Pogoda za oknem nie nastraja zbyt optymistycznie, więc czemu by nie przekąsić czegoś na poprawę humoru? To typowe pytanie dla obecnej pory roku, dlatego bez pilnowania się możemy do wiosny solidnie przytyć, a nawet pogorszyć stan zdrowia.

Jesienią dotyka nas senność, łatwiej się rozdrażniamy i zdecydowanie więcej czasu zajmują nam codzienne obowiązki. Energia, która wcześniej pozytywnie nakręcała nas do pracy, teraz ulatuje z błahych powodów. Dla zabicia czasu i doładowania baterii zaczynamy jeść. Masa ciała rośnie proporcjonalnie do ilości ubrań, którą musimy na siebie włożyć. Paradoksalnie jest nam na rękę, że nie musimy pokazywać ciała, z którego jeszcze latem byliśmy bardziej niż zadowoleni. Dlaczego tak się dzieje? Przecież nie jemy więcej niż w latem, a jednak to wszystko mimowolnie się odkłada.
,,W okresach jesienno-zimowych w sposób naturalny spada nasza odporność, a brak słońca i obniżona temperatura wzmagają głód. To reakcja organizmu, której nie należy lekceważyć,
a wrÄ™cz powinno siÄ™ jej podporzÄ…dkować. Obawa przed wysokokalorycznymi produktami to jedno, ale nie dostarczajÄ…c odpowiednich produktów do organizmu zwiÄ™kszamy prawdopodobieÅ„stwo przeziÄ™bienia albo nawet grypy” - ocenia Marcin Sipa, współwÅ‚aÅ›ciciel ZPC Brześć, producenta zdrowej polskiej żywnoÅ›ci.

Złoty środek
Nie chodzi tu bynajmniej o zapychanie się batonami, żelkami i całą gamą niezdrowych, chemicznych tworów, które powodują tycie. Warto spróbować czegoś równie kalorycznego
i sycącego, ale zarazem bez chemicznych dodatków. Jesienią oraz zimą, utrzymywanie stałej porcji energii jest niezbędne. Posiłek nie kończy się na jednym lub dwóch daniach, bo szybko nachodzi nas ochota na przekąskę. Warto wtedy sięgnąć po żywność, która dostarczy energii, ale nie zaszkodzi zdrowiu. Do kawy lub herbaty w jesiennej wieczory nadaje się słomka ptysiowa. Nie jest przeraźliwie słodka, małe kawałki ułatwiają spożycie i dzielenie się nią wraz z przyjaciółmi. Jedzenie jej przypomina spożywanie winogron, nie zauważamy kiedy się kończą i ze zdziwieniem otwieramy puste opakowanie.

Skład produktu? Nie znam się
OddzielnÄ… sprawÄ… jest to z czego skÅ‚adajÄ… siÄ™ smakoÅ‚yki, którymi w jesienne wieczory zajadamy siÄ™ bez opanowania. Sztuczne barwniki i konserwanty które w ogromnych iloÅ›ciach wystÄ™pujÄ… we wszystkim co spożywamy majÄ… sprawić, że produkt bÄ™dzie korzystniej wyglÄ…daÅ‚, lepiej smakowaÅ‚ i postoi dÅ‚użej. „Warto zapoznać siÄ™ z treÅ›ciÄ… etykiety produktu. JeÅ›li znajdziemy tam literkÄ™ E i trzy cyfry to znak ostrzegawczy. OczywiÅ›cie nie każdy z nich jest równie szkodliwy. Część okreÅ›la barwniki, część utleniacze, konserwanty lub inne substancje stabilizujÄ…ce, zapachowe. Zawsze sÄ… to jednak substancje chemiczne, które wpÅ‚ywajÄ… na nasz organizm” - mówi Marcin Sipa, współwÅ‚aÅ›ciciel ZPC Brześć.

Proste rozwiÄ…zanie
Gdy już prześledzimy produkt pod kątem zawartości substancji konserwujących dochodzimy
do wniosku, że trudno znaleźć takie, które z jakichś przyczyn nie są wspomagane chemicznie.
Nie znaczy to, że takie wyroby nie istniejÄ… – wrÄ™cz przeciwnie, i można swobodnie zaopatrzyć siÄ™ w nie na jesieÅ„ oraz zimÄ™. Zamiast kupować gotowÄ… zupkÄ™ lepiej postarać siÄ™ o naturalne skÅ‚adniki i samemu zgotować sobie pyszny posiÅ‚ek. Co w momencie, gdy nie mamy na to czasu, a przychodzi ochota np. na coÅ› sÅ‚odkiego i pożywnego? Kupmy produkt, do którego bÄ™dziemy mieli pewność, że jest zrobiony z naturalnych skÅ‚adników i bez dodatków chemicznych. Taki, którym poczÄ™stujemy goÅ›ci przygotowujÄ…c ciepÅ‚Ä… rozgrzewajÄ…cÄ… herbatÄ™ lub kawÄ™. Smaczny, syty i zdrowy.


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma kawa z cukrem
Ile kalorii ma wino czerwone
Ile kalorii ma wino białe słodkie
Jak wybra? ekspres do kawy

Wersja do druku