Letni obiad powinien być sycący, ale jednocześnie lekki i zdrowy. Latem do dyspozycji mamy mnóstwo pysznych warzyw i owoców sezonowych. Możemy je dowolnie miksować i wybierać te, które lubimy najbardziej. Dania z warzyw sezonowych mogą być smaczne, zdrowe i do tego atrakcyjne wizualnie. Zastanawiasz się - jakie dania z warzywami można podać na obiad latem? Oto nasze propozycje.  
 

Pierogi gryczane z mozzarellÄ… i dyniÄ…: 

Składniki:

•Ciasto 
•200g mÄ…ki gryczanej
•80g mÄ…ki pszennej peÅ‚noziarnistej 
•80g mÄ…ki zwykÅ‚ej 
•sól 
•200ml wody 
•jajko 
Farsz 
•1/16 Å›redniej 
•dojrzaÅ‚ej dyni
•100-125g mozzarelli 
•garść uprażonych orzechów wÅ‚oskich 
•sól 
•pieprz 
•zioÅ‚a prowansalskie 
•szczypta imbiru 
•porzÄ…dna szczypta gaÅ‚ki muszkatoÅ‚owej 

Do podania 
•pieprz 
•Å›wieża bazylia 
•oliwa 
•tarta dynia 

Przygotowanie: 
PodstawÄ… tego przepisu jest mÄ…ka gryczana, która nada pierogom nietuzinkowego smaku. Na poczÄ…tku kroimy dyniÄ™ w cienkie plastry i pieczemy pod foliÄ… w 180 stopniach przez okoÅ‚o 30 minut do miÄ™kkoÅ›ci. Po upieczeniu, rozgniatamy jÄ… widelcem i doprawiamy d smaku solÄ…, pieprzem, imbirem i zioÅ‚ami. Dodajemy orzechy oraz pokrojonÄ… wedÅ‚ug uznania mozzarellÄ™.  Wszystko dokÅ‚adnie mieszamy.  
 
Na stolnicy przygotowujemy skÅ‚adniki na ciasto. Wysypujemy mÄ…kÄ™, wymieszanÄ… z solÄ…. W Å›rodku robimy miejsce i tam wbijamy jajko. Stopniowo dodajemy wodÄ™ i mÄ…kÄ™ wedÅ‚ug potrzeby, caÅ‚y czas zagniatajÄ…c ciasto. WaÅ‚kujemy cienko i wykrawamy krążki szklankÄ…. Na każdy krążek nakÅ‚adamy odrobinÄ™ farszu i zlepiamy kolejne partie. Podsypujemy mÄ…kÄ… i przykrywamy lnianÄ… Å›ciereczkÄ….  
Gotowe pierogi wrzucamy do gorÄ…cej wody i mieszamy delikatnie drewnianÄ… Å‚yżkÄ…, aby siÄ™ nie posklejaÅ‚y. Gotujemy przez 2-3 minut, aż wypÅ‚ynÄ…. Podajemy z tartÄ… dyniÄ… i Å›wieżą bazyliÄ… oprószone pieprzem i skropione oliwÄ….  

Tortilla de Patatas z warzywami: 

Składniki:

•Å›rednie ziemniaki – 3 szt. 
•mÄ…ka pszenna – 2 Å‚yżki 
•oliwa – 5 Å‚yżek 
•Å›rednia cebula – 1 szt. 
•czerwona papryka – ½ szt. 
•szparagi – 5 szt. 
•czosnek – 1 zÄ…bek 
•pomidor – 1 szt. 
•zioÅ‚a prowansalskie – ½ Å‚yżeczki 
•jajka – 4 szt. 
•sól 
•pieprz 
•szczypiorek – 2 Å‚yżki 
•ser feta – 2 Å‚yżki 
otrÄ™by pszenne do posypania 

Do dekoracji: 
•mozzarella – 50 g 
•listki bazylii 

Przygotowanie: 
Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry. Podsmażamy na patelni na rozgrzanej oliwie z oliwek. Zmniejszamy ogieÅ„ i smażymy okoÅ‚o 10-15 minut, aż bÄ™dÄ… miÄ™kkie. CebulÄ™, paprykÄ™ i szparagi kroimy w kostkÄ™. Czosnek siekamy drobno. Pomidora sparzamy wrzÄ…tkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkÄ™. ResztÄ™ warzyw podsmażamy na osobnej patelni i przyprawiamy do smaku. Jajka ubijamy trzepaczkÄ…, doprawiamy solÄ… i pieprzem. Dodajemy szczypiorek, ziemniaki, warzywa, mÄ…kÄ™ i drobno pokrojonÄ… fetÄ™. CaÅ‚ość mieszamy i wlewamy na patelniÄ™. Smażymy pod przykryciem na maÅ‚ym ogniu.  
Smacznego! 

PÅ‚atki jaglane z jabÅ‚kiem: 

Składniki:

•pÅ‚atki jaglane 
•JabÅ‚ko 

Przygotowanie: 
PÅ‚atki jaglane gotujemy na wodzie lub mleku - wedÅ‚ug uznania. Dodajemy starte jabÅ‚ko, posypujemy cynamonem. Szybki, zdrowy obiad gotowy. Idealnie nadaje siÄ™ do zabrania do pracy. 
 
Smacznego! 

Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma bułka z kruszonką
Ile kalorii ma feta light odtłuszczona
Ile kalorii ma ser feta
Przepis na kompot z pigwy na zimÄ™
Pierogi ruskie kalorie 10 szt
Ile kalorii ma jajecznica z 5 jajek
Ile kalorii majÄ… pierogi ruskie

Wersja do druku