W każdym wieku nasz organizm potrzebuje innych składników odżywczych. Dbać o swoją dietę powinniśmy zawsze, po pięćdziesiątce jednak ma ona wyjątkowy wpływ na nasze zdrowie. Szybciej zaczynamy odczuwać zmęczenie, tracimy siły fizyczne, jesteśmy narażeni na wiele chorób. Odpowiednim żywieniem nie zatrzymamy czasu, ale na pewno możemy wiele zdziałać w zakresie naszego zdrowia i samopoczucia.

Nabiał, ryby, warzywa
Po 50 roku życia znacznie spada metabolizm, ukÅ‚ad pokarmowy pracuje mniej wydajnie, co może skutkować nadwagÄ… lub nawet otyÅ‚oÅ›ciÄ…. Zmiany zachodzÄ… także w ukÅ‚adzie kostnym, a winne sÄ… im zaburzenia w gospodarce wapniowo-fosforowej. ZwiÄ™ksza siÄ™ również ryzyko chorób nowotworowych i chorób ukÅ‚adu krążenia. Trzeba zadbać, by nasza dieta byÅ‚a bogata w witaminÄ™ D. Witamina ta obecna jest w tÅ‚ustych rybach oraz w mleku. Ryby sÄ… ponadto źródÅ‚em wielonienasyconych kwasów tÅ‚uszczowych, które obniżajÄ… poziom cholesterolu we krwi. Bardzo ważne jest także dostarczanie witamin C, E i beta-karotenu – ich niedobór skutkuje przyspieszeniem procesu starzenia, a także zwiÄ™ksza podatność na choroby. Beta-karoten i witaminÄ™ C znajdziemy w  warzywach i owocach, natomiast witaminÄ™ E – w olejach roÅ›linnych. Bogate w oba te skÅ‚adniki sÄ… np. wszelkiego rodzaju saÅ‚atki warzywne.

- Dieta 50+ powinna być urozmaicona, bogata w dania lekkostrawne, gotowane i duszone (zdecydowanie nie smażone). Bardzo pożądane sÄ… w tego rodzaju diecie produkty przygotowywane na parze. PrzyrzÄ…dzanie posiÅ‚ków w ten sposób nie jest trudne, zwÅ‚aszcza teraz, gdy na rynku dostÄ™pnych jest wiele urzÄ…dzeÅ„, takich jak parowary, specjalne wkÅ‚adki do garnka czy urzÄ…dzenia wielofunkcyjne, posiadajÄ…ce opcje gotowania na parze – radzi Marlena WÅ‚odarczyk, Dyrektor Regionu Centralnego, Vorwerk Polska Thermomix.
W codziennych posiÅ‚kach powinno siÄ™ znaleźć chude miÄ™so, produkty mleczne i peÅ‚noziarniste produkty zbożowe. Osoby po pięćdziesiÄ…tce gorzej tolerujÄ… glukozÄ™, warto wiÄ™c ograniczyć spożycie sÅ‚odyczy, napojów gazowanych i samego cukru. Unikać należy także tÅ‚ustych miÄ™s, kieÅ‚basy, sÅ‚onych i tÅ‚ustych przekÄ…sek. W tym wieku warto specjalnie zadbać o koÅ›ci. Dieta 50+ powinna być bogata w produkty mleczne – koktajle, jogurty, kefiry. Organizm gorzej przyswaja wapno, należy wiÄ™c dostarczać mu wiÄ™kszÄ… jego ilość.

Zła dieta może przyspieszyć starzenie się organizmu i przyczynić do zachorowania na szereg chorób metabolicznych. Warto więc zadbać o nią zawczasu i długo cieszyć się zdrowiem i sprawnością fizyczną.





Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma makaron z kiełbasą
Dieta dla dziecka

Wersja do druku