Warzywa sezonowe - 3 pomysły na szybkie, letnie posiłki
Spis treści
Autor
Letni obiad powinien być sycący, ale jednocześnie lekki i zdrowy. Latem do dyspozycji mamy mnóstwo pysznych warzyw i owoców sezonowych. Możemy je dowolnie miksować i wybierać te, które lubimy najbardziej. Dania z warzyw sezonowych mogą być smaczne, zdrowe i do tego atrakcyjne wizualnie. Zastanawiasz się - jakie dania z warzywami można podać na obiad latem? Oto nasze propozycje.
•Ciasto •200g mąki gryczanej•80g mąki pszennej pełnoziarnistej •80g mąki zwykłej •sól •200ml wody •jajko
Farsz •1/16 średniej •dojrzałej dyni•100-125g mozzarelli •garść uprażonych orzechów włoskich •sól •pieprz •zioła prowansalskie •szczypta imbiru •porządna szczypta gałki muszkatołowej Do podania •pieprz •świeża bazylia •oliwa •tarta dynia
Przygotowanie:
Podstawą tego przepisu jest mąka gryczana, która nada pierogom nietuzinkowego smaku. Na początku kroimy dynię w cienkie plastry i pieczemy pod folią w 180 stopniach przez około 30 minut do miękkości. Po upieczeniu, rozgniatamy ją widelcem i doprawiamy d smaku solą, pieprzem, imbirem i ziołami. Dodajemy orzechy oraz pokrojoną według uznania mozzarellę. Wszystko dokładnie mieszamy.
Na stolnicy przygotowujemy składniki na ciasto. Wysypujemy mąkę, wymieszaną z solą. W środku robimy miejsce i tam wbijamy jajko. Stopniowo dodajemy wodę i mąkę według potrzeby, cały czas zagniatając ciasto. Wałkujemy cienko i wykrawamy krążki szklanką. Na każdy krążek nakładamy odrobinę farszu i zlepiamy kolejne partie. Podsypujemy mąką i przykrywamy lnianą ściereczką.
Gotowe pierogi wrzucamy do gorącej wody i mieszamy delikatnie drewnianą łyżką, aby się nie posklejały. Gotujemy przez 2-3 minut, aż wypłyną. Podajemy z tartą dynią i świeżą bazylią oprószone pieprzem i skropione oliwą.
•średnie ziemniaki – 3 szt. •mąka pszenna – 2 łyżki •oliwa – 5 łyżek •średnia cebula – 1 szt. •czerwona papryka – ½ szt. •szparagi – 5 szt. •czosnek – 1 ząbek •pomidor – 1 szt. •zioła prowansalskie – ½ łyżeczki •jajka – 4 szt. •sól •pieprz •szczypiorek – 2 łyżki •ser feta – 2 łyżki •otręby pszenne do posypania
Do dekoracji: •mozzarella – 50 g •listki bazylii
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry. Podsmażamy na patelni na rozgrzanej oliwie z oliwek. Zmniejszamy ogień i smażymy około 10-15 minut, aż będą miękkie. Cebulę, paprykę i szparagi kroimy w kostkę. Czosnek siekamy drobno. Pomidora sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Resztę warzyw podsmażamy na osobnej patelni i przyprawiamy do smaku. Jajka ubijamy trzepaczką, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy szczypiorek, ziemniaki, warzywa, mąkę i drobno pokrojoną fetę. Całość mieszamy i wlewamy na patelnię. Smażymy pod przykryciem na małym ogniu.
Smacznego!
•płatki jaglane •Jabłko
Przygotowanie:
Płatki jaglane gotujemy na wodzie lub mleku - według uznania. Dodajemy starte jabłko, posypujemy cynamonem. Szybki, zdrowy obiad gotowy. Idealnie nadaje się do zabrania do pracy.
Smacznego!
Ile kalorii ma feta light odtłuszczona
Ile kalorii ma ser feta
Przepis na kompot z pigwy na zimę
Pierogi ruskie kalorie 10 szt
Ile kalorii ma jajecznica z 5 jajek
Ile kalorii mają pierogi ruskie
Wersja do druku
Pierogi gryczane z mozzarellą i dynią:
Składniki:•Ciasto •200g mąki gryczanej•80g mąki pszennej pełnoziarnistej •80g mąki zwykłej •sól •200ml wody •jajko
Farsz •1/16 średniej •dojrzałej dyni•100-125g mozzarelli •garść uprażonych orzechów włoskich •sól •pieprz •zioła prowansalskie •szczypta imbiru •porządna szczypta gałki muszkatołowej Do podania •pieprz •świeża bazylia •oliwa •tarta dynia
Przygotowanie:
Podstawą tego przepisu jest mąka gryczana, która nada pierogom nietuzinkowego smaku. Na początku kroimy dynię w cienkie plastry i pieczemy pod folią w 180 stopniach przez około 30 minut do miękkości. Po upieczeniu, rozgniatamy ją widelcem i doprawiamy d smaku solą, pieprzem, imbirem i ziołami. Dodajemy orzechy oraz pokrojoną według uznania mozzarellę. Wszystko dokładnie mieszamy.
