Każdy, kto chce gotować zdrowo i smacznie, musi w odpowiedni sposób wyposażyć swojÄ… kuchniÄ™. Jednym z podstawowych elementów, którego nie powinno zabraknąć w naszej kuchni, jest bez wÄ…tpienia patelnia. Smażone dania gwarantujÄ… bowiem bogactwo smaku i aromatu. Co wiÄ™cej, wbrew obiegowej opinii wcale nie muszÄ… być niezdrowe. Wystarczy jedynie wybrać dobrÄ… patelniÄ™, która speÅ‚ni nasze oczekiwania. JakÄ… jednak wybrać – patelniÄ™ ceramicznÄ… czy teflonowÄ…? Podpowiadamy!

MateriaÅ‚ czy powÅ‚oka patelni – co ma wiÄ™ksze znaczenie?

Wybierając patelnię do swojej kuchni, możemy znaleźć sprzeczne z pozoru informacje na ich temat. W niektórych sklepach oferuje nam się bowiem patelnie żeliwne, stalowe czy miedziane, w innych zaś mówi się o patelniach ceramicznych i teflonowych. Dlaczego tak się dzieje?

To bardzo proste. Jak wyjaśnia ekspert ze sklepu FlorinaAGD.pl, różnice w opisie patelni wynikają z tego, do czego owe materiały są wykorzystywane:

JeÅ›li sÅ‚yszymy o patelni stalowej lub miedzianej, możemy mieć pewność, że chodzi o materiaÅ‚, z jakiego caÅ‚a patelnia zostaÅ‚a wykonana. W rzeczywistoÅ›ci najważniejsza jest jednak jej powÅ‚oka – tÄ™ dzielimy na teflonowÄ… lub ceramicznÄ…. Warto zwrócić uwagÄ™ na tÄ™ różnicÄ™ – to powÅ‚oka decyduje bowiem o sposobie użycia patelni.

Patelnia ceramiczna co warto o niej wiedzieć?

Patelnie z powÅ‚okÄ… ceramicznÄ… – potocznie zwane patelniami ceramicznymi – zyskujÄ… w naszym kraju na popularnoÅ›ci. Nie ma w tym nic dziwnego. Patelnie takie wolno siÄ™ nagrzewajÄ…. DziÄ™ki temu pozwalajÄ… nie tylko na smażenie, ale również duszenie potraw. Co równie ważne – patelnie tego typu nagrzewajÄ… siÄ™ równomiernie i doskonale przewodzÄ… ciepÅ‚o. Nie musimy wiÄ™c obawiać siÄ™, że nasze potrawy bÄ™dÄ… przypalone lub niedosmażone. To nie jedyna zaleta tego rodzaju patelni. Jak mówi nam ekspert ze sklepu FlorinaAGD.pl:

Patelnie ceramiczne sÄ… bardzo trwaÅ‚e. Ich zewnÄ™trzna powÅ‚oka jest bardzo twarda, a co za tym idzie – odporna na zarysowania. SprzÄ™ty tego typu wytrzymujÄ… bardzo wysokie temperatury, a ich powÅ‚oka jest obojÄ™tna chemicznie – dziÄ™ki temu potrawy na niej smażone nie zmieniajÄ… smaku. Jest to zaletÄ… dla wielu klientów – podobnie jak fakt, że może ona wystÄ™pować w wielu wzorach i wariantach kolorystycznych, co w dzisiejszych czasach, kiedy to dbamy o wyglÄ…d naszej kuchni, również jest nie bez znaczenia.

Mówiąc o patelniach ceramicznych, nie sposób również wspomnieć o tym, że nawet w bardzo wysokich temperaturach nie wydzielają one żadnych szkodliwych dla naszego zdrowia substancji.

Patelnia teflonowa – popularna, ale czy najlepsza?

Patelnie teflonowe to wciąż absolutny hit w naszym kraju. Ich zakup nie wiąże się z dużymi kosztami, a wybór jest naprawdę szeroki. Poza tym są to patelnie beztłuszczowe, dzięki którym możemy zadbać o to, by nasze jedzenie było zdrowsze. Wydawać by się więc mogło, że tego typu patelnie mają same zalety. Czy na pewno?


PowÅ‚oka teflonowa jest niestety dużo bardziej podatna na uszkodzenia i zarysowania. JeÅ›li dojdzie do powstania rys na powierzchni patelni, możemy zapomnieć o smażeniu bez tÅ‚uszczu – nasze jedzenie zacznie bowiem przywierać do powÅ‚oki.

Mam kuchniÄ™ indukcyjnÄ… – którÄ… patelniÄ™ wybrać?

Znamy już zalety obu typów patelni. Warto jednak zwrócić uwagę na jeszcze jedną bardzo ważną kwestię, która może mieć decydujący wpływ na podjętą przez nas decyzję. Chodzi tu o przewodzenie ciepła przez patelnie na kuchenkach indukcyjnych, które są coraz chętniej wykorzystywane w naszych kuchniach. Która patelnia nadaje się na płytę indukcyjną?

W teorii zarówno jedna, jak i druga. Rodzaj powÅ‚oki patelni nie ma bowiem wpÅ‚ywu na ten aspekt - patelnia musi po prostu mieć zamontowany krążek indukcyjny, który umożliwi jej dziaÅ‚anie na pÅ‚ycie indukcyjnej. W praktyce najlepiej sprawdzić, czy wybrany przez nas model posiada symbol, który potwierdzi, że może on być stosowany w tego typu kuchenkach – zarówno wÅ›ród patelni ceramicznych, jak i teflonowych zdarzajÄ… siÄ™ bowiem modele, które nie współpracujÄ… z kuchenkÄ… indukcyjnÄ….

Podsumowując, tak naprawdę to, jaką patelnię wybierzemy, powinno zależeć przede wszystkim od naszych indywidualnych potrzeb. Zarówno patelnia ceramiczna, jak i ta z powłoką teflonową mają bowiem liczne zalety i sprawdzą się w innych sytuacjach.



Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Karaś smażony kalorie

Wersja do druku