Warzywa sezonowe - 3 pomysły na szybkie, letnie posiłki
Pierogi gryczane z mozzarellÄ… i dyniÄ…:
SkÅ‚adniki:•Ciasto •200g mÄ…ki gryczanej•80g mÄ…ki pszennej peÅ‚noziarnistej •80g mÄ…ki zwykÅ‚ej •sól •200ml wody •jajko
Farsz •1/16 Å›redniej •dojrzaÅ‚ej dyni•100-125g mozzarelli •garść uprażonych orzechów wÅ‚oskich •sól •pieprz •zioÅ‚a prowansalskie •szczypta imbiru •porzÄ…dna szczypta gaÅ‚ki muszkatoÅ‚owej Do podania •pieprz •Å›wieża bazylia •oliwa •tarta dynia
Przygotowanie:
PodstawÄ… tego przepisu jest mÄ…ka gryczana, która nada pierogom nietuzinkowego smaku. Na poczÄ…tku kroimy dyniÄ™ w cienkie plastry i pieczemy pod foliÄ… w 180 stopniach przez okoÅ‚o 30 minut do miÄ™kkoÅ›ci. Po upieczeniu, rozgniatamy jÄ… widelcem i doprawiamy d smaku solÄ…, pieprzem, imbirem i zioÅ‚ami. Dodajemy orzechy oraz pokrojonÄ… wedÅ‚ug uznania mozzarellÄ™. Wszystko dokÅ‚adnie mieszamy.
Na stolnicy przygotowujemy składniki na ciasto. Wysypujemy mąkę, wymieszaną z solą. W środku robimy miejsce i tam wbijamy jajko. Stopniowo dodajemy wodę i mąkę według potrzeby, cały czas zagniatając ciasto. Wałkujemy cienko i wykrawamy krążki szklanką. Na każdy krążek nakładamy odrobinę farszu i zlepiamy kolejne partie. Podsypujemy mąką i przykrywamy lnianą ściereczką.
Gotowe pierogi wrzucamy do gorÄ…cej wody i mieszamy delikatnie drewnianÄ… Å‚yżkÄ…, aby siÄ™ nie posklejaÅ‚y. Gotujemy przez 2-3 minut, aż wypÅ‚ynÄ…. Podajemy z tartÄ… dyniÄ… i Å›wieżą bazyliÄ… oprószone pieprzem i skropione oliwÄ….
Tortilla de Patatas z warzywami:
SkÅ‚adniki:•Å›rednie ziemniaki – 3 szt. •mÄ…ka pszenna – 2 Å‚yżki •oliwa – 5 Å‚yżek •Å›rednia cebula – 1 szt. •czerwona papryka – ½ szt. •szparagi – 5 szt. •czosnek – 1 zÄ…bek •pomidor – 1 szt. •zioÅ‚a prowansalskie – ½ Å‚yżeczki •jajka – 4 szt. •sól •pieprz •szczypiorek – 2 Å‚yżki •ser feta – 2 Å‚yżki •otrÄ™by pszenne do posypania
Do dekoracji: •mozzarella – 50 g •listki bazylii
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry. Podsmażamy na patelni na rozgrzanej oliwie z oliwek. Zmniejszamy ogieÅ„ i smażymy okoÅ‚o 10-15 minut, aż bÄ™dÄ… miÄ™kkie. CebulÄ™, paprykÄ™ i szparagi kroimy w kostkÄ™. Czosnek siekamy drobno. Pomidora sparzamy wrzÄ…tkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkÄ™. ResztÄ™ warzyw podsmażamy na osobnej patelni i przyprawiamy do smaku. Jajka ubijamy trzepaczkÄ…, doprawiamy solÄ… i pieprzem. Dodajemy szczypiorek, ziemniaki, warzywa, mÄ…kÄ™ i drobno pokrojonÄ… fetÄ™. CaÅ‚ość mieszamy i wlewamy na patelniÄ™. Smażymy pod przykryciem na maÅ‚ym ogniu.
Smacznego!
Płatki jaglane z jabłkiem:
SkÅ‚adniki:•pÅ‚atki jaglane •JabÅ‚ko
Przygotowanie:
Płatki jaglane gotujemy na wodzie lub mleku - według uznania. Dodajemy starte jabłko, posypujemy cynamonem. Szybki, zdrowy obiad gotowy. Idealnie nadaje się do zabrania do pracy.
Smacznego!
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma bułka z kruszonkąIle kalorii ma feta light odtłuszczona
Ile kalorii ma ser feta
Przepis na kompot z pigwy na zimÄ™
Pierogi ruskie kalorie 10 szt
Ile kalorii ma jajecznica z 5 jajek
Ile kalorii majÄ… pierogi ruskie
Wersja do druku
Szukaj
Co powinnaś wiedzieć o ochronie przeciwsłonecznej? 3 fakty na temat SPF
Czego potrzebuje skóra wiosnÄ… i latem? Zdecydowanie nawilżenia i regeneracji, ale także bardzo skutecznej ochrony przeciwsÅ‚onecznej. Kosmetolodzy wsk
Jakie gadżety reklamowe na targi?
Targi handlowe stanowią istotną platformę dla firm, aby promować swoje produkty i usługi, nawiązywać kontakty biznesowe oraz budować swoją markę. Jedn
Glinka kosmetyczna - dlaczego warto wykorzystywać ten składnik?
Glinki kosmetyczne, stosowane już w starożytnoÅ›ci, zapewniaÅ‚y piÄ™knÄ… skórÄ™ i gÅ‚adkie ciaÅ‚o zarówno kobietom, jak i mężczyznom. W skÅ‚adzie znajdujÄ
Produkty Danio – rozkoszna kremowość w kubeczku, saszetce lub butelce
Coraz wiÄ™cej osób zwraca uwagÄ™ nie tylko na smak, ale również na jakość i wartość odżywczÄ… produktów spożywczych. Producenci żyw
Medycyna estetyczna - poznaj kilka przykładowych zabiegów
Dla niektórych osób wyglÄ…d zewnÄ™trzny odgrywa znaczÄ…cÄ… rolÄ™ w życiu spoÅ‚ecznym oraz zawodowym. Dążenie do ideaÅ‚u piÄ™kna skÅ‚ania wiele