Na stolnicy przygotowujemy składniki na ciasto. Wysypujemy mąkę, wymieszaną z solą. W środku robimy miejsce i tam wbijamy jajko. Stopniowo dodajemy wodę i mąkę według potrzeby, cały czas zagniatając ciasto. Wałkujemy cienko i wykrawamy krążki szklanką. Na każdy krążek nakładamy odrobinę farszu i zlepiamy kolejne partie. Podsypujemy mąką i przykrywamy lnianą ściereczką.
Gotowe pierogi wrzucamy do gorącej wody i mieszamy delikatnie drewnianą łyżką, aby się nie posklejały. Gotujemy przez 2-3 minut, aż wypłyną. Podajemy z tartą dynią i świeżą bazylią oprószone pieprzem i skropione oliwą.
Tortilla de Patatas z warzywami:
Składniki:•średnie ziemniaki – 3 szt. •mąka pszenna – 2 łyżki •oliwa – 5 łyżek •średnia cebula – 1 szt. •czerwona papryka – ½ szt. •szparagi – 5 szt. •czosnek – 1 ząbek •pomidor – 1 szt. •zioła prowansalskie – ½ łyżeczki •jajka – 4 szt. •sól •pieprz •szczypiorek – 2 łyżki •ser feta – 2 łyżki •otręby pszenne do posypania
Do dekoracji: •mozzarella – 50 g •listki bazylii
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry. Podsmażamy na patelni na rozgrzanej oliwie z oliwek. Zmniejszamy ogień i smażymy około 10-15 minut, aż będą miękkie. Cebulę, paprykę i szparagi kroimy w kostkę. Czosnek siekamy drobno. Pomidora sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Resztę warzyw podsmażamy na osobnej patelni i przyprawiamy do smaku. Jajka ubijamy trzepaczką, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy szczypiorek, ziemniaki, warzywa, mąkę i drobno pokrojoną fetę. Całość mieszamy i wlewamy na patelnię. Smażymy pod przykryciem na małym ogniu.
Smacznego!
Płatki jaglane z jabłkiem:
Składniki:•płatki jaglane •Jabłko
Przygotowanie:
Płatki jaglane gotujemy na wodzie lub mleku - według uznania. Dodajemy starte jabłko, posypujemy cynamonem. Szybki, zdrowy obiad gotowy. Idealnie nadaje się do zabrania do pracy.
Smacznego!
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma bułka z kruszonkąIle kalorii ma feta light odtłuszczona
Ile kalorii ma ser feta
Przepis na kompot z pigwy na zimę
Pierogi ruskie kalorie 10 szt
Ile kalorii ma jajecznica z 5 jajek
Ile kalorii mają pierogi ruskie
Wersja do druku
Szukaj
Regeneracja i skuteczna ochrona - klucze do jesiennej pielęgnacji
W centrum jesiennej pielęgnacji jest skuteczna regeneracja i ochrona skóry. Eksperci wskazują, że niezastąpiona kombinacja składników ak
KASZA JAGLANA – SPRZYMIERZENIEC NASZEGO ZDROWIA I URODY
Jest lekkostrawna i dobrze przyswajalna. Obfituje w ważne witaminy i składniki mineralne: witaminę E, witaminy z grupy B, magnez i lecytynę. Dostarcza krzem
Miód – naturalny składnik w kosmetykach i pielęgnacji zdrowia
Miód od wieków jest ceniony nie tylko jako smaczny i zdrowy dodatek do diety, ale także jako potężny składnik w pielęgnacji urody i zdrowia.
25 października Dniem Kundelka
Dzień Kundelka przypada 25 października. To dla opiekunów psów kolejna okazja, by podziękować swoim pupilom za radość, którą wnoszą
Potęga dobrych nawyków – jak sprawić, by świat był czystszy i piękniejszy?
Odpowiedzi na to pytanie postanowiła udzielić firma Henkel poprzez akcję edukacyjną „Czystszy, piękniejszy świat zaczyna się od nas”, kt&oacu