Kiedy za oknem robi siÄ™ szaro, chÅ‚odno i nieprzyjemnie bardzo czÄ™sto mamy ochotÄ™ zaszyć siÄ™ w domu z ciekawÄ… książkÄ… i ciepÅ‚Ä… herbatÄ… lub … przygotować prawdziwÄ… ucztÄ™ dla podniebienia. - Kurczak podany w rumie i ananasach to zdrowe i peÅ‚nowartoÅ›ciowe danie – idealna propozycja na obiad lub spotkanie ze znajomymi – zapewnia Zofia UrbaÅ„czyk, dietetyk z Centrów Naturhouse.
Pyszna potrawa o właściwościach rozgrzewających, której przygotowanie zajmie nam kilkanaście minut z pewnością zainteresuje niejednego smakosza.

Składniki (4p porcje)

- świeży, dojrzały ananas
- 700 g mięsa drobiowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka masła
- 2 drobno posiekane cebule
- zÄ…bek czosnku
- 2 łyżki rumu
- sok z połowy limonki

Sposób przygotowania:

    MiÄ™so kroimy w kawaÅ‚ki, solimy, pieprzymy ze wszystkich stron. W rondlu o grubym dnie rozgrzewamy 2 Å‚yżki oliwy i masÅ‚o, nastÄ™pnie smażymy miÄ™so na rumiany kolor. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskÄ™. MiÄ™so wyjmujemy z rondla. Na pozostaÅ‚y tÅ‚uszcz wrzucamy siekanÄ… cebulkÄ™ i smażymy przez 5 minut, na Å›rednim ogniu, czÄ™sto mieszajÄ…c. NastÄ™pnie cebulÄ™ wyjmujemy z rondla, a na jej miejsce wrzucamy kostki ananasa, smażymy je na sporym ogniu, aż owoc siÄ™ przyrumieni. Do rondla wykÅ‚adamy z powrotem miÄ™so i cebulÄ™, podgrzewamy, po czym wlewamy rum. Po rozgrzaniu, podpalamy zapaÅ‚kÄ…, kiedy ogieÅ„ zgaÅ›nie dodajemy czosnek i sok z limetki. Po posiÅ‚ku można napić siÄ™ filiżanki ekstraktu z karczocha – Levanat Instant.  


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Najlepsze sokowniki

Wersja do druku