Patelnie, garnki i czajniki to podstawa wyposażenia każdej kuchni, nawet jeżeli jej wÅ‚aÅ›ciciel nie ma aspiracji podążania Å›ladami mistrzów kulinarnych. Pozornie wszystkie te sprzÄ™ty sÄ… do siebie podobne, różniÄ…c siÄ™ jedynie ksztaÅ‚tem, rozmiarem, kolorem czy sposobem rozmieszczenia i wyprofilowania uchwytów. JeÅ›li jednak przyjrzeć siÄ™ odrobinÄ™ uważniej, można dostrzec znaczÄ…ce różnice wpÅ‚ywajÄ…ce na funkcjonalność, wytrzymaÅ‚ość i sposób korzystania z garnków. Na które elementy należy zwrócić szczególnÄ… uwagÄ™?

1. Materiał wykonania
2. Rodzaje powłok
3. Sposób korzystania

Poza cechami ogólnymi warto przede wszystkim zadać sobie pytanie o sposób, w jaki korzystamy z garnków: czy wykorzystujemy je tylko do podgrzewania posiÅ‚ków czy bÄ™dziemy raczej przygotowywać dana od podstaw? Czy korzystamy z tradycyjnego gotowania czy zależy nam na innych metodach obróbki żywnoÅ›ci?

Materiał wykonania

KluczowÄ… kwestiÄ… jest materiaÅ‚, z którego wykonane zostaÅ‚y garnki. To on odpowiada za wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci naczynia oraz jego trwaÅ‚ość. Do najpopularniejszych zaliczane sÄ… garnki stalowe, dostÄ™pne pojedynczo lub - jak garnki La Bonita - w funkcjonalnych zestawach. CieszÄ… siÄ™ dużym zainteresowaniem, przede wszystkim ze wzglÄ™du na przystÄ™pny stosunek jakoÅ›ci do ceny. Naczynia stalowe sÄ… odporne na dziaÅ‚anie wysokich temperatury, uszkodzenia mechaniczne i zarysowania. Nie poddajÄ… siÄ™ korozji i nie odksztaÅ‚cajÄ…. Co ważne, stal nie wpÅ‚ywa na smak potraw i nie wchodzi w kontakt z jedzeniem, gotowanie w takich naczyniach jest zatem zupeÅ‚nie bezpieczne. UwagÄ™ na skÅ‚ad stali powinni zwracać jedynie alergicy, gdyż w niektórych przypadkach używa siÄ™ stali chromoniklowej, z dodatkiem uczulajÄ…cego niklu.
Niektórzy preferujÄ… garnki aluminiowe o wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ciach bardzo podobnych do stalowych. Potrawy gotujÄ… siÄ™ w tym przypadku nieco szybciej, trzeba jednak pamiÄ™tać, że niewskazane jest przyrzÄ…dzanie w nich daÅ„ kwaÅ›nych. Kwas w kontakcie z aluminium uwalnia szkodliwe zwiÄ…zki. Dość Å‚atwo jest je również uszkodzić, producenci odradzajÄ… wiÄ™c korzystanie z metalowych Å‚yżek. Z kolei praktycznie nie do zdarcia sÄ… garnki żeliwne. To zakup na lata, również majÄ…cy jednak swoje wady. Takie naczynia sÄ… ciężkie, dość drogie i dÅ‚ugo siÄ™ nagrzewajÄ….

Rodzaje powłok

Poza materiaÅ‚em wykonania samego garnka spore znaczenie ma także zastosowana we wnÄ™trzu naczynia powÅ‚oka. NajwiÄ™cej uwagi poÅ›wiÄ™ca siÄ™ jej, mówiÄ…c o patelniach. Nic dziwnego, powÅ‚oka ma za zadanie ochronÄ™ przed przypaleniem i przywieraniem. PrzykÅ‚adem mogÄ… być na przykÅ‚ad patelnie La Bonita, wykorzystujÄ…ce powÅ‚okÄ™ non stick. Poza tym, że jedzenie nie przykleja siÄ™ do dna, takie wykoÅ„czenie ogranicza także ilość stosowanego tÅ‚uszczu, co wspiera dobre nawyki żywieniowe.

Sposób korzystania

Jak wspomniano już wyżej, ostateczny wybór garnków powinien być dokonywany także przez pryzmat codziennego użytkowania. Najpowszechniejsze sÄ…, oczywiÅ›cie, garnki klasyczne, najbardziej uniwersalne. W każdej kuchni przyda siÄ™ także rondle, patelnie i czajniki. KupujÄ…c każdy z tych sprzÄ™tów, należy zastanowić siÄ™, jakie potrzeby powinien on speÅ‚niać, choćby w zakresie przygotowywanych porcji. Czajniki La Bonita dostÄ™pne sÄ… w najbardziej popularnej pojemnoÅ›ci - 2,5 litra, która sprawdzi siÄ™ zarówno w gospodarstwie domowym kilkuosobowej rodziny, jak u singla. Garnki jednak stwarzajÄ… już szersze możliwoÅ›ci wyboru. Nie ma sensu kupować najwiÄ™kszych, jeÅ›li bÄ™dÄ… w nich przygotowywane posiÅ‚ki dla jednej lub dwóch osób.
Koniecznie należy zadać sobie też pytanie o typ kuchenki, z której korzystamy. Dzisiaj bardzo popularne sÄ… pÅ‚yty indukcyjne, a nie każde naczynie jest do nich przystosowane i z nimi wspóÅ‚pracuje. JeÅ›li zamierzamy garnki myć przede wszystkim w zmywarce, także ten aspekt bÄ™dzie determinowaÅ‚ wybór konkretnego modelu. CzÄ™sto pomijanym przy wyborze naczyÅ„, a szalenie ważnym elementem, sÄ… pokrywki. Szklane nakrycie umożliwia bezproblemowe skontrolowanie tego, co dzieje siÄ™ w Å›rodku, bez koniecznoÅ›ci otwierania naczynia. Na funkcjonalność przekÅ‚adajÄ… siÄ™ także uchwyty. Te z tworzywa sztucznego sÄ… komfortowe w użytkowaniu, ponieważ nie nagrzewajÄ… siÄ™. Nie można jednak stosować ich w piekarniku, wiÄ™c zapieczenie wczeÅ›niej gotowanej potrawy nie bÄ™dzie możliwe w tym samym naczyniu.
Na koniec warto wspomnieć o dostÄ™pnych na rynku garnkach do zadaÅ„ specjalnych. SÄ… to specjalne naczynia do gotowania makaronu, gulaszu czy szparagów. Czy warto w nie inwestować? To zależy. Gadżeciarze na pewno bÄ™dÄ… takimi rozwiÄ…zaniami zachwyceni. Osoby, które gotujÄ… dużo i lubiÄ… odkrywać nowe smaki - również. Nie każdy ma jednak w kuchni wystarczajÄ…co dużo miejsca, by przechowywać tak dużą liczbÄ™ różnych naczyÅ„, zwÅ‚aszcza, jeÅ›li użytkowane sÄ… one bardzo rzadko. W takim przypadku, zamiast utonąć w zalewie okazjonalnie wykorzystywanych garnków i rondelków, znacznie lepiej jest zainwestować w zestaw solidnych garnków, zawierajÄ…cych od trzech do piÄ™ciu różnej wielkoÅ›ci naczyÅ„ z przykrywkami. Do tego wystarczy dopasować patelniÄ™ i czajnik, aby stworzyć podstawÄ™ do realizacji wszystkich kuchennych wyczynów.
 
 

Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Gulasz wieprzowy z pieczarkami kalorie

Wersja do druku