Wegetarianizm a pełnowartościowe białko
Apoteoza białka jako takiego ma swoje korzenie w początkach XX wieku, gdzie powszechne było twierdzenie, że duże ilości mięsa zapewniają dobre zdrowie, a białko pochodzenia odzwierzęcego miało być receptą na problem niedożywienia dzieci w krajach Trzeciego Świata. Boom nastąpił w latach 60., gdy ONZ ogłosiła w jednym ze swoich raportów światowy niedobór białka i przystąpiła do realizacji globalnej strategii w celu zawrócenia postępowania kryzysu białkowego. Intensywne badania nad wpływem białka odzwierzęcego i roślinnego na organizm człowieka doprowadziły jednak do zmiany stanowiska w tej kwestii już niecałą dekadę później, gdy okazało się, że większość podstawowych produktów spożywanych w codziennej diecie zawiera wystarczającą ilość tego budulca i całkowicie zaspokaja nasze potrzeby.
A co z jakością białka?
Składnikiem budulcowym białka są aminokwasy, niezbędne dla prawidłowego rozwoju organizmu. Część z nich potrafimy wytworzyć sami, pozostałe (tzw. aminokwasy egzogenne) musimy dostarczyć wraz z pożywieniem. Poszczególne produkty zawierają różne kombinacje występujących w nich aminokwasów, różnią się także ich ilością. Białko odzwierzęce cechuje się występowaniem prawie wszystkich aminokwasów egzogennych (z wyjątkiem jednego), stąd przekonanie, że jest to białko pełnowartościowe (podobny skład aminokwasowy ma np. soja). Nie należy jednak zapominać, że poza pożądanymi aminokwasami mięso kryje w sobie także niebezpieczne tłuszcze i związki chemiczne, zwiększające ryzyko nowotworów, miażdżycy i cukrzycy typu II, białko pochodzenia zwierzęcego jest również gorzej przyswajalne.
Wszystkie aminokwasy egzogenne wystÄ™pujÄ… również w biaÅ‚ku roÅ›linnym, sÄ… jednak mniej skoncentrowane (co minimalizuje ryzyko zbyt dużego spożycia biaÅ‚ka – stan ten jest niepożądany z perspektywy równowagi organizmu) i zazwyczaj jednego lub dwóch zawierajÄ… mniej. BiorÄ…c jednak pod uwagÄ™, że wegetarianie i weganie spożywajÄ… duże iloÅ›ci zróżnicowanych zbóż, roÅ›lin strÄ…czkowych, orzechów, nasion i warzyw, nie istnieje obawa, że czegokolwiek w tak skomponowanej diecie brakuje. PoÅ‚Ä…czenie bowiem nasion strÄ…czkowych lub orzechów z produktami zbożowymi dostarczajÄ… organizmowi peÅ‚nowartoÅ›ciowe biaÅ‚ko.
Bardzo dobrym źródÅ‚em wysokowartoÅ›ciowego biaÅ‚ka roÅ›linnego sÄ… produkty sojowe (tofu, mleko sojowe, pasztety sojowe itd.), a także fasolka, cieciorka, soczewica, orzechy i nasiona (pestki dyni, sezam), brÄ…zowy ryż, peÅ‚noziarnisty makaron i peÅ‚noziarniste pieczywo– mówi PaweÅ‚ Skrzypczak prezes firmy Primavika, specjalizujÄ…cej siÄ™ w produkcji zdrowej żywnoÅ›ci oraz produktów dla wegetarian i wegan. Podczas każdego posiÅ‚ku komponowanego w zgodzie z zasadami diety wegetariaÅ„skiej, np. poprzez poÅ‚Ä…czenie fasoli z ryżem czy MasÅ‚a orzechowego Primaviki z chlebem razowym nastÄ™puje uzupeÅ‚nianie siÄ™ aminokwasów, na zasadzie podobnej do ukÅ‚adania puzzli. Wbrew pozorom, nie jest to skomplikowane, możliwoÅ›ci jest bowiem mnóstwo – brÄ…zowy ryż z bitkami wegetariaÅ„skimi, pasztety z soczewicy, cieciorki lub soi z chlebem razowym czy peÅ‚noziarnisty makaron z cieciorkÄ… w pomidorach – wszystko oczywiÅ›cie okraszone Å›wieżą surówkÄ… – to tylko kilka przykÅ‚adów. W ten wÅ‚aÅ›nie sposób wegetarianie i weganie otrzymujÄ… wszystkie niezbÄ™dne skÅ‚adniki budulcowe peÅ‚nowartoÅ›ciowego biaÅ‚ka – dodaje.
Do niedawna uważano, że czÅ‚owiek powinien spożywać min. 60-80 g biaÅ‚ka dziennie. Dzisiaj już wiemy, że jego nadmiar zwiÄ™ksza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, nowotworów oraz zaburzeÅ„ pracy nerek. Uznaje siÄ™, że optymalna dieta zawiera 0,47g biaÅ‚ka dziennie na każdy kilogram masy ciaÅ‚a – najlepiej pochodzenia roÅ›linnego.
Białko jest jedną z podstawowych substancji odżywczych. Nie może być jednak spożywane na zapas, nie magazynuje się bowiem w organizmie człowieka. Należy dostarczać go codziennie na nowo i dbać aby było z dobrego źródła i pełnowartościowe.
www.primavika.pl
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma tofuIle kalorii ma fasolka po bretońsku
ci??a
Wersja do druku
Szukaj
Co powinnaś wiedzieć o ochronie przeciwsłonecznej? 3 fakty na temat SPF
Czego potrzebuje skóra wiosnÄ… i latem? Zdecydowanie nawilżenia i regeneracji, ale także bardzo skutecznej ochrony przeciwsÅ‚onecznej. Kosmetolodzy wsk
Jakie gadżety reklamowe na targi?
Targi handlowe stanowią istotną platformę dla firm, aby promować swoje produkty i usługi, nawiązywać kontakty biznesowe oraz budować swoją markę. Jedn
Glinka kosmetyczna - dlaczego warto wykorzystywać ten składnik?
Glinki kosmetyczne, stosowane już w starożytnoÅ›ci, zapewniaÅ‚y piÄ™knÄ… skórÄ™ i gÅ‚adkie ciaÅ‚o zarówno kobietom, jak i mężczyznom. W skÅ‚adzie znajdujÄ
Produkty Danio – rozkoszna kremowość w kubeczku, saszetce lub butelce
Coraz wiÄ™cej osób zwraca uwagÄ™ nie tylko na smak, ale również na jakość i wartość odżywczÄ… produktów spożywczych. Producenci żyw
Medycyna estetyczna - poznaj kilka przykładowych zabiegów
Dla niektórych osób wyglÄ…d zewnÄ™trzny odgrywa znaczÄ…cÄ… rolÄ™ w życiu spoÅ‚ecznym oraz zawodowym. Dążenie do ideaÅ‚u piÄ™kna skÅ‚ania wiele