÄ™gaj po sprawdzone urzÄ…dzenia i delektuj siÄ™ prawdziwÄ…, wÅ‚oskÄ… kawÄ… każdego ranka!

 


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku