Pasztet na talerzu
Czy pasztet może stanowić gÅ‚ówny skÅ‚adnik kulinarny wieczornego przyjÄ™cia? Jak najbardziej, wystarczy tylko odrobinÄ™ kreatywnoÅ›ci w przygotowaniu przystawek i dobrej jakoÅ›ci produkty. Smaczne przekÄ…ski w postaci niewielkich kanapeczek, Å›wieże soki i patera z owocami to przepis na udany i zdrowy posiÅ‚ek.
Dlaczego warto wybrać drób?
W przeciwieństwie do mięsa wieprzowego, drób zawiera bardzo mało nasyconych kwasów tłuszczowych (pięć razy mniej niż w przypadku świniny i dwa razy mniej niż w wołowinie), duże ilości wysoko przyswajalnego białka, cynk, potas, magnez oraz witaminy z grupy B, która jest odpowiedzialna za odporność organizmu i prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Mięso z drobiu jest wskazane nie tylko dla osób dbających o linię i dla małych dzieci, ale osób starszych i mających problemy żołądkowe. Delikatne mięso oraz bardzo niska zawartość tłuszczu nie podrażnia układu pokarmowego i jest wyjątkowo lekkostrawne.
Osobom, którym jest ciężko zrezygnować z jedzenia wieprzowiny, zaleca się spożywanie pasztetu drobiowo-wieprzowego (np. Drosed), który zachowuje tradycyjne walory smakowe, jednocześnie zawierając znacznie mniej niezdrowego tłuszczu. Z kolei dla dzieci, które często lubią jeść słodkie potrawy, można podawać uparowane mięso z owocowymi musami (na przykład z sosem z jabłek, śliwek i gruszek), które podkreślą delikatny smak kurczaka.
Zaskocz wszystkich barwnymi przekÄ…skami!
Niestety, w Polsce drób stanowi zaledwie jedną czwartą spożywanego mięsa. Warto zmienić swoje nawyki żywieniowe, wprowadzając stopniowo do diety jego większe ilości. Jak to zrobić? Pamiętajmy, że drób to nie tylko pieczone lub smażone kurczaki, ale także pyszny pasztet z kurczaka i gotowane na parze filety z indyka. Jak przemycić je do codziennego menu, by przekonały się do nich zarówno mężczyźni, jak i dzieci? Najlepiej przy pomocy pysznych kanapeczek z warzywami i różnymi pasztetami (na rynku można znaleźć zarówno pasztet drobiowy, jak i z dodatkiem wieprzowiny). Jak je wykonać? Kromki tostowego pieczywa należy posmarować pasztetem, a na wierzch położyć pokrojone w kawałki pomidorki, sałatę, ogórki, rzodkiewki i kolorową paprykę.Całość przekroić na pół i delikatnie posypać parmezanem lub innych twardym i startym na tarce o drobnych oczkach serem. Można je serwować zarówno domownikom, jak i podawać w trakcie rodzinnych uroczystości. Taki przygotowane szybkie przekąski są nie tylko zdrowe, ale i bardzo smaczne.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Filet z indyka gotowany kcalSkrzydło z indyka pieczone kalorie
Koc we?niany, gdzie kupi
Wersja do druku
Szukaj
Co powinnaś wiedzieć o ochronie przeciwsłonecznej? 3 fakty na temat SPF
Czego potrzebuje skóra wiosnÄ… i latem? Zdecydowanie nawilżenia i regeneracji, ale także bardzo skutecznej ochrony przeciwsÅ‚onecznej. Kosmetolodzy wsk
Jakie gadżety reklamowe na targi?
Targi handlowe stanowią istotną platformę dla firm, aby promować swoje produkty i usługi, nawiązywać kontakty biznesowe oraz budować swoją markę. Jedn
Glinka kosmetyczna - dlaczego warto wykorzystywać ten składnik?
Glinki kosmetyczne, stosowane już w starożytnoÅ›ci, zapewniaÅ‚y piÄ™knÄ… skórÄ™ i gÅ‚adkie ciaÅ‚o zarówno kobietom, jak i mężczyznom. W skÅ‚adzie znajdujÄ
Produkty Danio – rozkoszna kremowość w kubeczku, saszetce lub butelce
Coraz wiÄ™cej osób zwraca uwagÄ™ nie tylko na smak, ale również na jakość i wartość odżywczÄ… produktów spożywczych. Producenci żyw
Medycyna estetyczna - poznaj kilka przykładowych zabiegów
Dla niektórych osób wyglÄ…d zewnÄ™trzny odgrywa znaczÄ…cÄ… rolÄ™ w życiu spoÅ‚ecznym oraz zawodowym. Dążenie do ideaÅ‚u piÄ™kna skÅ‚ania wiele