Letni obiad powinien być sycący, ale jednocześnie lekki i zdrowy. Latem do dyspozycji mamy mnóstwo pysznych warzyw i owoców sezonowych. Możemy je dowolnie miksować i wybierać te, które lubimy najbardziej. Dania z warzyw sezonowych mogą być smaczne, zdrowe i do tego atrakcyjne wizualnie. Zastanawiasz się - jakie dania z warzywami można podać na obiad latem? Oto nasze propozycje.  
 

Pierogi gryczane z mozzarellą i dynią: 

Składniki:

•Ciasto 
•200g mąki gryczanej
•80g mąki pszennej pełnoziarnistej 
•80g mąki zwykłej 
•sól 
•200ml wody 
•jajko 
Farsz 
•1/16 średniej 
•dojrzałej dyni
•100-125g mozzarelli 
•garść uprażonych orzechów włoskich 
•sól 
•pieprz 
•zioła prowansalskie 
•szczypta imbiru 
•porządna szczypta gałki muszkatołowej 

Do podania 
•pieprz 
•świeża bazylia 
•oliwa 
•tarta dynia 

Przygotowanie: 
Podstawą tego przepisu jest mąka gryczana, która nada pierogom nietuzinkowego smaku. Na początku kroimy dynię w cienkie plastry i pieczemy pod folią w 180 stopniach przez około 30 minut do miękkości. Po upieczeniu, rozgniatamy ją widelcem i doprawiamy d smaku solą, pieprzem, imbirem i ziołami. Dodajemy orzechy oraz pokrojoną według uznania mozzarellę.  Wszystko dokładnie mieszamy.  
 
Na stolnicy przygotowujemy składniki na ciasto. Wysypujemy mąkę, wymieszaną z solą. W środku robimy miejsce i tam wbijamy jajko. Stopniowo dodajemy wodę i mąkę według potrzeby, cały czas zagniatając ciasto. Wałkujemy cienko i wykrawamy krążki szklanką. Na każdy krążek nakładamy odrobinę farszu i zlepiamy kolejne partie. Podsypujemy mąką i przykrywamy lnianą ściereczką.  
Gotowe pierogi wrzucamy do gorącej wody i mieszamy delikatnie drewnianą łyżką, aby się nie posklejały. Gotujemy przez 2-3 minut, aż wypłyną. Podajemy z tartą dynią i świeżą bazylią oprószone pieprzem i skropione oliwą.  

Tortilla de Patatas z warzywami: 

Składniki:

•średnie ziemniaki – 3 szt. 
•mąka pszenna – 2 łyżki 
•oliwa – 5 łyżek 
•średnia cebula – 1 szt. 
•czerwona papryka – ½ szt. 
•szparagi – 5 szt. 
•czosnek – 1 ząbek 
•pomidor – 1 szt. 
•zioła prowansalskie – ½ łyżeczki 
•jajka – 4 szt. 
•sól 
•pieprz 
•szczypiorek – 2 łyżki 
•ser feta – 2 łyżki 
otręby pszenne do posypania 

Do dekoracji: 
•mozzarella – 50 g 
•listki bazylii 

Przygotowanie: 
Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry. Podsmażamy na patelni na rozgrzanej oliwie z oliwek. Zmniejszamy ogień i smażymy około 10-15 minut, aż będą miękkie. Cebulę, paprykę i szparagi kroimy w kostkę. Czosnek siekamy drobno. Pomidora sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Resztę warzyw podsmażamy na osobnej patelni i przyprawiamy do smaku. Jajka ubijamy trzepaczką, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy szczypiorek, ziemniaki, warzywa, mąkę i drobno pokrojoną fetę. Całość mieszamy i wlewamy na patelnię. Smażymy pod przykryciem na małym ogniu.  
Smacznego! 

Płatki jaglane z jabłkiem: 

Składniki:

•płatki jaglane 
•Jabłko 

Przygotowanie: 
Płatki jaglane gotujemy na wodzie lub mleku - według uznania. Dodajemy starte jabłko, posypujemy cynamonem. Szybki, zdrowy obiad gotowy. Idealnie nadaje się do zabrania do pracy. 
 
Smacznego! 

Podobne artykuły:


DRUKUJ