Z powodzeniem możemy powiedzieć, że sezon na śliwki trwa w pełni. Smakosze tych owoców zajadają się nimi pod każdą postacią. My dziś proponujemy Wam przepyszne knedle z tymi owocami.

Knedle to potrawa mączna wywodząca się z niemieckiego obszaru językowego (Knödl). Bardzo szybko swoją popularność zdobyła także w Polsce. Ma postać kulek z ciasta nadziewanych mięsem lub innymi składnikami, najczęściej owocami, takimi jak np.: śliwki, truskawki, morele. W Niemczech natomiast bardziej popularne jest nadzienie mięsne, ze szpinaku, czasami nawet knedle podaje się jako dodatek do zup. W Czechach tradycyjną potrawą są natomiast knedliki jako dodatek do gulaszu mięsnego, pieczonej wieprzowiny lub sztuki mięsa z sosem. Obowiązkowo także z duszoną kapustą.

KorzystajÄ…c z tego, że u w naszym kraju nie brakuje Å›liwek, warto wykorzystać te zdrowe owoce do przygotowania knedli. To idealna alternatywa na letni obiad lub smaczna kolacjÄ™.  Możemy podawać je polane buÅ‚kÄ… tartÄ… lub Å›mietanÄ… i posypane cukrem. Innym pomysÅ‚em bÄ™dzie naÅ‚ożenie na nie bitej Å›mietany i oprószenie na wierzchu cynamonem- palce lizać!

Knedle ze śliwkami

Składniki:

1 kg ziemniaków
1 kg śliwek
1 jajko
20 dag mÄ…ki pszennej
sól
łyżeczka mąki ziemniaczanej
6 dag masła

Sposób przygotowania:

Ziemniaki umyć, ugotować w łupinach (nie rozgotować). Ziemniaki obrać, przepuścić przez maszynkę. Wyłożyć na stolnicę. Z ziemniaków, mąki pszennej i ziemniaczanej oraz jajka zagnieść ciasto. Śliwki umyć, wypestkować. Jeżeli są duże, rozciąć na pół. Z ciasta formować małe placuszki. Na każdym położyć śliwkę. Placki zlepiać i uformować w kulki. Wrzucać na wrzącą, osoloną wodę. Zamieszać, przykryć pokrywką i gotować ok. 3-4 minut. Knedle podawać polane masłem ze zrumienioną bułeczką lub śmietaną z cukrem i cynamonem.







Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Gulasz wieprzowy z pieczarkami kalorie
Knedle ze śliwkami Kwestia Smaku
Kluski lane na mleku kalorie
Ile kalorii majÄ… czekoladowe jajeczka
śliwa president
nauka niemieckiego

Wersja do druku