Serwowanie serów to zwyczaj popularny nie tylko we Francji, gdzie czÄ™sto mówi siÄ™, że nie ma posiÅ‚ku bez sera, ale również w innych krajach Europy, w tym także w Polsce. Taka wytrawna kompozycja doskonale sprawdza siÄ™ jako przerywnik miÄ™dzy daniem gÅ‚ównym a deserem lub jako przekÄ…ska na wieczorne spotkanie z przyjacióÅ‚mi. To także dobry pomysÅ‚ na element romantycznej kolacji z ukochanÄ… osobÄ…. Jak prawidÅ‚owo kroić i podawać sery, by podkreÅ›lić ich unikalny charakter? Jakie akcesoria sÄ… przydatne? Jak zaplanować kompozycjÄ™?


Rodzaje serów

JednÄ… z atrakcyjnie prezentujÄ…cych siÄ™ przekÄ…sek z pewnoÅ›ciÄ… jest deska serów. Jak podać te produkty, by w peÅ‚ni cieszyć siÄ™ ich smakiem? Musimy tu pamiÄ™tać o kilku ważnych kwestiach, w tym przede wszystkim o odpowiednim doborze serów. Na rynku znajdziemy sery twarde, miÄ™kkie, póÅ‚twarde, pleÅ›niowe czy maziowe (wiele z nich produkuje np. Mleczarnia Turek), różniÄ…ce siÄ™ nie tylko konsystencjÄ…, ale także mlekiem, z którego zostaÅ‚y wytworzone, regionem pochodzenia i stopniem dojrzaÅ‚oÅ›ci. Jak podawać sery? Najlepiej postawić na różnorodność i zestawić ze sobÄ… np. sery póÅ‚twarde z serami pleÅ›niowymi i serami twardymi. Pozwoli to goÅ›ciom zasmakować w różnego rodzaju produktach, nie tylko pod wzglÄ™dem konsystencji, ale również smaku. WpÅ‚yw na smak ma nie tylko sposób dojrzewania, ale nawet takie szczegóÅ‚y jak sposób krojenia czy dodatki, jakimi wzbogacona zostanie deska serów.

Deska serów – jak podać?

Oprócz odpowiednich akcesoriów, takich jak deska do serów (możemy postawić na klasyczne, drewniane rozwiÄ…zania o różnorodnych ksztaÅ‚tach lub też nowoczesne modele z kamienia lub grubego szkÅ‚a), istotnÄ… rolÄ™ odgrywajÄ… tu wspomniane już dodatki. Powinny one podkreÅ›lać smak podanych serów i dobrze siÄ™ z nimi komponować. SprawdzÄ… siÄ™ wiÄ™c chrupiÄ…ce krakersy lub bagietki, różnego rodzaju owoce, takie jak winogrona, figi czy owoce jagodowe, owoce suszone lub też orzechy. Uniwersalnym rozwiÄ…zaniem sÄ… również oliwki oraz surowe, dÅ‚ugo dojrzewajÄ…ce wÄ™dliny. PamiÄ™tajmy jednak, że majÄ… one stanowić jedynie dodatek, a nie gÅ‚ówny element kompozycji. Co ważne, wszystkie sery należy uÅ‚ożyć w taki sposób, by nie mieszaÅ‚y siÄ™ one ze sobÄ… i w takiej kolejnoÅ›ci, by na poczÄ…tku goÅ›cie mieli okazjÄ™ skosztować serów o Å‚agodnym smaku, a na zakoÅ„czenie poczuć te najbardziej wyraziste. WiÄ™kszość serów peÅ‚niÄ™ smaku osiÄ…ga w temperaturze pokojowej, dlatego deskÄ™ warto przygotować odpowiednio wczeÅ›niej.

Jako uzupeÅ‚nienie deski serów doskonale sprawdzi siÄ™ lampka wytrawnego wina lub innego, delikatnego, ale szlachetnego trunku.

Jak podać sery na stóÅ‚?

