Dieta w ciąży - co jeść a czego unikać?

1. Dieta w czasie ciąży - dlaczego jest ważna?
2. Dieta w ciąży co jeść a czego unikać
3. Jakie składniki odżywcze są ważne w diecie dla ciężarnej?
Dieta w czasie ciąży - dlaczego jest ważna?
Ciąża to wyjątkowy czas w życiu kobiety, w którym jest ona odpowiedzialna nie tylko za siebie, ale również za dziecko, które nosi pod sercem. Dlatego prawidłowe i zbilansowane odżywianie się w okresie ciąży jest tak ważne - od tego, co jemy lub czego sobie odmówimy zależy nie tylko nasze zdrowie i dobre samopoczucie, ale również zdrowie naszego malucha. Z tego powodu warto zwrócić uwagę na to, co kładziemy na talerz, a w razie potrzeby nie wahajmy się skorzystać z pomocy dietetyka. Jeżeli poważnie zastanawiamy się nad jakością i dostępnością składników mineralnych w ogólnodostępnych produktach, zawsze możemy spróbować własnych sił na przykład w pieczeniu chleba czy przygotowywaniu przetworów.
Dieta w ciąży co jeść a czego unikać
Zbilansowana i bogata w minerały dieta jest kluczowa dla prawidłowego rozwoju płodu. Powinniśmy więc zadbać o to, by jeść w ciąży dużo warzyw i owoców, a także produkty bogate w białko i wysokiej jakości zdrowe tłuszcze. Z drugiej strony powinniśmy kategorycznie unikać żywności wysoce przetworzonej, zawierającej duże ilości cukru i tłuszczu, fast foodów oraz wszelkiego rodzaju alkoholi. Złym pomysłem jest również spożywanie takich rzeczy, jak sery pleśniowe, surowe mięso i surowe jajka. Warto ograniczyć także orzeszki ziemne oraz napoje typu kawa lub mocna herbata - zamiast nich zdrowszym wyborem będzie kawa zbożowa. Wartościowymi produktami będą także otręby pszenne, chude mięso, kasze, rośliny strączkowe czy pieczywo pełnoziarniste i inne produkty zbożowe. Jeżeli chcemy samodzielnie wypiekać to ostatnie, będzie nam potrzebna wysokiej jakości mąka chlebowa.
Jakie składniki odżywcze są ważne w diecie dla ciężarnej?
Żywienie kobiet w trakcie ciąży może nieco zmieniać się wraz z kolejnymi trymestrami, chociaż nie są to duże różnice. Już od samego początku powinniśmy zadbać o dostarczenie do organizmu odpowiedniej ilości witamin A, C, D, E oraz tych z grupy B. W diecie ciężarnej nie może zabraknąć również żelaza, cynku, jodu oraz innych ważnych pierwiastków. Wraz z rozwojem płodu odczujemy również wzrost zapotrzebowania na energię, co przekłada się większe spożycie tłuszczów i białek, a także produktów dostarczających nam dużo energii.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
dietaWersja do druku
Szukaj
Rollupy reklamowe - jakie mają zalety i gdzie się sprawdzają?
Każda firma w obecnych czasach wie, że marketing jest podstawą do rozwoju i jednocześnie efektywnego istnienia biznesu. Nie da się ukryć, że możliwości
Skuteczność antykoncepcji awaryjnej
Metody antykoncepcji i ich skuteczność to jedna z największych wątpliwości, z jakimi szczególnie młode kobiety zwracają się do swoich lekarzy gin
Odmień swoją przestrzeń - sięgnij po nowoczesne dywany!
Nowy sezon z reguły wiąże się z większą energią do działania. To z kolei może obudzić w wielu z nas dążenia do zmiany dotychczasowego wystroju wnęt
Czy probiotyki pomagają w odchudzaniu?
W internecie można znaleźć wiele treści mówiących o tym, że probiotyki mogą pomóc w procesie utraty zbędnych kilogramów. Czy rzeczy
Czy faktycznie trzeba bać się gastroskopii?
Ze wszystkich możliwych badań można bez problemu wyróżnić takie, którego obawiają się wszyscy pacjenci – jest to gastroskopia. Powsze