Pierogi ruskie, z miÄ™sem i te z kapustÄ… i grzybami – goszczÄ… u nas chyba najczęściej. A może warto zaszaleć? Zamiast biaÅ‚ego sera użyjmy sÅ‚onego sera feta poÅ‚Ä…czonego ze szpinakiem. DziÄ™ki temu nasz farsz stanie siÄ™ niezwykle kremowy. A gdy dodamy do tego idealnie przygotowane ciasto, na pierwszy rzut oka niepozorne pierogi stanÄ… siÄ™ bohaterem stoÅ‚u.


Składniki:

  • 300 g mÄ…ki pszennej

  • Bulion na wÅ‚oszczyźnie

  • 120 ml wody

  • jajko

  • sól

  • 0,5 kg szpinaku (Å›wieży lub mrożony)

  • 200 g sera feta

  • 3 cebule szalotki

  • 4 zÄ…bki czosnku

  • Å‚yżka masÅ‚a

Sposób przygotowania:

  1. Za pomocÄ… miksera wymieszaj mÄ…kÄ™ z solÄ…, ciepÅ‚Ä… wodÄ… i jajkiem. NastÄ™pnie wyrabiaj rÄ™cznie gÅ‚adkie ciasto pierogowe. Gotowe odstaw do lodówki na 20 minut.

  2. Przygotuj farsz. Szpinak oczyść. Szalotki i czosnek pokrój w drobnÄ… kostkÄ™. Na patelni smaż czosnek, szalotki, nastÄ™pnie dodaj szpinak i kostkÄ™ Bulionu na wÅ‚oszczyźnie Knorr. Smaż, do momentu, kiedy wszystko siÄ™ poÅ‚Ä…czy przez kilka minut. Po usmażeniu, jeÅ›li to konieczne, odlej nadmiar pÅ‚ynu. PrzeÅ‚óż szpinak do miski.

  3. Dodaj ser feta i wszystko razem dokÅ‚adnie wymieszaj. Odstaw do lodówki na 20 minut.

  4. Ciasto pierogowe wałkuj na cienkie placki, wytnij małe okrągłe kształty, nakładaj farsz i zwijaj klasyczne pierogi.

  5. Pierogi ugotuj w osolonym wrzątku, podawaj od razu lub na przykład smażone.


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

przepis na pierogi
Ile kalorii majÄ… placki ziemiaczane
Ile kalorii ma feta light odtłuszczona
Ile kalorii ma ser feta
Jajecznica z 3 jajek kcal
Pierogi ruskie kalorie 10 szt
?y?ki jednorazowe

Wersja do druku