Czy pasztet może stanowić gÅ‚ówny skÅ‚adnik kulinarny wieczornego przyjÄ™cia? Jak najbardziej, wystarczy tylko odrobinÄ™ kreatywnoÅ›ci w przygotowaniu przystawek i dobrej jakoÅ›ci produkty. Smaczne przekÄ…ski w postaci niewielkich kanapeczek, Å›wieże soki i patera z owocami to przepis na udany i zdrowy posiÅ‚ek.


Dlaczego warto wybrać drób?

W przeciwieństwie do mięsa wieprzowego, drób zawiera bardzo mało nasyconych kwasów tłuszczowych (pięć razy mniej niż w przypadku świniny i dwa razy mniej niż w wołowinie), duże ilości wysoko przyswajalnego białka, cynk, potas, magnez oraz witaminy z grupy B, która jest odpowiedzialna za odporność organizmu i prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Mięso z drobiu jest wskazane nie tylko dla osób dbających o linię i dla małych dzieci, ale osób starszych i mających problemy żołądkowe. Delikatne mięso oraz bardzo niska zawartość tłuszczu nie podrażnia układu pokarmowego i jest wyjątkowo lekkostrawne.

Osobom, którym jest ciężko zrezygnować z jedzenia wieprzowiny, zaleca się spożywanie pasztetu drobiowo-wieprzowego (np. Drosed), który zachowuje tradycyjne walory smakowe, jednocześnie zawierając znacznie mniej niezdrowego tłuszczu. Z kolei dla dzieci, które często lubią jeść słodkie potrawy, można podawać uparowane mięso z owocowymi musami (na przykład z sosem z jabłek, śliwek i gruszek), które podkreślą delikatny smak kurczaka.

Zaskocz wszystkich barwnymi przekÄ…skami!

Niestety, w Polsce drób stanowi zaledwie jednÄ… czwartÄ… spożywanego miÄ™sa. Warto zmienić swoje nawyki żywieniowe, wprowadzajÄ…c stopniowo do diety jego wiÄ™ksze iloÅ›ci. Jak to zrobić? PamiÄ™tajmy, że drób to nie tylko pieczone lub smażone kurczaki, ale także pyszny pasztet z kurczaka i gotowane na parze filety z indyka. Jak przemycić je do codziennego menu, by przekonaÅ‚y siÄ™ do nich zarówno mężczyźni, jak i dzieci? Najlepiej przy pomocy pysznych kanapeczek z warzywami i różnymi pasztetami (na rynku można znaleźć zarówno pasztet drobiowy, jak i z dodatkiem wieprzowiny). Jak je wykonać? Kromki tostowego pieczywa należy posmarować pasztetem, a na wierzch poÅ‚ożyć pokrojone w kawaÅ‚ki pomidorki, saÅ‚atÄ™, ogórki, rzodkiewki i kolorowÄ… paprykÄ™.CaÅ‚ość przekroić na pół i delikatnie posypać parmezanem lub innych twardym i startym na tarce o drobnych oczkach serem. Można je serwować zarówno domownikom, jak i podawać w trakcie rodzinnych uroczystoÅ›ci. Taki przygotowane szybkie przekÄ…ski sÄ… nie tylko zdrowe, ale i bardzo smaczne. 


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Filet z indyka gotowany kcal
Skrzydło z indyka pieczone kalorie
Koc we?niany, gdzie kupi

Wersja do druku