W sezonie zimowym, który nie jest zbyt Å‚askawy dla zdrowia, z odsieczÄ… nadchodzÄ… naturalne probiotyki, czyli… kiszonki! Specjalnie na ten czas ambasadorka marki Appetita, Ewa Wachowicz przygotowaÅ‚a autorskie przepisy, pozwalajÄ…ce wesprzeć organizm w walce z okresowym spadkiem nastroju i odpornoÅ›ci.
Popularne od wieków kiszonki obecnie przeżywajÄ… prawdziwy renesans. Nic dziwnego, bo trudno o metody konserwacji żywnoÅ›ci, które gwarantujÄ… uzyskanie równie zdrowego i pysznego jedzenia. Podczas procesu fermentacji cukry proste zostajÄ… zamienione na kwas mlekowy, co nie tylko przedÅ‚uża Å›wieżość, ale także znacznie obniża kaloryczność produktu i pozytywnie wpÅ‚ywa na pracÄ™ ukÅ‚adu pokarmowego oraz odpornoÅ›ciowego.
 
W polskich domach kisi siÄ™ już nie tylko ogórki czy kapustÄ™, ale niemal wszystkie produkty spożywcze, które można znaleźć w kuchni – od warzyw i owoców poprzez orzechy aż po… ryż czy kaszÄ™! Swoimi sprawdzonymi przepisami na nietypowe kiszonki dzieli siÄ™ Ewa Wachowicz, ekspertka kulinarna oraz ikona dobrego smaku i stylu. Ambasadorka Appetity specjalnie dla marki przygotowaÅ‚a propozycje na kiszone cytryny i marchewki. Jej autorskie przepisy to prawdziwa gratka dla fanów zdrowego odżywiania oraz eksperymentów w kuchni, a także ciekawa alternatywa dla saÅ‚atek, dodatków do miÄ™s czy samodzielnych przekÄ…sek.
 
Kiszone cytryny
Składniki :
• sól
• 4 cytryny
• 4 Goździki Appetita
• 4 szczypty Cynamonu Appetita
• 2 LiÅ›cie laurowe Appetita
 
Opis przygotowania:
Cytryny wyszorować i sparzyć, a nastÄ™pnie naciąć do poÅ‚owy. W naciÄ™cie wÅ‚ożyć goździk, szczyptÄ™ cynamonu i Å‚yżeczkÄ™ soli. Na dno sÅ‚oika dać liÅ›cie laurowe, uÅ‚ożyć cytryny i zasypać solÄ… tak, aby przykryÅ‚a owoce. Odstawić na 5-6 tygodni w chÅ‚odne, zacienione miejsce. Ukiszone cytryny przechowywać w lodówce. Podawać jako dodatek do miÄ™s (również do pieczenia). Kiszone cytryny sÄ… też Å›wietnym skÅ‚adnikiem saÅ‚atek.
 
Kiszone marchewki
Składniki:
• 2 kg marchewek
• 2 LiÅ›cie laurowe Appetita
• 1 cebula
• kilka ziaren Ziela angielskiego Appetita
• ½ Å‚yżeczki Imbiru mielonego Appetita
Zalewa:
• 1 Å‚yżka soli kamiennej na litr wody źródlanej
• 6 zÄ…bków czosnku
 
Opis przygotowania:
MarchewkÄ™ pokroić w plasterki lub sÅ‚upki, a cebulÄ™ w plasterki. Warzywa przeÅ‚ożyć do kamionki lub sÅ‚oika, a nastÄ™pnie zalać przegotowanÄ… i przestudzonÄ… wodÄ… z solÄ…. Dodać przyprawy. Przykryć talerzykiem i obciążyć tak, by marchewki znajdowaÅ‚y siÄ™ pod zalewÄ…. Przykryć Å›ciereczkÄ… i zostawić na 5-6 dni. Aby przyspieszyć proces kiszenia, można wlać trochÄ™ wody spod kiszonych ogórków i/lub kapusty. Spożywać jako przekÄ…skÄ™ lub dodatek do daÅ„.
 

Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma kawa z cukrem
Ile kalorii ma risotto
Ile kalorii ma herbata z mlekiem
Ile kalorii ma kawa z cukrem i śmietaną
Ile kalorii ma serek homogenizowany
Ile kalorii ma marchew gotowana
Ile kalorii ma ser camembert-light
Ile kalorii majÄ… orzechy w czekoladzie wedla
Ile kalorii ma brie
Ile kalorii ma gruszka
Ile kalorii ma ryż
Ile kalorii majÄ… kotlety mielone
Ile kalorii ma ogórki kiszone
Ile kalorii ma jogurt pitny
Ile kalorii ma biały ser
Ile kalorii majÄ… klementynki
mleko łyżka kcal
mleko łyżka kcal

Wersja do druku