Dieta w ciąży - co jeść a czego unikać?
1. Dieta w czasie ciąży - dlaczego jest ważna?
2. Dieta w ciąży co jeść a czego unikać
3. Jakie składniki odżywcze są ważne w diecie dla ciężarnej?
Dieta w czasie ciąży - dlaczego jest ważna?
Ciąża to wyjątkowy czas w życiu kobiety, w którym jest ona odpowiedzialna nie tylko za siebie, ale również za dziecko, które nosi pod sercem. Dlatego prawidłowe i zbilansowane odżywianie się w okresie ciąży jest tak ważne - od tego, co jemy lub czego sobie odmówimy zależy nie tylko nasze zdrowie i dobre samopoczucie, ale również zdrowie naszego malucha. Z tego powodu warto zwrócić uwagę na to, co kładziemy na talerz, a w razie potrzeby nie wahajmy się skorzystać z pomocy dietetyka. Jeżeli poważnie zastanawiamy się nad jakością i dostępnością składników mineralnych w ogólnodostępnych produktach, zawsze możemy spróbować własnych sił na przykład w pieczeniu chleba czy przygotowywaniu przetworów.
Dieta w ciąży co jeść a czego unikać
Zbilansowana i bogata w minerały dieta jest kluczowa dla prawidłowego rozwoju płodu. Powinniśmy więc zadbać o to, by jeść w ciąży dużo warzyw i owoców, a także produkty bogate w białko i wysokiej jakości zdrowe tłuszcze. Z drugiej strony powinniśmy kategorycznie unikać żywności wysoce przetworzonej, zawierającej duże ilości cukru i tłuszczu, fast foodów oraz wszelkiego rodzaju alkoholi. Złym pomysłem jest również spożywanie takich rzeczy, jak sery pleśniowe, surowe mięso i surowe jajka. Warto ograniczyć także orzeszki ziemne oraz napoje typu kawa lub mocna herbata - zamiast nich zdrowszym wyborem będzie kawa zbożowa. Wartościowymi produktami będą także otręby pszenne, chude mięso, kasze, rośliny strączkowe czy pieczywo pełnoziarniste i inne produkty zbożowe. Jeżeli chcemy samodzielnie wypiekać to ostatnie, będzie nam potrzebna wysokiej jakości mąka chlebowa.
Jakie składniki odżywcze są ważne w diecie dla ciężarnej?
Żywienie kobiet w trakcie ciąży może nieco zmieniać się wraz z kolejnymi trymestrami, chociaż nie są to duże różnice. Już od samego początku powinniśmy zadbać o dostarczenie do organizmu odpowiedniej ilości witamin A, C, D, E oraz tych z grupy B. W diecie ciężarnej nie może zabraknąć również żelaza, cynku, jodu oraz innych ważnych pierwiastków. Wraz z rozwojem płodu odczujemy również wzrost zapotrzebowania na energię, co przekłada się większe spożycie tłuszczów i białek, a także produktów dostarczających nam dużo energii.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
dietaWersja do druku
Szukaj
Ciasto zza oceanu na świąteczny stół – przepis na sernik nowojorski
Podobno nowojorczycy wierzą, że ich sernik (zwany tam cheesecake) był pierwszy na świecie i nikt wcześniej takiego ciasta nie robił. Jakkolwiek było, war
Rozgrzewające zestawy herbat na zimowe wieczory - przewodnik po najlepszych kompozycjach
Herbaty rozgrzewające stanowią naturalną metodę na podniesienie temperatury ciała i poprawę samopoczucia podczas chłodnych dni. Odpowiednio dobrane kompo
Książeczka sanepidowska online. Czy można ją wyrobić zdalnie?
Książeczka sanepidowska, a konkretnie orzeczenie do celów sanitarno-epidemiologicznych, jest dokumentem, który oficjalnie potwierdza brak przeci
Jak wykonać efekt szronu na paznokciach z produktami Cosmetics Zone? Oto instrukcja krok po kroku
Stwórz z nami jedną z najbardziej oryginalnych zimowych stylizacji paznokci. Efekt szronu inspirowany jest mroźnym krajobrazem i jego szlachetnym pięknem. W
Jak umyć okno bez smug?
Mycie okien to jedno z tych zadań, które często odkładamy na później. Jednak gdy w końcu się do niego zabierzemy, chcemy, aby efekt był perfekcyjny. W