Dla amatorów świeżych grzybów wakacje to początek naprawdę smacznego okresu! Już teraz można bowiem liczyć na obfite zbiory pospolitych, ale jakże przez nas uwielbianych kurek. Pojawiają się też pierwsze grzyby rurkowe, w tym wyborne maślaki. Menu po wakacyjnym grzybobraniu proponuje szef kuchni Knorr, Piotr Murawski!


Kurki – arystokraci wśród grzybów
Pieprznik jadalny, zwany pospolicie kurką, to prawdziwy arystokrata wśród grzybów. Przez smakoszy traktowany jest po królewsku ze względu na wspaniały, zdecydowany smak, delikatny zapach i mnogość zastosowań w kuchni. Jak opowiada Piotr Murawski, szef kuchni Knorr, kurki można przyrządzać na bardzo wiele sposobów – świeże będą doskonałe do smażenia i gotowania (choć wtedy trzeba uważać, by nie stały się gorzkawe). Kurki będą smakować znakomicie w dziesiątkach różnych potraw.
Szef kuchni Knorr, Piotr Murawski, poleca przyrządzać z kurek zupy – w tym zastosowaniu ich wyborny smak jest wyraźny i zapewnia intensywny aromat potraw. „Aby zupa była naprawdę aromatyczna z pełnią grzybowego smaku, powinniśmy jej przygotowanie zacząć od ugotowania wywaru, a grzyby najlepiej dodać już w ostatniej fazie gotowania. Dla wzmocnienia smaku można też grzyby podsmażyć tuż przed dodaniem do garnka”, radzi ekspert.
Także sos kurkowy to prawdziwe kulinarne delicje! Będzie doskonałym dodatkiem do mięs smażonych, pieczonych czy grillowanych. Pasuje do wołowiny, wieprzowiny i dziczyzny. Sos z kurek warto także wypróbować do pieczonego pstrąga.
Domowymi rarytasami mogą okazać się ponadto kurki po prostu lekko podsmażone na maśle lub jajecznica z kurkami. Grzyby te można również stosować jako dodatek do dań makaronowych, jak

Tagliatelle z kurkami i cukinią

Składniki:
makaron Tagiatele - 400 gramów
parmezan - 100 gramów
czerwona ostra papryka - 1 sztuka
bazylia - 100 gramów
szalotka - 3 sztuki
szałwia - 20 gramów
oliwa z oliwek - 50 mililitrów
ząbek czosnku - 2 sztuki
śmietana 18% - 200 mililitrów
pomidorki malinowe - 100 gramów
cukinia - 100 gramów
cytryna - 1 sztuka
świeże kurki - 200 gramów

Sposób przygotowania:

Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie na sposób al dente.
Kurki oczyść z ziemi, umyj, pokrój w ćwiartki szalotkę, cukinię pokrój w półplasterki, pomidorki przekrój na pół.
Rozdrobnij czosnek i ostra paprykę. Podsmaż ją na złoty kolor na oliwie z oliwek, dodaj cebulę grzyby i cukinię. Smaż wszystko razem około 10 minut, dodaj pomidorki malinowe, śmietanę i kostkę bulionową grzybową Knorr.
Całość gotuj jeszcze około 5 minut, dodaj makaron i posiekane zioła. Makaron dopraw do smaku solą, świeżo rozgniecionym piprzem i sokiem z cytryny. Wszystko razem dokładnie wymieszaj i rozłóż na talerze.
Makaron podawaj posypany parmezanem.

Maślaki – na aromatyczne zupy
Już w lipcu w naszych koszykach podczas grzybobrania mają szansę znaleźć się również maślaki. Charakteryzują się lepką skórką pokrytą śluzem, którą najlepiej obrać przed dalszym wykorzystaniem tych grzybów w kuchni.
Piotr Murawski, szef kuchni Knorr, poleca maślaki głównie do gotowania – gwarantują zupie intensywny grzybowy smak. Dlatego też warto dodawać je niekoniecznie tylko do zup grzybowych, ale także warzywnych – nawet ich niewielka ilość powoduje podbicie smaku. „Ważne, by używać grzybów świeżych – choć teraz dzięki mrożeniu możemy je wykorzystywać w kuchni cały rok, to jednak po rozmrożeniu tracą one niemal połowę ze swojego pierwotnego smaku”, radzi ekspert.
Uwielbiamy także maślaki duszone, np. w śmietanie, oraz podsmażane z cebulą. Znakomicie smakuje ponadto sos grzybowy przyrządzony na ich bazie.  
Oto propozycjaszefa kuchni Knorr -

Zupa z maślaków
Składniki:
woda - 1.5 litrów
śmietana - 0.5 szklanki
zupa grzybowa Knorr
natka pietruszki (posiekana)
bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka
tłuszcz do smażenia
mrożone maślaki - 50 dekagramów
pieprz czarny
soja - 10 dekagramów
papryka mielona
makaron drobny - 5 dekagramów
majeranek
cebula - 5 dekagramów
tymianek
mąka pszenna - 2 dekagramy

Sposób przygotowania:
Grzyby rozmroź, pokrój w paski i usmaż. Soję namocz w wodzie (przez 2 godziny)
Soję ugotuj w wywarze z wody i kostki Bulion na włoszczyźnie Knorr.
Dodaj pod koniec gotowania makaron.
Połącz z grzybami i śmietaną, dopraw do smaku pieprzem, papryką, majerankiem i tymiankiem.
zupę grzybową knorr dodaj do garnka. Gotuj 10 minut. Zupę z maślaków podawaj posypaną natką pietruszki.

Inspiracje na potrawy z grzybów znajdziecie na www.przepisy.pl oraz na profilu na Facebooku https://www.facebook.com/przepisypl lub w postaci wideo na kanale „Przepisy.pl” na You Tube https://www.youtube.com/user/codzisnaobiad. Przepisy są również dostępne za pośrednictwem bezpłatnej aplikacji mobilnej Przepisy.pl.




Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii mają grzyby smażone
Ile kalorii ma bułka z kruszonką
Ile kalorii ma żurek
Ile kalorii ma cukinia marynowana
Łyżka parmezanu kcal
Cukinia gotowana kcal
Zioła na wątrobę

Wersja do druku