Bez wątpienia w każdym ogrodzie powinno znaleźć się miejsce dla drzewek owocowych. Śliwa President to wdzięczna odmiana popularnego gatunku drzewa, która przyniesie właścicielom wiele radości w postaci soczystych owoców i łatwej pielęgnacji. Śliwy są jednym z owoców, który najczęściej wybierany jest przez sadowników do przydomowych ogrodów. Warto jednak zastanowić się jaką odmianę wybrać. 

 

Uprawa śliwy President

Odmiana cieszy się bogatym rodowodem, ponieważ wywodzi się ze staroangielskiego gatunku, który stał się popularny w całej Europie. Od samego początku śliwa President cieszyła się przychylnymi opiniami, które wiązały się z łatwą hodowlą drzewka owocowego i dorodnymi owocami. Śliwy President to drzewo, które charakteryzuje się intensywnym wzrostem, który zostaje lekko spowolniony w okresie owocowania. Ponadto posiada rozłożystą koronę z wyraźnie zarysowanym przewodnikiem. Plantatorzy zaliczają śliwy President do odmian drzew owocowych, które owocują stosunkowo wcześnie. Stwierdzenie to najlepiej potwierdza fakt, że pierwsze owoce pojawiają się na drzewku w okresie około trzech lat po posadzeniu, jednak istnieje także możliwość, że pierwsze owocowanie nastąpi wcześniej. Kluczowe znaczenie w tym zakresie ma między innymi gleba, w jakiej wzrasta śliwa President. W tym miejscu zaznaczyć trzeba, że pomimo szeregu pozytywnych cech, jakie wyróżniają śliwę, wymaga ona w naturalny sposób pielęgnacji związanej z odpowiednim przygotowaniem gleby oraz okresową pielęgnacją i kontrolą zdrowia drzewa.

Soczyste owoce wykorzystywane w przetwórstwie

Prowadzenie ogrodu to szlachetne zajęcie, które dostarcza wiele satysfakcji i pomaga się zrelaksować, jednak ważny element uprawy drzewek owocowych to pozyskiwanie owoców. Śliwa President posiada owoce, które osiągają masę około 50 g, lecz często zaobserwować można także większe okazy. Śliwki są lekko owalne i posiadają zwężenia przy końcach, dodatkowo zauważyć można, że wyraźnie zarysowany jest tak zwany szef dzielący śliwkę na dwie połowy. Śliwa President to odmiana, która świetnie sprawdzi się w przetwórstwie konfitury i dżemy wykonane z jej owoców zachowują intensywny kolor, naturalny smak oraz zdrowotne walory, które są szczególnie cenne w okresie jesienno-zimowym.


Podobne artykuły:


DRUKUJ