Marcepan, czyli masa powstała ze zmielonych i prażonych migdałów z dodatkiem cukru, jest bardzo popularnym składnikiem ciast oraz innych słodkości. Dzięki swojej plastyczności marcepan jest też często używany do wytwarzania dekoracji, które potem można bez obaw zjeść.
Marcepan sprawia, że ciasto z jego dodatkiem nie jest suche, za to jest bardzo słodkie i pyszne.

Ciasto marcepanowo-żurawinowe
Składniki do przygotowania ok. 16 kawałków:
200 g miękkiego masła lub margaryny
100 g miękkiego marcepana
150 g drobnego cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej
4 jajka
Szczypta soli
125 g mÄ…ki
125 g mÄ…ki kukurydzianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g suszonych żurawin + 1 łyżeczka mąki
Dodatkowo:
Sok z 1 pomarańczy
2 łyżki stołowe cukru
2 łyżki stołowe rumu
Cukier puder do posypania

Przygotowanie:
1.    MasÅ‚o lub margarynÄ™ rozetrzeć w misce na kremowÄ… masÄ™. Marcepan pokroić na maÅ‚e kawaÅ‚ki i wraz z cukrem, cukrem waniliowym, skórkÄ… pomaraÅ„czowÄ…, jajkami i solÄ… stopniowo dodawać do masÅ‚a. Ucierać przez 6-8 minut aż do uzyskania kremowej masy.
2.    MÄ…kÄ™ zmieszać z mÄ…kÄ… kukurydzianÄ… i proszkiem do pieczenia, a nastÄ™pnie dodać do kremowej masy. Mieszać do uzyskania jednolitej masy. Dodać żurawiny i wymieszać.
3.    Ciasto wÅ‚ożyć do natÅ‚uszczonej podÅ‚użnej formy (ok. 28-30 cm). Piec w temperaturze 175°C (termoobieg: 155°C) przez ok. 90 minut. Przykryć ciasto, żeby siÄ™ zbyt mocno nie zarumieniÅ‚o.
4.    Sok pomaraÅ„czowy z cukrem gotować przez 3-5 minut na wolnym ogniu. Dodać rum. Polać upieczone, gorÄ…ce ciasto syropem pomaraÅ„czowym. Pozostawić do ostygniÄ™cia i zawinąć w foliÄ™ aluminiowÄ…. Odstawić na 1-2 dni. Posypać cukrem pudrem.

Czas przygotowania: ok. 2 godziny

Wartości odżywcze na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 275 kcal / 1151 kJ
Białko: 3,5 g
TÅ‚uszcz: 14,3 g
Węglowodany: 33 g

Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma kawa z cukrem
Ile kalorii ma jajko
Ile kalorii ma wino czerwone
Ile kalorii ma wino białe słodkie
Ile kalorii ma jajko gotowane

Wersja do druku