Gdy już zgromadzimy niezbÄ™dne akcesoria i wybierzemy, jakie sery chcemy zaserwować goÅ›ciom, pora na ich odpowiednie przygotowanie. Jak zostaÅ‚o wspomniane wczeÅ›niej, sery warto wyjąć z lodówki minimum godzinÄ™ wczeÅ›niej, a nastÄ™pnie w odpowiedni sposób pokroić na kawaÅ‚ki. To, jak kroić sery ma duży wpÅ‚yw na caÅ‚oksztaÅ‚t, bowiem w zależnoÅ›ci od swojego ksztaÅ‚tu, ser bÄ™dzie inaczej dojrzewaÅ‚. Oznacza to, że jego struktura przy skórce, jak i w Å›rodku bÄ™dzie miaÅ‚a różnÄ… konsystencjÄ™ i smak. Dlatego, by poznać peÅ‚niÄ™ jego walorów należy pokroić go w ten sposób, by zachować zarówno jego Å›rodek jak i skórkÄ™. Co ważne, każdy ser należy kroić osobnym, czystym nożem lub pomiÄ™dzy poszczególnymi rodzajami dokÅ‚adnie go myć. W ten sposób zyskujemy gwarancjÄ™, że każdy z goÅ›ci bÄ™dzie mógÅ‚ delektować siÄ™ takim samym smakiem i aromatem sera.

Jak kroić sery?

Odpowiednie krojenie sera to poÅ‚owa sukcesu. Jak wiÄ™c podawać sery w zależnoÅ›ci od ich ksztaÅ‚tu? Oto wytyczne dla każdego z dostÄ™pnych na rynku ksztaÅ‚tów:

  • Sery okrÄ…gÅ‚e lub pÅ‚askie – te sery kroimy od Å›rodka w kierunku zewnÄ™trznym, w trójkÄ…tne fragmenty koÅ‚a, podobnie jak ciasto. W zależnoÅ›ci od wielkoÅ›ci można je pokroić na wiÄ™kszÄ… lub mniejszÄ… ilość kawaÅ‚ków. Ze wzglÄ™du na to, że w takiej formie wystÄ™pujÄ… zwykle miÄ™kkie, Å›wieże sery, potrzebny jest odpowiedni nóż, regularnie opÅ‚ukiwany w wodzie.

  • Sery trójkÄ…tne – stanowiÄ… zazwyczaj wycinek dużego serowego krÄ™gu. Kroimy je wzdÅ‚uż dÅ‚ugiego boku, w cieÅ„sze lub grubsze plastry. Co ważne, pamiÄ™tajmy by nie odcinać noska sera. Jako, że pochodzi on z samego serca serowego bloku, jest to najbardziej delikatny i aromatyczny fragment.

  • Sery w ksztaÅ‚cie walca lub prostokÄ…ta – sÄ… one wyjÄ…tkowo przystÄ™pne do krojenia, bowiem bez problemu w każdym kawaÅ‚ku zachowamy zarówno Å›rodek jak i skórkÄ™ sera. Zaczynamy od Å›rodka, tnÄ…c zawsze w poprzek dÅ‚uższej krawÄ™dzi.

  • Sery z niebieskÄ… pleÅ›niÄ… – sprzedawane zwykle w niedużych kawaÅ‚kach, kroimy od Å›rodka ku zewnÄ™trznej, krótszej krawÄ™dzi, rozkÅ‚adajÄ…c kawaÅ‚ki na ksztaÅ‚t wachlarza.

  • Sery póÅ‚twarde – sprzedawane zazwyczaj w formie klinów, kroimy w sÅ‚upki od wewnÄ™trznej krawÄ™dzi w stronÄ™ skórki, ostatni kawaÅ‚ek krojÄ…c tak, by nie pozostaÅ‚a nam sama skórka.

  • Sery twarde – jak kroić sery twarde? Tego rodzaju serów, jak np. parmezan, nie kroi siÄ™, lecz przy pomocy specjalnego noża (tzw. dÅ‚utka), kruszy na mniejsze, Å‚atwiejsze do spożycia kawaÅ‚ki.


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku