Wspólne kosztowanie wina jest niezwykle przyjemnym elementem życia towarzyskiego. JeÅ›li lubisz organizować spotkania w gronie przyjacióÅ‚, warto byÅ› wiedziaÅ‚a, jakie wino sprawdzi siÄ™ na spotkaniu z przyjacióÅ‚mi lub jako dodatek do romantycznej kolacji we dwoje. Znakomite wino, odpowiednio dobrane do sytuacji, potrafi podkreÅ›lić charakter spotkania, sprzyja pozytywnej atmosferze, uprzyjemnia wspólnie spÄ™dzony czas. Poniżej opiszemy dwa wina, absolutnie wyjÄ…tkowe, obok których nie da siÄ™ przejść obojÄ™tnie i których bogactwo smaków doceni każdy gość.

WÅ‚oskie wina: Barolo i Brunello

Najwyższej klasy wina włoskie należy degustować. Warto dać sobie chwilę, by w pełni rozkoszować się ich bogatym smakiem i aromatem. Ich jakość wynika z wielu czynników.: 

  • Wyselekcjonowane szczepy uprawiane sÄ… na bardzo konkretnym terenie. 
  • MajÄ… jasno okreÅ›lony czas dojrzewania, a nastÄ™pnie leżakowania. Oba wina swoje dojrzewanie zaczynajÄ… w dÄ™bowych beczkach. Barolo spÄ™dza w niej dwa lata, by nastÄ™pnie, przynajmniej przez rok, dojrzewać w butelce. Brunello podobnie: w beczce dojrzewa dwa lata. JeÅ›li potrwa to rok dÅ‚użej, mamy do czynienia z winem Riserva. Natomiast w butelce musi czekać na trafienie do sprzedaży przynajmniej trzy lata.

Idealne na każdą okazję Barolo

JeÅ›li organizujesz obiad albo kolacjÄ™ dla przyjaciół czy dla dwojga, rozważ kupno i serwowanie wina Barolo. Jest  to czerwone, dość ciężkie, wytrawne wino z regionu Piemontu. Do jego produkcji używa siÄ™ szczepu uprawianego specjalnie dla tego konkretnie wina: Nebbiolo. Barolo to trunek bogaty w aromaty czarnej porzeczki i fioÅ‚ka. Z czasem staje siÄ™ mniej wyrazisty, ale to jego zaleta — Å‚agodnieje w dobrym znaczeniu tego sÅ‚owa. Pasuje do obiadu, zwÅ‚aszcza w towarzystwie cięższych, bardziej sycÄ…cych potraw. Jest idealnym dodatkiem do daÅ„ miÄ™snych, takich jak dziczyzna czy schab. Najlepiej smakuje podane delikatnie schÅ‚odzone, ale absolutnie nie zmrożone. Temperatura podania Barolo to od 14 do najlepiej 17 stopni.

Barolo, jak żadne inne wino, sprawdzi się również jako towarzysz deski serów. Pasuje do serów aromatycznych, o bardzo charakterystycznym smaku, wyrazistych, ostrych.

Z uwagi na pozycję Barolo wśród innych win i to, jak bardzo doceniane jest nie tylko przez znawców, można bez obaw podarować je przyjaciołom albo współpracownikom niezależnie od okazji. To zawsze będzie trunek, który zostanie doceniony. 

Szlachetne Brunello

Innym, równie znakomitym włoskim winem, jest Brunello. Tworzone jest z wyjątkowego szczepu Sangiovese Grosso uprawianego w Toskanii. To bardzo szlachetny trunek o wyjątkowym, intensywnym kolorze rubinu. Nie jest to wino, które przypadnie do gustu wszystkim, z uwagi na wyraziste taniny oraz wysoką kwasowość. Orzechowy finisz, choć łagodny, nie kompensuje mocnego smaku, więc lepiej nie podawać Brunello fanom delikatniejszych win.

Brunello fantastycznie komponuje się z czerwonym mięsem, truflami i oczywiście z toskańskim serem pecorino. Także jest to wino bardziej obiadowe, do obfitych mięsnych dań. Najlepiej smakuje podane w temperaturze 18 stopni, więc niekoniecznie nadaje się do przechowywania w lodówce.

Które włoskie wino wybrać?

Oba wyżej opisane włoskie wina mają bardzo intensywny charakter. Są wytrawne, więc zdecydowanie bardziej docenia się ich walory, łącząc je z równie intensywnymi w smaku potrawami. Mniej pasują do deserów. Oba trunki są szlachetne i bardzo wyszukane, dlatego do eleganckiego obiadu czy wyjątkowej kolacji pasują wyśmienicie. Zdecydowanie warto dać im szansę: spróbować chociaż raz, by dowiedzieć się, jak powinno smakować luksusowe wino z Italii. 

Czy włoskie wina: Barolo oraz Brunello można kupić w Polsce? Można i co więcej, nie trzeba szukać go w sklepach stacjonarnych. Z powodzeniem można zakupić jedną czy kilka butelek do własnego domu lub do firmy za pośrednictwem internetowego sklepu LeBarbatelle. Sklep od wielu lat współpracuje ze sprawdzonymi, włoskimi winiarniami, oferując oryginalne, najwyższej jakości trunki z Italii. 


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku