Pierogi ruskie, z mięsem i te z kapustą i grzybami – goszczą u nas chyba najczęściej. A może warto zaszaleć? Zamiast białego sera użyjmy słonego sera feta połączonego ze szpinakiem. Dzięki temu nasz farsz stanie się niezwykle kremowy. A gdy dodamy do tego idealnie przygotowane ciasto, na pierwszy rzut oka niepozorne pierogi staną się bohaterem stołu.


Składniki:

  • 300 g mąki pszennej

  • Bulion na włoszczyźnie

  • 120 ml wody

  • jajko

  • sól

  • 0,5 kg szpinaku (świeży lub mrożony)

  • 200 g sera feta

  • 3 cebule szalotki

  • 4 ząbki czosnku

  • łyżka masła

Sposób przygotowania:

  1. Za pomocą miksera wymieszaj mąkę z solą, ciepłą wodą i jajkiem. Następnie wyrabiaj ręcznie gładkie ciasto pierogowe. Gotowe odstaw do lodówki na 20 minut.

  2. Przygotuj farsz. Szpinak oczyść. Szalotki i czosnek pokrój w drobną kostkę. Na patelni smaż czosnek, szalotki, następnie dodaj szpinak i kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Smaż, do momentu, kiedy wszystko się połączy przez kilka minut. Po usmażeniu, jeśli to konieczne, odlej nadmiar płynu. Przełóż szpinak do miski.

  3. Dodaj ser feta i wszystko razem dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki na 20 minut.

  4. Ciasto pierogowe wałkuj na cienkie placki, wytnij małe okrągłe kształty, nakładaj farsz i zwijaj klasyczne pierogi.

  5. Pierogi ugotuj w osolonym wrzątku, podawaj od razu lub na przykład smażone.


Podobne artykuły: